sütlü tatlılar,

DONDURMA NEDİR ? TARİHİ HANGİ YÜZYILA DAYANIR ?NASIL HAZIRLANIR ?EV'DE DONDURMA NASIL YAPARIZ ?

Temmuz 29, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


















VİŞNELİ DONDURMA

     Merhabalar,
Bugün sizlere üç malzeme ile ev de nasıl dondurma yapılır onu yazmaya çalışacağım.
Havaların çok sıcak olması nedeniyle çoluk çocuk soğuk yiyeceklere yöneldiğimizden
dondurma sanırım bu yiyeceklerin başını çekiyor.
Hele çocukları bu lezzetten uzak tutmak mümkün değil..
Bu nedenle ev de dondurma yapalım..en iyisi de meyveli dondurmalar sanırım..
Dondurmamızı hazırlamadan önce hiç düşündünüz mü dondurmanın tarihini ?
O zaman zaman tüneline girelim ve dondurmanın tarihçesini kısaca sizlere anlatayım.
      DONDURMA'nın tarihi ,M.Ö 4.yüzyıla dayanıyor.
Şaşırdınız değil mi ? Büyük küçük herkesin çok sevdiği bu lezzetin öyküsü ise şöyle;
Boğazına düşkünlüğü ile bilinen Roma İmparatoru Neron,gladyatör dövüşlerini seyrederken,
devamlı bir şeyler atıştırırmış ve bu yiyecekleri en güzel hazırlıyanları ödüllendirirmiş.
Çeşni başlarından biri,bir gün dağlardan topladığı karları bir kaseye doldurmuş ,bal ve çeşitli
meyvelerle süsleyerek İmparatora sunmuş.
       O güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok beğenen Neron,ertesi gün bütün kölelerini dağların
zirvelerindeki yamaçlardan kar toplamaya göndererek,bu lezzetin yapılmasını istemiş.
Ve işte tarihte ilk dondurma böylelikle ortaya çıkmıştır.
         Dondurmanın dünyaya yayılması ise,13.yüzyıl'da MARCO POLO Çinlilerin,buz ve süt karışımını alıp,Avrupa'ya götürmesi ve zaman içerisinde buzlu tariflerin ortaya çıkarak,Fransız ve İtalyan restoranların da ünlenmesidir.
         1676'da Paris'de 250'ye yakın dondurmacı olduğu bilinmektedir.
         1851'de JAKOB FUSSEL,A.B.D.de dondurma yapıp satmaya başlamıştır.
          İtalyan'lara özel '' SEMİ-FREDDO adında, içine kremalı bisküvi katılarak yapılan bir dondurma hazırlanmıştır.Bu gün hali hazırda yapılmaktadır.
         1900'den sonra soğutucu makinalarının gelişmesiyle,dondurma daha da yaygınlaşmıştır.
         Külah ise,1904'de MİSSOURİ LOUİS'de düzenlenen Dünya Fuarında ortaya çıkmıştır.
         Osmanlı Dönemine gelince,Saraylar da  KARSAMBAÇ adı verilen bir yiyecek türü bulunmaktadır.
         Bu yiyeceği,dağların güneş görmeyen yamaçlarına açılan kuyulara kış mevsiminde kar doldurularak,yazın sıcağında bu kar'lara süt ve meyve suları katılarak soğutulması ve yenmesi ile adı henüz bilinmeyen o zamanlar KARSAMBAÇ dedikleri yiyecekler yapılırmış.
         Daha sonraları bu kar'lara bal ve pekmez de katılmaya başlanmış.
         Osmanlı Saraylarına ve konaklara yabani orkide (SAHLEP) satan Maraş'lı Osman Ağa,bu içeceği saklamak amacıyla artan içeceği kar'a gömmüş.Ertesi gün baktığında,sahlebin kıvamında ki değişiklik dikkatini çekmiş.Süt,şeker ve sahlep karışımının yoğunluk kazandığını ve sakız gibi uzadığını görmüş ve bu şekilde herkese tattırmış,çok beğeni kazanmış.
         SAHLEP'Lİ KARSAMBAÇ olarak başlayan bu lezzet üç kuşak sonra Maraş Dondurması olarak tanınmaya başlamış.
         Günümüz de modern teknoloji ile her türlü çeşidi yapılan dondurma dünya da olduğu kadar ülkemizde de çok fazla tüketilen hatta önceleri sadece yaz aylarında satışa sunulsa da bugün artık kış aylarında da tüketilen bir yiyecek olarak bilinmektedir.
         İşte sizlere dondurmanın masal gibi öyküsü;şimdi gelelim bizim tarifimize..
Ben sizlere uzun  ve meşakkatli dondurma yapımı değil de hemen ev de yapılıverilen bir tarif yazacağım.hem keyif alacaksınız hem de çocuklarınızı sevindireceksiniz.
Haydi buyrun tarifimize;
  • MALZEMELER:
  • 600 gr vişne
  • 1 çay bardağı toz şeker (normal boy çay bardağı)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Malzemelerimiz bu kadar..bıraz sabır şimdi de...
  • YAPILIŞI VE PÜF NOKTALARI:
  • Vişnelerinizi ayıklayın ve bir tepsi içerisinde dondurucuda biraz bekletin.Yani biraz donsun.
  • ,Suyunun çıkmasını pek istemiyoruz.
  • Vişneleri rondoya alarak ezmeye başlayın ve şekeri ile limon suyunu da ekleyerek iyice püre kıvamına getirin.Bu arada şeker de erimiş olsun.
  • Şeker oranına gelince ;ben meyvenin tadını daha yoğun almak için şekeri az tutttum.
  • Siz isterseniz biraz daha fazlalaştırın.Ama inanın böylesi daha güzel..
  • Şimdi pürenizi kapaklı bir kaseye alın ve kapağını kapatarak dondurucuya bırakın.
  • Bundan sonra yapacağınız 1/2 saat aralarla kaseyi dondurucudan çıkararak karıştırmak.
  • İlk çıkardığınız da kasenizin kenarlarının buz tuttuğunu göreceksiniz hemen hepsini bir kaşıkla karıştırın.
  • Bı işlemi en az 4 kez yapın ve sonunda artık buz olmaktan çıkarak dondurma kıvamına geldiğini göreceksiniz.
  • Püf noktası seçtiğiniz meyvenin ıslak olmaması ,mümkünse dondurulmuş olması..
  • Kavun seçiyorsanız ki tavsiye ederim mutlaka biraz soğutun.Kavun biraz sorbe kıvamında olsa da Mey Buz olarakta yapılabiliyor.
  • Daha sonra onu ölçü ve tarifini de vereceğim.
  • Şimdilik VİŞNELİ DONDURMAMIZ bu kadar...
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


0 comments: