KEK-PASTALAR,

ŞERBETLİ PASTA YAPIMI..

Mayıs 06, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



ŞERBETLİ PASTA
Merhabalar,
Bugün yazacağım pasta tarifi ,belki de en sevdiklerimden biri diyebilirim.
Eğer sizlerde pandispanya da yumuşak ve ıslak bir doku seviyorsanız tercihiniz
bu pastadan yana olacaktır.
Yoğun çikolata ve antep fıstığının damakta bıraktığı şölen yerken hiç bitmesin 
dediğimiz türden..
Biraz aşamalı bir pasta olsa da sonucun görüntüsü ve yerken damakta
bıraktığı tat yorgunluğunuza değecek..
Hele ki tatlıları,pastaları arada sırada yapıyorsanız bir seferde
bu pastayı denemekte fayda var..
Ben şimdi aşamaları ile sizlere yazmaya çalışacağım.
MALZEMELER:
KEK İÇİN: 22cm.lik kelepçeli kek kalıbı içindir.
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 dolu tatlı kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı ılık su
1 yemek kaşığı damla çikolata
ŞERBET İÇİN:
1,5 ajda çay bardağı toz şeker
1,5 ajda çay bardağı su
ARA KREMA İÇİN:
2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
1 ajda çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 ajda çay bardağı süt
200ml krema
EN ÜST KAT İÇİN:
1 paket tatlı sos (çikolatalı,pişirmeden yapılanlardan)
1 su bardağı soğuk süt
SÜSLEMEK İÇİN:
File Antep Fıstığı
Şimdi gelelim hazırlamaya;Kekini hazırlamakla başlayalım.
Yumurtaları sarıları ve beyazları olarak iki ayrı kaseye ayırın ve beyazları 
mikserle çırparak kar haline getirerek bir kenara kaldırın.
Sarılarını karıştırın ve şeker ekleyerek tekrar çırpın.Ilık suyu ilave ederek
şekerin daha çabuk erimesini sağlayın.Sıvıyağ ve sütü ekleyin.Kuru malzemeleri
eleyerek karışıma ekleyin ve güzelce karıştırın.Kar haline getirdiğiniz yumurta
beyazlarını 3 seferde aşağıdan yukarıya çevirerek karışıma ilave edin.
Yumurta beyazları tamamen karışmış olsun.Sıra geldi damla çikolataya,
onu da ekledikse kalıba boşaltabiliriz.Kelepçeli kalıbınızın alt kısmına yağlı
kağıt kaplamanızda fayda var çok kolaylık sağlıyor.Hatta ben eski takvim 
yapraklarını (ofset olan)kalıpların ölçülerine göre keserek kullanıyorum.
Pandispanyalar ve kekler pişerken çok rahatlık oluyor,tavsiye ederim.
Fırını 175 derece de ısıtın kalıbı mutfak tezgahına vurarak içinde biriken
havayı çıkarın ve verin fırına..35 dakika pişirin.Ama yine de kürdan
kontrolü yapın.Kekiniz pişerken şerbetini kaynatın.
Çünkü şerbet ve kek ,her ikisi de ılık olacak.
Ara kreması için sütü şekerle birlikte küçük bir tencereye alın ve
orta ateşe alın ,diğer tarafta krema hariç diğer malzemeleri karıştırın.
Isınan sütü karışıma ekleyerek karıştırın ve tekrar ateşe alın.El çırpıcısı 
ile karıştırarak koyu kıvamda pişirin.Kremayı bir kaseye alarak mikserle
çırparak koyulaştırın.Pişirdiğiniz krema ılınınca kremayı ilave ederek
mikserle çırpın.
Şerbetini döktüğünüz kekin üzerine soğuyan kremayı yerleştirin.
Bu arada bu işlemleri hazırlarken kelepçeli kalıbın çember kısmını
servis tabağına yerleştirerek kolayca hazırlıyabilirsiniz.
En üstüne dökeceğimiz çikolata sos ise paket içinde satılan ve soğuk süt
ile pişirmeden sadece çırpılan hazırlanan soslardan..
Bekledikçe koyulaşıyor,onun için bir cam kase içerisinde süt
ile çırpın ve buzdolabında 15 dakika yoğun bir kıvama gelene kadar
bekletin.Ve final ..Çikolata sosunuda en üste yerleştirin.
Ben kaşığın arka kısmıyla resimde gördüğünüz gibi şekiller yaptım ve
file fıstıklarla süsledim.
Süslemek hayal gücünüze kalmış ama lezzet süper..
Mutlu mutfaklarda sevgiyle pişen pastalarınız olsun..
Afiyet olsun..



0 yorum: