ANA YEMEKLER,

ISPANAKLI FIRIN MAKARNA YAPILIŞI

Mayıs 22, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar


ISPANAKLI FIRIN MAKARNA

Makarna denilince bizim ev de her çeşidi çocuklar tarafından çok sevilen bir yemek..
Hatta bir dönem pazar günlerini makarna günü yapalım diye tutturdular ve bir süre onları kıramadığım için çeşit çeşit makarnalar pazar günlerini süsler oldu..tabi bu arada da bir sürü makarna tarifi de ortaya çıktı.El birliğiyle makarna tarifleri yaratmaya başlamıştık.Her seferinde de bu da çok iyi olmuş diyerek yemeye başlıyorduk.
Makarnayı sevmeyen pek de yoktur sanırım.Bizim mutfaklarımızda öğün olarak değil de sanki kapanış yemeği gibi yapılsa da aslında makarna başlı başına bir yemek çeşidi..hatta Avrupalılar gelen misafirlerine şarap eşliğinde makarna ikram ediyorlar.Ama tabi çok da nefis soslar eşliğinde..
İtalya bu konuda başı çekse de çok değişik ülkeler de çeşitli makarna sosları yapılmakta..
Türk Mutfağı da bu konuda çeşitler açısından çok güzel tarifler ile karşımız da.
Fırın makarna da bunlardan biri,biraz da su böreğinin dokusunu andırdığından sanırım çoğumuz severek sofralarımıza alıyoruz.
Ben içine ıspanak,kıyma ve bol peynir ekleyerek tercih ediyorum.
Bu günkü tarifim de ıspanaklı hazırladığım fırın makarna,bakalım beğenecek misiniz..
MALZEMELER:
_ 1 paket fırın makarna
_ 1,5 kg.ıspanak
_ 1 adet kuru soğan
_ 4 yemek kaşığı zeytinyağ
_ tuz 
_ Karabiber
_ BAŞAMEL SOS İÇİN:
_ 3 yemek kaşığı un
_ 6 su bardağı süt
_ 2 yemek kaşığı tereyağ
_ 2 yemek kaşığı zeytinyağ
_ 1 adet yumurta sarısı
_ 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
_ 2 dolu yemek kaşığı krem peynir
 YAPILIŞI:
Öncelikle işe ıspanakları yıkayıp suyunu iyice süzerek başlayalım.Eğer sebze kurutucunuz var ise çok daha iyi olacak çünkü ıspanağın suyunu bırakmasını istemiyoruz.
Suyunu süzdüğünüz ıspanakları doğrayın,kuru soğanı küçük doğrayarak bir tavaya alın ve zeytinyağını ekleyerek kavurmaya başlayın.Ispanakları ekleyin ve bir taşım çevirerek kavurmanız yeterli olacaktır.Çok fazla kavurmanıza gerek yok,hem suyunu bırakmasın hemde renkleri yeşil kalsın.Tuzunu ve karabiberini ilave ederek bir kenara alın.
Makarna tencerenize suyu doldurun ve kaynamaya bırakın,suyunuz kaynayınca bir miktar tuz ekleyerek fırın makarnaları kırmadan kaynayan suya bırakın.Makarnaların yapışmaması için suyunuzun bol olmasına dikkat edin.8-10 dakika arası haşlanan makarnaları süzgeçe boşaltın ve soğuk sudan geçirin.Az bir miktar zeytinyağ eklerseniz yapışmalarını önlersiniz.
Makarnalarımızı da bir kenara alalım ve gelelim başamel sosu hazırlamaya;
Bir tencereye tereyağını alın ve eritin,zeytinyağını da ekleyin.Unu ilave ederek kavurmaya başlayın.
Sütü bir kaseye boşaltın ve yumurta sarısı ile çırpın.
Pembeleşen una süt karışımını yavaş yavaş ekleyerek hızlıca karıştırın ki pürüzsüz bir kıvamda pişsin.
Koyu kıvama gelince ateşten indirin ve tuzunu,karabiberini ekleyin.
Sosunuz akışkan bir kıvamda olsun.
Şimdi krem peyniri ilave edebilirsiniz,tekrar karıştırın.
Fırın tepsinizi bolca tereyağ ile yağlayın ve başamel sostan tepsiye dökerek her tarafına yayın.
Makarnaları eğer vaktiniz varsa uzun uzun dizin,ama vaktim yok diyorsanız makarnanın yarısını tepsiye yerleştirin.Başamel sos ve ıspanakları her tarafına eşit gelecek şekilde yerleştirin.
Ben makarnaları uzun uzun dizerek tepsiye yerleştiriyorum ve başamel sos,ıspanak karışımı olarak
sırayla yayıyorum.
Makarnalar bitene kadar başamel sos,ıspanak karışımı ve kaşar peyniri rendesi olarak tepsiye hepsini
sırayla yerleştirin.En son üzerine serpmek için kaşar rendesinden ayırmayı unutmayın.
Kapanışı başamel sos ile yaptıktan sonra 180 derece de ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin.
Son 5 dakika kala fırından çıkarın ve ayırdığınız kaşar peyniri rendesini serperek tekrar fıeınlayın.
Kaşar peyniri ile pişirince peynirler çok sertleşerek hoş olmayan bir görüntü ve lezzet oluşturuyor.
Onun için üzerine serptiğimiz peynirlerin sertleşmeden kalması için fırın makarna piştikten sonra 
serpmemiz daha iyi oluyor.
Hem peynirlerin hem ıspanağın lezzeti makarna ile harmanlanınca ve eğer bir de üşenmeden makarnaları uzun uzun dizerek tepsiye yerleştirdiyseniz börek dilimi gibi kestiğiniz de görüntüsü muhteşem olacaktır.Lezzetini söylemeye bile gerek yok..
Haydi o zaman mutfaklara,yarın ki menünüz fırın makarna olabilir..
Afiyet olsun..
Sevgiyle...

0 yorum: