REÇELLER-MARMELATLAR,

REÇELLER VE MARMELATLAR NASIL HAZIRLANIR ?

Ağustos 12, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



REÇELLER VE MARMELATLAR NASIL YAPILIR ?

        Reçel ve marmelatların tarihi çok eskilere dayanır.Eski tarihlerde balla kaynatılan şerbetine
 meyveler katılarak yapılsa da daha sonraları şekerin işlenmesi ve balın maliyeti açısından şeker
 ilavesiyle hazırlanan reçeller daha uygun maliyetler hazırlandığından tamamen şeker ile pişirilmeye
 başlanmıştır.
         Piyasa da hazır olarak satılan çoğu marmelat ve reçeller maliyeti daha da ucuz olduğundan glikoz ile pişirilerek hazırlanmaktadır.
         Reçeller ve marmelatlar yörenin ve bölgenin durumuna göre farklı pişirilme özelliklerine 
 sahiptir.
         Reçel pişirilirken dikkat edilmesi gereken hususlar ise karıştırma esnasında tahta kaşık kulla-
 nılması,tencerenin kenarında şekerin sertleşmemesi,ilk kaynaması esnasında oluşan köpüğün,
 sıcak su içerisinde bekletilen metal bir süzgeç kepçe ile alarak köpükten arındırılması,en sağlıklı
 olan cam kavanozlarda ve kapakları yeni kavanozları ıslak olmadan kullanmamız gerekmektedir.
        Bir diğer husus ise kaynama derecesini iyi ayarlamak,limon suyunu katacağımız süreyi iyi
 ayarlamanız gerekmektedir.
        Bu süreyi ise kolay olarak bir cam çay tabağını soğuk sudan geçirin ve bir damla reçel ekleyerek
 reçelin toplanmasın da reçelin kıvama geldiği ve limon suyu ekleyerek 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirmeniz gerektiği zamanın geldiği anlaşılır.
        Çok uzun süreler de kaynatılan reçel ve marmelatlar hem rengini,hem tadını hemde meyve özel-
 liğini kaybedecektir.Bizim istediğimiz ise hem meyvenin tadını ve kokusunu alarak lezzetli bir reçel
 yemektir.
        Marmelatlara gelince,şeker ölçüsünü daha az koyarak kaynatmak ve kuru bir tepsi içerisine
 alarak güneş ışığı altında üzerine bir tül sererek ve ara ara karıştırarak yoğunluk kazanmasını sağlar,
 meyvenin özünü ve tadını muhafaza ederek hazırlamak gerekmektedir.
        Ben sizler için bugün taze meyvelerden 2 adet reçel,2 adette marmelat hazırladım.
 Bu meyvelerin yerine başka meyveler de kullanabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus
 ise meyvelerinizin taze ,temiz ve güzelce ayıklanmış olması kesinlikle çürük ezik meyveler kullan-
 mamanız gerekmektedir.
        Bazı meyvelerin kendilerine has bazı özellikleri bulunmaktadır.
 Bugün yaptığımız ANJELİKA ERİK kaynadıktan ve soğuduktan sonra jöle kıvamı almakta,pasta
 ve kurabiyeleriniz de rahatlıkla kullanacağınız kıvamdadır.Ayva da ha keza öyledir.
        Resimlerle bölüm bölüm açıklamaya çalışacağım bu nefis reçel ve marmelatları umarım sizler
 de rahatlıkla pişirerek kavanozlara alarak mutfak raflarınıza dizeceksiniz.

  • ANJELİKA ERİK
  • ÇİLEK
  • AYVA
  • MÜRDÜM ERİĞİ ve diğerleri için MARMELAT YAPIMI
  • Meyveniz 1.100 kg ise çekirdeğini çıkarıp kabuğunu soyduğunuz da 900 gr düşecektir.
  • Bu ölçüyü diğer meyveler için de rahatlıkla kullanabilesiniz diye yazıyorum.
  • Mürdüm eriğinin kabuğu soyulmadan yapılsa da Anjelika erik ve Ayvanın hem kabuğu hemde çekirdeği çıkarılmaktadır.
  • Erikleri soyduk çekirdeğinden çıkardık şimdi rondodan geçirin ve püre haline getirin.





Eriklerin çekirdeklerini çıkardık ve kabuklarını çok ince soyduk.İki parçaya ayırdık ve rondodan geçiriyoruz.






















  • Bir tencere içerisine aldık ve 450 gr toz şekerini ekleyebilirsiniz.
  • Marmelatlarda çok şeker kullanmamaıza gerek yoktur.
  • Orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Marmelatınız kaynamaya başlayınca üzerindeki köpüğünü sıcak suda beklettiğiniz süzgeç ile alın ve 1/2 saat marmelatı ara ara karıştırarak pişmeye bırakın.
  • Bu arada tencerenin kenarının şekerle sertleşmemesine dikkat edin.Ne kadar sık karıştırırsanız
  • köpüğü  o kadar az olacaktır.
  • 1/2 saat sonunda 1/2 limon suyunu ekleyerek 10 dakika daha kaynatın .
  • Reçel ve marmelatlarınızı karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın.


  •                             
   
  • Marmelatımız pişti ve kuru bir tepsiye boşaltarak üzerini bir tül ile örterek güneş alan bir yere bırakın.Ama üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırın.
  • 1 saat sonunda marmelatınızı cam kavanoza alarak ağzını yeni bir kapak ile kapatırsanız kış boyu marmelatınız küflenmeden ve kristalleşmeden elinizin altında nefis bir şekilde yemeye hazır olacaktır.


      Resimde de gördüğünüz gibi hem rengi hem kıvamıyla nefis marmelatınız hazır...
      Buzdolabında beklettiğinizde jöle kıvamında olacak,kurabiyelerinizde kullanırken sizlere rahatlık 
      sağlayacaktır.
      ÇİLEK MARMELATI İÇİNDE AYNI ŞEKİLDE HAZIRLAYIN.



               ÇİLEK MARMELATI...



     Şimdi gelelim REÇELLERE...
 Reçel hazırlarken de taze,temiz  ve eziği çürüğü olmayan meyveler seçerek itina ile reçelinizi yapınız.
      ŞEFTALİ REÇELİ:
 1.000kg.sert şeftali
 1.100 kg.toz şeker
  1/2 limon suyu
 HAZIRLANIŞI:
 Şeftaliler sert olduğu için kabuğunu soymadan sadece çekirdeğini çıkarın ve yarım ay şeklinde ince dilimleyin.
 Genişçe bir tencereye aldığınız şeftallerin üzerine toz şekerini ekleyerek bekletin.
 Eğer bekleme süreniz yoksa 1 orta boy kahve fincanı su ekleyerek orta ateşte kaynatmaya başlayın.
 Ara ara karıştırın ve aynı şekilde tahta kaşık kullanın.İlk kaynamada çıkan köpüğü temizleyin.
 Fokurdamaya başlayınca 1/2 saat kaynatın ve limon suyunu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.
 Bu sistem ile hazırlayacağınız reçel ve marmelatlarınız hiç bir zaman küflenme ve kristalleşme yapmadan uzun süre saklayarak afiyetle yiyebileceğiniz kıvamdadır.

KAYISI MARMELATI:
 Ölçülerimiz aynıdır.Kayısıya çekirdeğinin içinden çıkan bademini de ekleyerek kaynattık.
 Hepinize tavsiye ederim,değişik lezzetli bir tat vermektedir.
 Kıvam aldığını anlamamız için cam bir çay tabağına bir damla reçel bırakın eğer toplanıyorsa 
 reçeliniz kıvama gelmiştir.



                                         Şeftalilerinizi yarım ay şeklinde doğrayın.




       ŞEFTALİ REÇELİNİN SUNUMU...
    Resimde gördüğünüz gibi suyu ve kıvamı berrak ,meyveler ezilmeden pişmiştir.


      

        KAYISI REÇELİ SUNUMU...
  Kayısılarınız ezik olmayan küçük ,sert ve sulu reçellik olarak satılan kayısıları seçiniz.

   Hepinize kolaylıklar diliyorum.
    Afiyet olsun..
   Sevgiyle...

0 comments: