Elmalı Mini Tartlar,

ELMALI MİNİ TARTLAR

Mayıs 21, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


ELMALI MİNİ TARTLAR

Merhabalar,
80 'li yıllarda pastanelerden aldığımız porsiyonluk bu tartlar,o zamanlar kalıp bulmakta zorlandığımız,kekleri bile genellikle tepsilerde yaptığımızdan bu mini şekilleriyle ikramının kolaylığı ile tercih ettiğimiz ikramlıklardı.Daha sonraları Kıbrıs gezilerinde aldığımız yada giden birine sipariş
vererek getirttiğimiz kalıplarla evler de yapmaya başladık ve bugüne kadar da elmalı tarifler mutfaklarda çok yapılan ve sevilen tarifler arasına girdi.Biraz el oyalayıcı olsa da ben şahsen severek yaparım.Çünkü hazırladığım ikramlıkların görüntüleri de benim için çok önemlidir.
Bu yaptıklarımı biraz derin olmalarını istediğimden tepsi halindeki muffin kalıbında hazırladım.İç malzemesinin biraz fazla olmasını istedim çünkü.
Elma ,ceviz ve tarçın birbirlerine çok yakışan üçlü..Bu tarifle 12 adet tart olmakta,ister arttırabilir isterseniz yarım ölçüyle azaltabilirsiniz.Denenmiş tarifler olduğundan ölçülerde bir sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum.Su bardağı ölçüleri genellikle en eskiden beri kullandığımız bardaklardır.Haydi o zaman malzemeler ile yapılışına geçerek tartları bir an önce hazırlıyalım..

MALZEMELER:
_ 2 su bardağı + 1 su bardağı Un
_ 150 gr soğuk tereyağ
_ 1 adet yumurta + 1 adet yumurtanın sarısı
_ 100 gr toz şeker ( 1 su bardağından 2 parmak eksik)
 İÇ DOLGUSU
_ 4 adet orta büyüklükte tatlı elma
_ 100 gr toz şeker
_ 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz içi
_ 1 tatlı kaşığı tarçın
 Malzemelerimiz hazırsa şimdi yapılışına geçebiliriz.
Öncelikle tereyağ yada margarin kullanacağız ve kesinlikle soğuk olması gerekiyor.Soğuk tereyağını küpler halinde keserek mikser kabınıza alın ve 2 su bardağı unu ekleyerek hızlıca çırpın.Tereyağının erimeden un ile birlikte kum halini alması gerekiyor.
Yumurtayı ve toz şekerini ilave ederek çırpma işlemine devam edin.Kalan 1 su bardağı unu da ekleyin ve hamurunuzu toparlayın.Eğer elinize yapışan bir hamur olursa ,(genellikle un markalarına göre değişebiliyor) bir avuç un daha ekleyebilirsiniz.Hamurunuzu streç film sararak buzdolabına kaldırın ve 1/2 saat dinlendirin.
Sizde bu arada iç dolgusunu hazırlıyabilirsiniz.
Elmaların kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayın ve bir kaseye alın.Toz şekeri ve tarçını,cevizi ekleyerek karıştırın.Suyunu bırakmamasına dikkat edin.Çünkü tartlarınız pişerken suyu süzülerek hiç de hoş olmayan bir sertleşme yapabilir.
Hamurunuz dinlendi alabiliriz;Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parçayı tartların üzerini süslemek için ayırın.
Kalan hamuru 12 eşit parçaya ayırarak yuvarlayın.
Tepsi şeklinde muffın kalıbınıza yada tekli kalıplara hamuru yerleştirin.Kalıbın şeklini alacak şekilde..
Orta kısımları boş kalacak ki içlerine elmalı harcını yerleştirelim.
V e sıra geldi elmalı karışımı hepsine eşit paylaştırmaya..
Ayırdığımız hamur ile uzun şeritler yuvarlayın ve tartların üzerini kafes şeklinde kapatın.
Yumurta sarısı sürerek 175 derece de ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkınca pastanede satılanlar gibi daha da parlak olmasını isterseniz bal sürebilir ve fıstık tozu ile süsleyebilirsiniz.
Elma ile yapılan bu lezzetler sizler için de tercih sebebiyse bu tarifi seçebilirsiniz.
Çocuklarınız içinde sevilen tartlar olacağından sık sık mutfaklarda yerlerini alacaktır.
Afiyet olsun..
Sevgiyle..



0 comments: