AMish Dostluk Ekmeği,

AMİSH DOSTLUK EKMEĞİ NASIL HAZIRLANIR...

Mayıs 10, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


AMİSH DOSTLUK EKMEĞİ
Bu ekmeğin yada kekin tarifini yazmadan önce sizlere bu topluluk hakkında
biraz bilgi vermek isterim.
Bende DARIEN GEE'nin DOSTLUK EKMEĞİ kitabını zevkle okuduktan
sonra bu topluluk hakkında merak ettiklerimi öğrenmek amacıyla şöyle bir
araştırma neticesi öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Belki bir çoğunuz bu kitabı okumuş ve bu güzel ekmeği de yapmışsınızdır.
Çünkü bende 80'li yıllar da ilk kez bir arkadaşımın bana getirmiş olduğu hamur
neticesi bu tarifi yapmıştım.3o küsür sene sonra okuduğum bu kitaptan sonra
bir kez daha hazırlamak ve hamuru arkadaşlarımla paylaşmak istedim.
Kitabın içinde insanların yaptıkları tariflerde vardı ve bu fikri çok sevdim.
Bu kitapta 3 kadının hikayesi var..üç güçlü kadının..
Bir çay dükkanında başlayan arkadaşlıkları büyümüş ve birbirlerinin boşluklarını
dolduracak kadar güçlenmiştir.
Amish Dostluk Ekmeği böyle oluşur..Kasaba da elden ele dolaşan hamur
birlik beraberlik içerisinde nelerin üstesinden gelinebileceğini anlatır.
Şimdi gelelim Amish'lerin kimler olduğuna..
Amish'ler Amerika da yaşayan bir hristiyan mezhebi..Hikayeleri 1600'lerin
sonlarına kadar dayanıyor.
Amish'ler,uzay çağında 17.yüzyılın alışkanlıkları ile yaşıyor ve teknolojiyi
tamamen reddediyorlar
Mum ışığında oturuyorlar,kılık kıyafetlerini son modaya göre değiştirmiyorlar.
Desenli kumaştan elbiseler giymiyorlar.
At arabaları ile ulaşım sağlıyorlar,devlete vergi ödemiyorlar,sosyal güvenlikle
ilgilenmiyorlar ve askerlik yapmıyorlar.
Ve bunun gibi teknolojiden uzak kendi adetlerine göre yaşayan ve gün geçtikçe
de çoğalan bir topluluk..
Vee gelelim bu ekmeğin yapılış aşamalrına..
Bu 10 günlük bir süreç..her ne kadar ekmek dense de aslında bir kek,
hemde büyükçe bir kek..şöyle de bir durum var bu tarif yerine kendi 
tarifinizi uyguluyabilir ama hazırladığınız hamuru içine katarak pişirebilirsiniz.
Vereceğim tarif çok lezzetli denemeniz de fayda var..
ÖNCELİKLE SÖYLEMELİYİM Kİ BU TARİFİ UYGULARKEN HAZIRLAMA
VE PİŞİRME SÜRECİNDE KESİNLİKLE METAL KULLANMAYACAKSINIZ.
Cam,plastik yada seramik bir kapta tahta kaşıkla karıştırarak hazırlıyacaksınız.
MALZEMELER:
1 paket (10gr) kuru maya
1/4 su bardağı ılık su
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Küçük bir kasede mayayı su ile çözdürün.Ve 10 dakika bekletin.
Büyükçe cam yada plastik bir kaseye unu,şekeri ve sütü alın,kabaran
mayayı ekleyerek güzelce karıştırın.Kabın üzerini sıkıca kapatarak oda
sıcaklığında bekletin.
BU 10 GÜNLÜK SÜRECİN İLK GÜNÜDÜR...

Malzemeler ve ilk karışım resimde görüldüğü gibidir.
1.GÜN-HİÇ BİR ŞEY YAPMAYIN.
2.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
3.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
4.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
5.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
6.GÜN-Karışıma 1su bardağı un+1 su bardağı süt+1 su bardağı şeker ekleyerek karıştırın.
7.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
8.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
9.GÜN-HAMURU KARIŞTIRIN.
10.GÜN-Hamura 1/2 su bardağı un+1/2 su bardağı şeker +1/2 su bardağı süt ekleyin.
HAMURU 4 EŞİT PARÇAYA BÖLÜN.
BİRİNİ KENDİNİZ İÇİN DİĞER 3 PARÇAYI SEVDİKLERİNİZE VERİN.
Bu tarifi de vermeyi unutmayın.
Kendinize ayırdığınız hamuru bir kaseye alın.
Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
1 paket kakaolu puding (toz olarak kullanılacak)
1 çay tabağı dolusu ceviz + kuru üzüm + kuru kayısı
Kalıbın altına serpmek için 1 yemek kaşığı toz şeker ve tarçın
Kekin üstüne :
Badem + Antep fıstığı
Malzemeleri sırasıyla kaseye çırparak alın ..ama çırpma işlemini kesinlikle
mikser yada metal el çırpıcısı ile yapmayın.
Kayısı ve cevizi küçük parçalara ayırın.
Bu karışıma kendiniz için ayırdığınız hamuruda ekleyin.
Ben kağıt kek kalıbı kullandım.Kalıbın altına önce toz şeker birazda tarçın serptim.
Hamuru boşalttıktan sonra üzerine badem ve antep fıstıklarını ekleyerek
fırına verdim.


175 DERECE DE SICAK FIRINDA 40-45 DAKİKA PİŞİYOR.
SİZ YİNE DE KÜRDAN KONTROLÜ YAPIN.

FIRINDAN ÇIKMIŞ HALİ İŞTE BÖYLE..
SOĞUDUKTAN SONRA KALIBI KESEREK ÇIKARIN..

HER NE KADAR ADI DOSTLUK EKMEĞİ OLSA DA ÇOK LEZZETLİ
KOSKOCAMAN BİR KEK..
DENEMEYE NE DERSİNİZ.
EVİNİZ DE BEREKET BOL OLSUN..
SEVGİYLE...

0 comments: