ŞERBETLİ TATLILAR,
VİŞNELİ EKMEK TATLISI NASIL YAPILIR ?
VİŞNELİ EKMEK TATLISI
Vişnenin zamanı geldi...Mutfaklar da reçelinden tatlısına hoşafından meyve suyuna ve
hatta zeytinyağlı dolmasına kadar her yere rahatlıkla eklediğimiz ve çok yakıştırdığımız vişne
bugün Osmanlı Mutfağının ve bizim evlerinde en sevilen ve vişne çıkar çıkmaz yapılan tatlısı
VİŞNELİ EKMEK TATLISI'nı yazacağım sizlere..
Osmanlı Mutfağında et ve pilavlara verilen önemin yanı sıra tatlılar özellikle de şerbetli
tatlılar ,hemen her övünde olmazsa olmazlardandı..Şekerin o dönemlerde pahalı oluşu,saray da
tatlı yapımını bal,pekmez sütlü tatlılar,meyveli tatlılar ve şerbetli tatlılar olarak ayrılsa da ,pahalı
olması mutfaklarda kısıtlamaya hiç bir zaman gidilmemiştir.
Özellikle de gelen önemli misafirlere daha da özen gösterilerek başta helva çeşitleri olmak
üzere çok çeşitli tatlılar hazırlanırdı..
Şerbetler de saray mutfağının her daim olan içeceklerindendir..neredeyse su niyetine bile
şerbetin içildiği tarih kitaplarında yazılmaktadır.
VİŞNELİ EKMEK denildiğinde de benim aklıma da hep dedem gelir ve hatta dedemin ölüm
seneyi devriyesinde onun canı için büyük tepsilerle bu tatlı yapılarak dağıtılır.
Tarif atalardan bu yana elden ele geçerek ulaşmıştır.Tabi o zamanlarda göz kararı ve el alış-
kanlığı devrede olduğu için bu güne kadar bu şekilde devam etse de ,ben yemek yazmaya başladığım günden bu yana tekrar hazırlıyarak ve tabi ölçerek sizlere sağlıklı ve tam ölçülerde vermek adına dikkatli olmaya çalıştım.
Çünkü bu tatlı sanırım alışkanlık yapıyor ve her vişne zamanı ilk akla gelen tatlılar arasında
yerini alıyor.Heleki vişneyi seviyorsanız o ekşi tatlı aroması ile damak çatlatan denilen lezzette oluşu
vişneyi dondurucuya koyalım kışın da yaparız dedirtiyor.
Bir hatırlatma daha yapmak isterim benim çocukluğumda babaannem ve halamlar bu tatlıyı
yapacakları gün,bir gün önceden o zaman francala denilen ekmeklerden alınır ve biraz bayat hale
getirilirdi.Sanırım günümüz de çok farklı çeşitleri olmasına rağmen o ekmekleri bulamıyoruz.
Onun için de ben o lezzeti ve şerbeti içine güzel çekmesi adına Trabzon ekmeği yada Kastamonu
ekmeğini kullanıyorum sizlere de tavsiye ederim.Ve bir gün önceden alın ve bayatlatın..
Şimdi gelelim malzeme listesine ve nasıl yapıldığına;
- MALZEMELER:
- Bu ölçüler 35cm çapında yuvarlak tepsi içindir.
- 750 gr vişne
- 5 su bardağı su + 1 su bardağı vişne suyu
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 1 orta boy trabzon ekmeği yada kastamonu ekmeği
- (ekmeğiniz tepsiyi tamamen kaplayacaktır.)
- 1 kase kaymak
- YAPILIŞI:
- 1 yada 2 gün önceden aldığınız ekmeğinizin kabuğunu çıkarın ve 2 parmak kalınlığında dilimleyin.Fırında kızarmayacak şekilde sadece kurutun.Bu işlem için fırını yüksek ısıda ısıtın ve kapatın ekmek tepsisini fırına verin ve ekmekleri kurutun.
- Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye alın.
- Toz şeker,vişne suyu ve suyunu ekleyerek orta ateşte şerbeti kaynatmaya başlayın.
- Şerbet fokurdamaya başlayınca 10 dakika güzelce kaynatın ve 1-2 damla limon suyu ekleyerek 5 dakika daha kaynatın.
- Fırında olan ekmek koyduğunuz tepsiyi ocağın üzerine alın ve şerbeti ekmeklerin üzerine gezdirin.Bu arada tepsinin altını kısık ateşe açın.Şerbeti yavaş yavaş vererek tepsiyi çevire çevire ekmeklere şerbetin tamamen çekmesini sağlayın.
- Bu arada tahta bir mala ile ekmeklerin üzerine bastırın.Ekmekler şerbeti aldıkça ve siz bastırdıkça hepsi bir bütün olarak birleşecektir.
- Daha sonra vişne tanelerini de ekmeklerin üzerine dağıtın ve tatlınızı soğuması için kenara alın.
- Oda ısısında iyice soğuyan tatlınız servis esnasında ister kare dilimler halinde keserek isterseniz bir şekilli kalıp ile keserek rahatlıkla tabağa alınacaktır.
- Üzerine kouacağınız bir dilim kaymak lezzetine lezzet katacaktır.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: