ANA YEMEKLER,

HUMUS NASIL YAPILIR ? TARİHÇESİ NEDİR ?KÖZ PATLICANLI,CEVİZLİ,PASTIRMALI VE PANCARLI HUMUS TARİFLERİ

Ağustos 16, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


HUMUS

KÖZ PATLICANLI HUMUS


CEVİZLİ HUMUS


PASTIRMALI HUMUS


PANCARLI HUMUS


          Merhabalar,
 Bugün sizlere tarihi eskilere dayanan ve hala bir çok yerin ''bizim'' diye sahiplendiği bir tarifi yazmaya çalışacağım.Biraz eski yıllara gidelim ve bu nefis lezzetin nasıl çıktığı konusunu öğrenelim.
         HUMUS denildiğin de Hatay'lılar,Tarsus'lular ve İskenderun'lular arasında 'kim daha lezzetlisini yapar' çekişmesi sürerken,tüm OrtaDoğu'da bitmez tükenmez bir humus bizim kavgası sürmekte..
         İlk nerede doğduğu kimi kaynaklara göre M.Ö 3000 'lere dayanıyor.Kimi kaynaklarsa nohudun ilk Babil Bahçelerinde yetiştirildiğini öne sürmekte..Kimileriyse 12.yüzyılda Eyyubiler tarafından
humus hazırlandığı belirtilmektedir.
         ''HUMUS adını Arapça nohut anlamını taşıyan ''HUMMUS'' dan almaktadır.
Nohutun ilk yetiştiği yerler Akdeniz ve OrtaDoğu'dur.Binlerce yıl bu bölgelerde yaşayan insanların ana besin kaynağı olmuştur.Mezopotamya da yetişen ilk ürünlerden biridir.
          Antik Roma'da en sevilen sokak yemeklerindendir.Yunan filozoflarından Pluton ve Sokrates
yazılarında humusun besin değerinden bahsederler..
          Kimin milli yiyeceği olduğu konusuna gelince Mısır,Lübnan,Yunanistan,Suriye ve İran'da sorulduğunda ''BİZİM'' yanıtını alırsınız.Mısır,bu bitkinin en sevildiği yerdir.Ayrıca sofralarından eksik etmedikleri bir yemektir.
          Lübnan ise milli yemekleri olduğu konusun da iddialı..İsrail ise milli yemekleri olduğu konusunda kutsal kitapları Tevrat'ı şahit göstermektedir.
          Yunanlıların şahitleri ise Pluton ile Sokrates adlı iki ünlü antik çağ filozoflarıdır.
Allahtan İtalyanlar eski Roma da sokaklarda en çok yenen yemek humustur deseler de bu kavga da yer almamaktadırlar.İranlılar ise bizimdir demenin dışında hiç bir kanıt gösterememektedir.
          OrtaDoğu da en büyük HUMUS çekişmesi Lübnan ve İsrail arasında..İsrail humusa sahip çıkmak için ,2009'da dev bir humus yapıp adlarını Guinnes Rekorlar kitabına yazdırdılar.Bunun üzerine çılgına dönen Lübnan'lı şefler kolları sıvayıp''en büyük humus bizim humusumuz'' diyerek 2010 yılında 300 aşçı tam 11,5 ton ağırlığında bir humus yaparak İsrailin rekorunu kırdılar.Bu dev humus da 8 ton nohut,2 ton tahin,2 ton limon suyu,70 lt.zeytinyağ kullanıldı.
           Bugünler de ise bir başka çekişme ,lezzeti konusunda yapılmaya başlanmıştır.Artık humus kimin sorusu yerine ''kimin humusu daha lezzetli '' sorusu gündemde..
           Bu savaşın galibi kim olursa olsun,değişmeyen gerçek Humus'un çok lezzetli ve her öğünde yenebilecek bir yiyecek olması ve çok besleyici ,vitamin deposu mezelerin kralı olduğudur.
           O zaman sizlere Humusun aslı olan tarifini vererek işe başlayalım ve seçenek olarakta diğer malzemelerle de çeşitlerinin yapıldığını ekleyelim.
           Haydi buyrun tarifimize;

  • MALZEMELER:
  • 3 su bardağı nohut
  • 6 dolu yemek kaşığı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı limon suyu
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
  • Sızma zeytinyağ
  • Toz kırmızıbiber
  • kimyon
  • DİĞER SEÇENEKLER İÇİN:
  • 1adet közlenmiş patlıcan
  • limon suyu ve zeytinyağ,tuz karışımı
  • Cevizli için:1 kase ceviz içi,1 yemek kaşığı tereyağ,toz kırmızı biber
  • Pastırmalı için:4-5 dilim pastırma,1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pancarlı için:250 gr haşlanmış pancar 
  • YAPILIŞI:
  • Nohutlarınızı geceden ıslatın ve bir kaç kez soğuk sudan geçirerek kara suyu çıkana kadar yıkayın.Daha sonra düdüklü tencereye alın ve bol suda haşlayın.(çok az karbonat eklerseniz kabukları daha kolay soyulacaktır.)
  • Haşlanan nohutları bir süzgeçe boşaltarak kabuklarını soyun.
  • Nohutları çok soğutmadan ve kurutmadan robota alarak püre haline getirin.Bu arada daha rahat pütürsüz bir hal alması için az bir miktar buzlu su ekleyin.
  • Tahin,dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Tuzunu ve kimyonunu ekleyin.
  • Humusunuz akışkan ama çatala gelecek kıvamda olması gerekmektedir.
  • Servis tabağına aldığınız humusu kızdırılmış yağ ve kırmızı biber karışımı ve kimyon ile süsleyin.
  • Diğer seçenekler için aynı şekilde humusu yapınız ve servis tabağına alınız.
  • Üzerine pancarlı olan hariç diğerlerini yerleştirerek servise sunabilirsiniz.
  • Pancarlı humus ise haşlanmış pancarı nohutlarla birlikte rondodan geçirerek diğer malzemeler ile hazırlanmaktadır.
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: