ANA YEMEKLER,

KÜLBASTI NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR.

Ağustos 20, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar


KÜLBASTI 


                 Merhabalar,
        Et yemekleri içinde sanırım en yumuşak ve lezzetli olanı olarak bilinen ''KÜLBASTI''yı
        yazmak istiyorum sizlere ..
                 Külbastı,nedir diyecek olursanız.sıcak kül içinde ve odun közü üzerinde pişirilen et
        yemeğidir.Geçmiş dönemler de köz ile ısıtılan taş yada sıcak külün içinde pişirilen fakat
        günümüz de daha çok ateş üzerinde ki ızgara da pişirilmektedir.
                 Koyun,kuzu yada dana'nın döşün uç kısmından çıkarılan kemiksiz et,ince dilimler halin-
        de kesildikten sonra dövülerek yassıltılır.
                  Aslında en önemli tekniği sosun da beklemesidir.Verilen süreler de pişirildiği takdirde
        hem çok kolay hem de çok çabuk sofraya gelebilecek bir et yemeğidir.
                  Osmanlı Mutfağın da 18.yüzyılda görülen ''KÜLBASTI'' bir tür kebap olarak geçmektedir.
        Et bolca tüketildiğinden çeşitli pişirme yöntemleri ile karşılaşmaktayız.
                  Ama aslına gidilirse ,çok yumuşak bir et olduğu için,adını da kül'den anlaşılacağı üzere,
        kül ile ısıtılmış taş'da pişen et en iyi tarifidir.Yapacağınız sosunda uzun süre bekletmek..
                  Külbastı pişirmeyi düşündüğünüz gün,bir gece önceden et'leri sosa bırakın ve ertesi gün
        salatanızı hazırlayın,sofranızı kurun ve külbastınızı pişirin.
                  İşte tarifimiz:
  •     MALZEMELER:
  • 750 gr ( 8 dilim) Külbastı
  • SOS:
  • 1/2 (ajda) çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 (ajda) çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • PİŞME ESNASINDA:1 yemek kaşığı tereyağ
  • YAPILIŞI:
  • Yukarıda da belirttiğim gibi çok kısa sürede pişmesinin yanı sıra ,ne kadar çok sosun da beklerse o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır.
  • Sosu için bir cam kase alın ve malzemeleri sırayla kasenize alarak karıştırın.
  • Külbastıları sosa bulayın ve aynı kase içerisinde ,kapağı kapalı olarak buzdolabına bırakın.
  • Sos içerisin de en az 2 saat beklemesi gerekmektedir.
  • Ama dediğim gibi geceden hazırlarsanız çok daha güzel bir sonuç alırsınız.
  • Gelelim pişmelerine,döküm tavanızı orta ateş( hatta biraz yüksekçe de olabilir)üzerine alarak kızdırın ve tereyağı ekleyerek eritin.
  • Etleri 4lü gruplar halinde 3 dakika bir yüzü 3 dakika diğer yüzü olarak pişirin.
  • Eğer ateş üzerine konabilen ızgaranız var ise ,bu işlemi ızgara üzerinde de yapabilirsiniz.
  • Süreye dikkat edin çünkü çok uzun süre pişirmeniz sertleştirecektir.
  • Servis tabağına alırken arzuya göre etleri pişirdiğiniz tavaya köy biberi,havuç ve soğan soteliyerek süsleyebilirsiniz.
  • Taze yada top kekik ile tabak sunumunuzu tamamlıyabilirsiniz.
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


0 yorum: