ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI TARİFİ

Ağustos 06, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI
         

       Zeytinyağlılar sıralamasında önemli bir yer alan İmam Bayıldı,iştah açıcı görünümü,
  layıkıyla pişirildiğin de damaklarda bıraktığı nefis lezzetiyle başlı başına yenebilen bir yemektir.
        Tabi herkesin merak ettiği bir konu da adıdır..acaba imam neden bayıldı ?
  Bir çok rıvayete göre çeşitli hikayeler anlatılsa da benim duyduğum ve bence en makul olanı 
  ise şöyledir ..
        Savaşlardan dolayı kıtlık zamanıdır.Herşeyin tasarruf edildiği ekmek yapımında kullanılan
  mısırın bile koçanının öğütülerek çoğaltıldığı zamanlar da bir kasabanın birinde bir imam yaşarmış.
         Aş yok,yemek yok,soğanla unla çorba yapılırmış.Ama bizim imamın kileri ise doluymuş.
  Karısı bu duruma çok kızıyormuş her seferinde de imamdan aynı cevabı alıyormuş;kıtlık var idareli
  olmak zorundayız,devlet harp içinde..
         Kilerde bir sürü yemeklik malzeme varken imamın böyle davranmasından bıkan karısı,imamın 
  olmadığı bir gün bütün komşuları eve çağırmış ve kilerdeki yiyecekleri hepsine dağıtmış.
         Kalan bir kaç yemeklik malzeme olan soğan,domates ve biberleri kurutulmuş patlıcanların
  içine doldurarak bir yemek yapmış.İmam yemek vakti sofra da bu yemeği görünce şaşırmış.
         Karısı da ''bu akşam özel bir gece bu nedenle sana çok özel ve güçlendirici bir yemek yaptım
  deyince imam kızamamış ve iştahla bu yemeği yemiş çok da beğenmiş.Karısına teşekkür ettikten
  sonra da bir daha böyle israf yapma diyerekten kilere doğru yönelmiş.
       Kilerden içeri giripte etrafı bomboş görünce ''Sizce imama ne olmuştur ? ''
       İşte eğrisiyle doğrusuyla İMAM BAYILDI'nın öyküsü rivayete göre böyle..
  Şimdi gelelim tarifine ,internet sitelerinin çoğunda o kadar farklı tarifler görülmektedir ki,sanırım
  bu tarifler nedeniyle çoğunluk bu yemek hakkında olumsuz düşünmekte...
       Size bugün yazacağım tarif benim sülalemden gelen bir tarif olup sanırım çook eskilere dayanır.
  Biz eski İstanbullular olarak zeytinyağlılara çok önem ve özen gösterdiğimiz için incelemelerim
  arasında siteler de yapılan ve tarif verilen bir çok zeytinyağlının layıkıyla hazırlanmadığını görmekteyim.En azından belli başlı zeytinyağlı yemeklerin bilgisi olmadan yazılıp çizilmemesi 
 taraftarıyım.Şimdi sizlere açıklamalı olarak bu yemeğin lezzetiyle nasıl yapılacağını yazacağım.
 Lütfen tarife sadık kalarak ilaveler yapmamanız ve itinayla hazırlamanız...
 Bir çok zeytinyağlı da olduğu gibi İmam Bayıldı da bir gün buzdolabında bekletildiğinde çok daha
 lezzetli olacaktır.Onun  için çalışan bayanlarımız hafta sonu zeytinyağlılarını buzdolabına kaldırdıkları takdir de hafta içi yanına hazırlıyacakları bir çorba yada sıcak bir tencere yemeği ile
 yemek sorununu aza indireceklerdir.
  •     Hepinize kolaylıklar diliyorum.


  • MALZEMELER:
  • 4 adet orta boy kemer patlıcan
  • 6 adet orta boy kuru soğan
  • 6 adet domates
  • 7 diş sarımsak
  • 4-5 adet sivri biber
  • 1 çay bardağı riviera zeytinyağ
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz (arttırılabilir.)
  • YAPILIŞI:
  • Patlıcanları alacalı soyun ve bol su dolu bir kaseye alarak tuz ekleyerek 1/2 saat bekletin.
  • Patlıcanlarınız su da beklerken kuru soğanları yarım ay şeklinde ince doğrayın ve bir kaseye alın.Tuz ekleyerek hafifçe ovun.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak küpler halinde doğrayın ve soğanlara ekleyin.
  • Sivri biberleri küçük halkalar halinde doğrayın ve ekleyin.
  • Zeytinyağını,tuzunu,şekerini ve halka doğranmış sarımsakları ilave ederek güzelce hepsini karıştırın.
  • Su da bekleyen patlıcanları bir kez daha soğuk sudan geçirin ve kararmamaları için limonun kabuğu ile etrafını ovun.
  • Genişçe bir tencereye patlıcanları dizin (üst üste gelmeyecek şekilde)
  • Patlıcanlarınız büyük ise ortadan ikiye bölün.
  • Patlıcanların tam orta kısımlarını bıçağın ucu ile tam ayırmadan kesin ve elinizle ayırın.
  • Hazırladığınız iç malzemeleri eşit şekilde bütün patlıcanların içine doldurun.
  • Malzemeler çok görünse de piştikten sonra her bir patlıcanın içine tam gelecektir.
  • Üzerlerine bir tabak kapatarak yan kısımdan suyunu verin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Yemeğiniz suyunu çekerek yağına kalacaktır işte o zaman pişmiş demektir.
  • Hemde nefis lezzetiyle..eğer çok sulu ve az yağla acele bir şekilde bu yemeği hazırlarsanız 
  • yemeğiniz hiç bir şeye benzemeyecektir.Lütfen tarife uygun şekilde pişirmeye dikkat edelim.
  • Ilınan yemeğinizi bir mala yardımıyla kayık tabağına yerleştirin.Etrafına yayılan iç malzemesini güzelce içlerine yerleştirin ve üzerini maydanoz ile süsleyerek soğutun.
  • Sofralar da görüntüsüyle göz dolduracak bu lezzeti seçtiğiniz için memnun kalacaksınız.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: