Börekler,

KEK KALIBINDA BÖREK TARİFİ

Temmuz 15, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar






KEK KALIBINDA BÖREK
Merhabalar,
Türk Mutfağında ayrı bir yere oturan börekler,hemen her yöre de yapılan,
gerek el açması gerekse hazır yufkalarla,içine konulan malzemenin farklılığı
ile birazcıkta sanırım el lezzeti ile değişik tatlar da karşımıza çıkmaktadır.
İç Anadolu hamur işini çok kullanmakla birlikte,Ege bölgesine girildikçe,
böreklerin iç malzemeleri bile otlarla tatlandırılmıştır.
Aralarına kullandığımız soslar denedikçe ,damak zevkimize uyan bazen evdeki
malzemeleri değerlendirmek adına kullandığımız ve belki de az malzeme ile
hiç tahmin etmediğimiz lezzeti bulduğumuz ve hemen tarif defterine yazıverdiğimiz
bir börek çeşidine dönüşüverir.
Zaman açısından ,özellikle çalışan bayanlar için hemen hazırlıyarak ortaya
çıkarabilecekleri az ölçülerde börekler günümüz de daha bir ilgi çekmektedir.
Hani bazen deriz ya,hemen yensin kalmasın,taze taze yenilip bitirilsin.
İşte yukarı da resimlerini gördüğünüz börek de onlardan bir tanesi..
Sanırım artık çoğumuzun evinde kelepçeli kek kalıpları bulunmakta..
Klasik yuvarlak börekler yerine bu sefer kare kalıbımızda ,aile içinde hemen
hazırlıyarak yapabileceğiniz ve büyüklüğü ile hemen yenebilecek böreğimiz
için malzemeler ile başlayalım..
  • MALZEMELER:
  • 3 adet yufka
  • 125 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 ajda çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • İÇ MALZEMESİ:
  • Beyaz peynir + maydanoz karışımı
  • (arzuya göre değişebilir.)
  • ÜZERİNE :
  • Susam
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle söylemeliyim hazırladığım kek kalıbı 25 x25 ölçülerdedir.Kalıbınız yok ise kare borcam da olabilir.
  • Kek kalıbınızı yağlı kağıt ile her tarafını kaplayın.
  • Bir kase içerisinde eritilmiş tereyağ,oda sıcaklığında süt ve yumurtaları karıştırın.
  • Her bir yufkayı ortadan ikiye kesin.
  • Kesilen yarımı mutfak tezgahına serin ve soslayın.
  • Yufkanın alt yuvarlak kısmını 4 parmak eninde içe kıvırın ve kıvırdığınız yeri de soslayın.
  • Kıvrılan kalın kısmına iç malzemesini uzunlamasına yerleştirin.
  • Ve yanları içe kıvırdıktan sonra rulo kıvırın.
  • Bütün yufkaları aynı şekilde hazırladıktan sonra kalıbın en dış kısmından başlayarak (resimde görüldüğü gibi) yerleştirin.
  • Sosunuzdan bir miktar (küçük bir çorba kasesi kadar) artmış olacaktır.
  • Kalan sosu böreğin üzerine boşaltın.
  • Eğer zamanınız varsa 1 gece buzdolabında bekletin yada 1 saat bekletin.
  • Ama geceden hazırlıyarak buzdolabına bırakır sabah fırınlıyarak sıcak sıcak ikram ederseniz şahane olur.Tavsiyemdir...
  • Fırına vermeden önce üzerine susam gezdirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Kıyıl kıyıl açma börek lezzetinde böreğiniz ılınınca ikrama hazır..
  • Şimdiden hepinize kolay gelsin.
  • Afiyet olsun..
  • Sevgiyle...




0 yorum: