Mafiş Tatlısı,

MAFİŞ TATLISI NASIL YAPILIR ?

Ekim 23, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



   Merhabalar,
Birazdan yazacağım tarif beni çok eski günlere götürdü.Babaannemin ve halalarımın o zamanlar kalabalık evlerde çok sık yapılan ve çok sevilen bu nefis tatlı günümüz de pek bilinmese de ben
gençlerin de bu eski lezzetleri bilmesi taraftarı olduğum için ''MAFİŞ''tatlısını yazmak istedim.
   Çocukluğumuzun o kalabalık sofraların da neşeyle keyifle yenen yemeklerin ve tatlıların lezzeti
bugün sanki olmasa da rahmetle andığımız büyüklerimizin tarifleri ve sofra sunumları bugün beni
mutfak merakına yönelten yegane nedendir.
    Ahirete göç eden bütün büyüklerimize özellikle MAFİŞ denildiğinde Mebrure halamla özleşdeşen
ve bügün yemek kültürleri ile bizleri büyüten atalarımızı rahmetle analım..mekanları cennet olsun.
    MAFİŞ,Rumeli Mutfağından bizlere ulaşan bir tatlıdır.
Çanakkale başta olmak üzere,Bursa,Balıkesir ve civar illerde yapılan şerbetli bir hamur tatlısıdır.
    Trakya'da özellikle Gelibolu ve Eceabat civarında çokça yapılmaktadır.
Mevlevi mutfağının da lezzetleri arasında yer alan tatlı,mevlevihane dönemi sık yapılmasından dolayı değişik yerlere de taşınmıştır.
    Haydi o zaman bu eski lezzetleri bir kez daha mutfaklarımıza alalım ve büyüklerimizin anısına hazırlıyalım...

  • MALZEMELER:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un (ölçülü kullanın)
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • KIZARTMAK İÇİN:
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • YAPILIŞI:
  • Yumurta ve yoğurdu bir kase içinde karıştırın.
  • Karbonatı üzerine sirkeyi koyarak kabartın.
  • Un,vanilya karışımını ekleyerek bir hamur tutun.
  • Ele yapışmayan bir hamurunuz olacaktır.
  • Hamurun üzerini örterek bir müddet dinlendirin.
  • Bu arada şerbet için bir tencere de şeker ve suyu kaynatın.
  • Limonu ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve şerbetinizi oda sıcaklığında soğutun.
  • Şimdi gelelim hamuru şekillendirmeye;
  • Bezeler halinde yuvarladığınız hamurunuzu 1cm kalınlığında açın.
  • Tırtıklı rulo kesici ile 5 cm.lik dikdörtgenler halinde kesin ve orta kısmını büzdürün.
  • Hamurunuz kurdela şekli alacaktır.
  • Genişçe bir tavada sıvıyağını kızdırın ve mafişleri pembe renkte kızartın.
  • Süzgeç kepçe ile kızaran mafişleri alarak şerbete bırakın.
  • Şerbet içinde bir kaç sefer karıştırın ve servis tabaklarına alarak sıcak sıcak servis yapın.
  • Bir yandan kızarırken bir yandan da servis edilerek yenilmesini tavsiye ederim.
  • Bu güzel lezzeti mutlaka denemelisiniz.
  • Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: