Meyve Soslu İrmik Tatlısı,

MEYVE SOSLU İRMİK TATLISI NASIL YAPILIR ?

Ağustos 05, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



MEYVE SOSLU İRMİK TATLISI

     Merhabalar,
  Sütlü tatlılar arasında yıllardır hemen her ev de yapılan ve büyük küçük hepimizin sevdiği bir 
  tatlıdır İrmik Tatlısı..
    Ölçüsü de hep hafızada kalır ve tencereye sütü,şekeri ,irmiği aldığımız zaman çarçabuk koyu
  kıvama gelen tatlıyı bir kaseye boşaltır ve soğuyunca ters çevirerek süsler sunarız.
    İlk öğrendiğimiz yıllarda ara kısmına ceviz tarçın karışımı koyar öyle soğuturduk ve ters çevirir
  keserdik aradaki ceviz çok uyumlu olurdu bu tatlıya..
    Daha sonraları herkes hayal gücüne ve damak zevkine göre çeşitlendirdi.Ortaya lezzetli tatlar
  çıktı.Aynı uygulamaları bende denedim ve hepside gayet başarılı olup sevildi de..
     Benim tarif defterim de çok sayıda irmik tatlısı mevcuttur,hem yapımı kolay hem de her an ev de
  elimizin altında ona uyacak malzeme de bulabildiğimizden olsa gerek..
     İşte şimdi yazacağım tarif de şimdi tam zamanı olan şeftali ile hazırladığım İrmik Tatlısı..
  Desenli bir kek kalıbında hazırladım ve sevdiğimiz bir meyve olan şeftaliler çok da yakıştı..
     Resimde de gördüğünüz gibi görüntüsü de muhteşem oldu..
  Sizlerinde denemesi için bu güzel görünümlü ve lezzetli tatlıyı şimdi sunuyorum sizlere..
     Hepinize kolay gelsin...

  • MALZEMELER:
  • 1 kg.süt
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 14 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 25 gr tereyağ
  • MEYVE SOS:
  • 2 büyük olgun şeftali (1 adedi üzerini süslemek için)
  • 12 adet şekerpare kayısı (taze)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • ŞEFTALİ SÜSLEMESİ İÇİN:
  • 1 paket jöle
  • 1 adet şeftali
  • fıstık tozu
  • YAPILIŞI:
  • İrmik tatlımıza başlamadan önce belirtmek isterim ki ben yemek kaşıklarını biraz dolu dolu kullanırım.Su bardağı ve çay bardağı ölçülerim ise klasik bardaklardır.Eğer çay bardağında ajda bardak kullanırsam da özellikle belirtirim.
  • Şimdi yapılışını yazabiliriz.
  • Bir tencereye sütü,irmiği ve toz şekeri alarak orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Koyu bir kıvam alan tatlınızı ateşten indirdikten sonra tereyağ ve vanilyayı ekleyerek hızlıca en az 5 dakika çırpın.
  • 26 cm.çapında bir kalıbı streç ile kaplayın ve tatlıyı kalıba boşaltarak buzdolabına kaldırın.
  • Tatlımız buzdolabında soğumaya başlarken sosunu yapabilirsiniz.
  • Şeftalilerden bir tanesini alın ve kabuklarını soyun.
  • Kayısılarında çekirdeklerini çıkarın ve her ikisini de rondodan geçirin.
  • Püre haline gelen meyveleri bir küçük tencereye alın ve şekeri,nişastayı ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  • Hafif koyulaşmaya başlayan sosu ateşten indirin ve soğutun.
  • Bu arada buzdolabında soğuyan tatlıyı servis tabağına ters çevirerek yerleştirin.
  • Sosunu üzerine boşaltın.
  • Ayırdığınız şeftalinin de kabuklarını soyarak ince yarım ay şeklinde doğrayın.
  • Tatlının üzerine resimde görüldüğü gibi yerleştirin.
  • Meyvelerimiz kararmasın ve parlak olsun diye üzerine az bir miktar jöle hazırlıyalım.
  • Sanırım hepimizin bildiği mini jöle paketleri üzerinde yazılan tarife göre kısa sürede çabucak hazırlanıyor.
  • Aynı şekilde sizde hazırlıyarak sadece şeftalilerin üzerine bir fırça yardımıyla sürebilirsiniz.
  • Diğer süslemeler sizlere kalmış,fıstık tozu varsa kullanabilirsiniz.
  • Kısa bir süre daha buzdolabında beklettikten sonra dilimliyerek ikram edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: