Açma,

AÇMA NASIL YAPILIR ?

Temmuz 24, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



AÇMA

    Çocukluğunuz da yediğiniz AÇMA'ları mı özlediniz ?
       Bugün sizlere işte o özlediğiniz AÇMA'nın tarifini yazacağım.
     Her ne kadar bu güne kadar internet sitelerinde birbirinden farklı tarifler olsa da,sanırım
     bir çoğu o eski lezzeti sizlere verememiş olacaktır.
     Çünkü benimde gördüğüm ve okuduğum kadarıyla tarifler o eski lezzeti vermemekte..
         Çocukluğumuz da simitçilerin o camekanlı tezgahların da simitlerin yanında satılan,
     bazı ünlü pastanelerin sabahları sıcacık satışa sunan,nefis kokusu ,tel tel ayrılan hamuru
     ile müptelası olduğumuz AÇMA ,resimde gördüğünüz üzere karşınız da..
         Sizlerin yapacağı yazdıklarımı harfiyen uygulamak ve fırınlamak...
      Pişirdiğiniz de bana hak vereceksiniz eminim..ve sık sık fırınlarınız da bu lezzet pişecek..
         Resimlerle de anlatımı destekleyeceğim.
       Hazırlamaya başlayabiliriz,şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum..

  • MALZEMELER:
  • 25 adet Açma içindir.
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı (orta büyüklükte) ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta (1'nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 6,5 - 7 su bardağı kadar buğday unu
  • 1/2 çay kaşığı mahlep (una karıştırın.)
  • az tuz
  • ARASINA:
  • Oda sıcaklığında tereyağ (takribi 1,5-2 yemek kaşığı tereyağ)
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • 1/2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Bıçak ucu ile kakao
  • Çörek otu
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle hamuru yoğuracağınız kasenize mayayı,toz şekeri ve 1 kahve fincanı ılık suyu alarak karıştırın ve mayanın çözülerek kabarmasını sağlayın.1o dakika yeterlidir.
  • Daha sonra sütü,sıvıyağı,yumurtaları,ılık suyu ve tuzunu ekleyerek karıştırın.
  • Ununuzu eleyin ve sıvı karışıma yavaş yavaş eklemeye başlayın.
  • 6,5 su bardağı un koyduktan sonra (hafif elinize yapışabilir)ölçülü ekleyin.
  • Hamurun maya ile hava alması için bir müddet yoğurmanız da fayda vardır.
  • Hamur kasenizin üzerini bir örtü ile kapatın ve 1 saat mayalandırın.
  • Havalar sıcakken mayalama işleri çok daha rahat olmaktadır.


Resimde görüldüğü gibi hamurunuz mayalanacaktır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve unladığınız bir tepsiye dizin.


    Hazırladığınız hamur bezeleri bu esnada da mayalanacaktır.
    İlk yuvarladığınız bezeden başlayarak tereyağını ortaya yerleştirmeye başlayabiliriz.



                       Hamur bezemizi aldık,çay tabağı büyüklüğünde elinizle açtınız ve orta kısmına
       tereyağ sürerek tekrar yuvarlayın ve tekrar tepsiye bırakın.


     Yine ilk hazırladığınızdan başlayarak önünüze alın ve elinizle yuvarlak açabildiğiniz kadar ince
     (takribi tatlı tabağı büyüklüğünde) açın.Yağlı hamur olduğu için çok rahat ve ince açılacaktır.
      Açtığınız hamuru aşağıdan başlayarak ince bir şekilde rulo kıvırın.
      Resimde görüldüğü gibi...
      Daha sonra da halka haline getirin.
      Gördüğünüz gibi her yuvarlama ve yağlama esnasında hamur tekrar tekrar mayalanacaktır.
      Tel tel ayrılan açmamızın sırrı da burada...
       

     Açma'ları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.Ve 1/2 saat bekleterek tekrar mayalandırın.
     Bu arada fırınınızı ısıtmaya başlayabilirsiniz.
     Bir küçük kaseye yumurta sarısını,sıvıyağ ve kakaoyu alarak karıştırın.
     Tekrar mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı karışımını sürün ve çörek otu serperek,
      175 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
      Isıtılmış fırın olmasına dikkat edin.Fırın ayarları değişik olabileceğinden üzeri kızarana kadar 
      ama kurutmadan pişirin.
      Fırından çıkardığınız açmaların üzerine avucunuza alacağınız soğuk suyu serpin ve bir mutfak 
      örtüsü ile kapatın.
      Ilık hale gelen açmanızı servis tabağına alarak ikram edebilirsiniz.


   AÇMA'larımız fırından çıktı....




                    Özlediğiniz lezzet AÇMA'lar ikrama hazır..
         Çay yada ayran eşliğinde ikram ederek sevdiklerinizle bu nefis lezzeti paylaşabilirsiniz.
                           Hepinize Afiyet Olsun.
                           Sevgiyle....

    

0 yorum: