ANA YEMEKLER,

DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ) TARİFİ..

Mayıs 04, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ)

Dızmana Rumeli muhacirlerinin Balkanlardan Trakya ve Eskişehir gibi
Batı Anadolu yörelerine getirdiği poğaça yumuşaklığında ki pamuk
gibi böreğidir.
Aslında sosuna süt yerine kaymak konulsa da biz bu tarifte süt ile yapacağız.
Ama tercih sizin;sosuna kaymak da koyabilirsiniz..kalori hesabını göz ardı
ederek arada bir yiyorum diyorsanız o zaman kaymakla hazırlayın derim.
Ama bu lezzeti tattıktan sonra arada bir yemeniz mümkün olmayabilir.
Öncelikle kahvaltı sofralarında hazırladığımız dızmana ,yedikçe yiyesiniz 
geleceğinden çay sofralarına ardından akşam yemek sofralarına kadar
yapılarak yenir hale geldi.Fazla zahmetli olmadan koca bir tepsiyi
hazırlıyarak pişirdiğiniz de koparıp koparıp ağzınıza attıkça atasınız geliyor.
Bazı tariflerde hamurların aralarına peynir konulsa da üzerine hazırladığımız
sosundan dolayı aslında buna hiç gerek olmuyor.Ama pişirdikten sonra,
ikram ederken tulum peyniri ve sızma zeytinyağ içinde kırma yeşil zeytin
benim tercihlerim arasında..
Çünkü tepsiye hamuru hazırladıktan sonra üzerine döktüğümüz sos,
hamurun içine iyice işleyerek diğer klasik poğaça ve çöreklerden farklı
bir lezzet çıkarıyor ortaya..
Haydi o zaman bu kadar anlattığımıza göre tarife geçelim ve sizlerde
mutfaklarınıza geçerek bu lezzeti deneyin.
MALZEMELER:
1 paket yaş maya yada 2 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
6 su bardağı + 2 yemek kaşığı un (yumuşak bir hamur)
SOSU:
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağ
1 su bardağı yoğurt yada süt yada kaymak
ÜZERİNE:
Susam
YAPILIŞI:
Hamuru yoğuracağınız kaseye yaş mayayı ufalayın ve üzerine toz şeker ile
ılık suyun yarım bardağını ekleyin ve 10 dakika bekletin.
Maya kabardıktan sonra kaşan suyu,sütü ekleyin ve karıştırın.Unu ilave ederek 
yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurunuzun üzerini örterek mayalandirın.
Ben mayalanma işlemi kısa sürsün diye fırını 160 derece de ısıstıp kapatıyorum
ve hamur kasesinin üzerini örterek fırının içinde bekletiyorum.1/2 saat 
içerisinde hamurun pofuduk bir hale geliveriyor.
Sizlerede bu yöntemi tavsiye ederim.
Hamurumuz mayalandi şimdi mutfak tezgahına alın ve 3 parçaya bölün.
Her bir parçayı da rulo uzatın.Ruloların kalınlığı takribi el bilekleriniz
kadar olmalıdır.Bu ruloları 2 parmak kalınlığında parçalar halinde
kesin ve yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine kestiğiniz gibi yerleştirin.
Bütün hamurları aynı şekilde yaptıktan sonra 3 parmağınızı zeytinyağına
batırın ve hamurların tam orta yerlerine bastırın.
Ve tepside 45 dakika daha bekletin.
Sosunu hazırlayabiliriz...
Sos malzemelerini bir kase içerisine alın ve karıştırın.
Tepsi mayası tamamlanan hamurun üzerine sosunu boşaltın.
Üzerine susam serpin.
Fırınınız 175 derece de ısınmaya başlasın ve bu arada hamur kenarda 
tekrar mayalansın.
Fırın ısındı o halde verelim fırına..
Takribi 30-35 dakika pişirin.
Nefis kokusu mutfağınızı doldurdu değil mi ?
Çayı demleyebilirsiniz..
Haydi afiyet olsun..
Sevgiyle...



0 comments: