EKMEKLER,

SÜTLÜ EKMEK NASIL YAPILIR ?

Temmuz 15, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


SÜTLÜ EKMEK
      
    Ekmekler,mutfağımız da neredeyse demirbaş olarak gördüğümüz,olmazsa olmazlarımızdır.
Çoğumuz neredeyse makarna ile bile ekmek tüketirler.Bilmem sizler de onlardan mısınız ?
Ben mantı ile bir küçük kenar ekmek yemeyi sevenlerdenim.
Günümüzde ekmek çeşitlerinin çoğalması ile bazen bu çeşitler sanki çörek niyetine yenebilecek güzellikte olunca da ekmek tüketimi daha da çoğalıyor sanırım.
Tabi diyette olanlar,kilo alırım kaygısı taşıyanları bu katagoriye alamıyorum.
Ama genele baktığımız da ''EKMEK'' mutfakların vazgeçilmezleri..hatta ekmek olsun da gerisi önemli değil diyen bir grubun bile olduğunu biliyorum.
Gelelim bugün ki ekmek tarifimize;bu tarif ekmeğin biraz çörek gibi yenecek lezzette olanlarından..
Görüntüsü ile de önce göze sonra mideye hitap etmek istedim.
Haydi  geçelim mutfağımıza ve tarifimizi hazırlıyalım..
Resimlerle aşamalarını anlatacağım.
Mayalı hamurlar mayalanma süreleri ve pişirme süreleri doğru sırada takip edildiğinde final tartışmasız nefis bir lezzete dönüşmektedir.
  • MALZEMELER:
  • 1 paket yaş maya
  • 1 dolu tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 orta boy kahve fincanı ılık su
  • Öncelikle yapacağınız bu üçlüyü hamuru yoğuracağınız kaseye alarak 15 dakika mayanın çözülmesini ve kabarmasını sağlamak...
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 100 gr ufak doğranmış tereyağ
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 3 su bardağı buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • En üstte yazdığım maya,şeker ve ılık suyu mikser kabınızda yada hamuru yoğuracağınız kasede beklettiniz ve kabarttınız ve sütü ekleyin 10 dakika da süt ile bekletin.
  • Mayanız iki katına çıkacaktır.
  • Ufak kesilmiş tereyağını ve zeytinyağını ekleyerek iyice karıştırın.
  • Mikser ile bu işlemi hazırlarsanız daha da kolay olacaktır.
  • Mısır unu,buğday unu ve tuzunu ekleyin ve karıştırın.
  • Ele yapışmayan ama yağlı bir hamur olacaktır.
       
         Hamuru ilk yoğurduğunuz hali..



    Hamurumuz mayalandı...eğer mayalanma işlemini kısa süre de yapmak isterseniz fırınınızı 160 derece de ısıtın ve kapatın.Hamur kasesinin üzerini örterek fırın içerisine bırakın.Fırının sıcağı ile 1/2 saat içerisinde hamur mayalanacaktır.
İlk mayalamayı yaptınız,hamuru yoğurun ve bir 1/2 saat daha tekrar fırına bırakarak 2.kez mayalamaya bırakın.


2. mayalanma sonucu hamurunuz resimde görüldüğü gibi olacaktır.
Şimdi gelelim kalıba yerleştirmeye..bizim kalıbımız 23 cm çapında çember..
Çemberin etrafını ve alt kısmını yağlı kağıt ile kaplayın ve hamurunuzu düzgünce kalıba alalım.


Aynı resimde gördüğünüz gibi hamuru yerleştirin ve 1/2 saat kalıp içerisinde bekletin.
Yani 3.mayalamamızı yapacağız.
Üzerini süslemeye gelince bir dantel örtünüzü hamurun üzerine kapatın ve elekle un serpin.
Örtüyü dikkatlice üzerinden kaldırın,un dantelin şeklini üzerine çıkaracaktır.
Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve ekmeğinizi 60 dakika pişirin.
Sonuç mu ? mükemmel...




        SÜTLÜ EKMEĞİNİZ SERVİSE HAZIR..
        
        Hepinize Afiyet Olsun..
        Sevgiyle....

0 comments: