Fındık (kuşgözü)Lahmacun,

FINDIK LAHMACUN (KUŞGÖZÜ) TARİFİ VE NASIL YAPILIR ?

Kasım 23, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



FINDIK LAHMACUN (KUŞGÖZÜ )
     

     Selamlar herkese,
 Türk Mutfağında geleneksel yöre yemekleri içinde hemen baş köşeye oturan ''LAHMACUN''
 bugün bizlerinde konuğu oldu.
     Hemen hepimizin severek yediği lahmacun,açılmış hamurun üzerine kıyma,soğan,sarımsak,
 maydanoz ve çeşitli baharatlar karışımının sürülerek taş fırınlarda pişirilmesiyle yapılan bir
 yemektir.
     İsmi Arapça'da etli ekmek anlamına gelen ''LAHM Bİ AJİN''den türetilmiştir.
 İçinde tercihen zırhta çekilmiş et ve diğer malzemeler karıştırılarak,yaklaşık 2-3 cm.kalınlığında
 ve 20-25 cm çapında hamurun üzerine yerleştirilen ve acısı isteğe bağlı olarak atılan,ister yemek
 ister atıştırmalık diyebileceğimiz nefis bir lezzettir.
     Malzemeler yöreye göre değişkenlik göstermektedir.
 ŞanlıUrfa ve Mardin'de soğanlı,GaziAntep'te sarımsaklı,KahramanMaraş'ta ise hem soğanlı hemde
 sarımsaklı olarak yapılmaktadır.
      Hamuruna gelirsek,bazı yerler mayasız hamur kullanırken ,bazı yerlerde mayalı hamur ile
 hazırlanmaktadır.
       Sanırım kebap dükkanları pideler ve lahmacunların hamurlarını ayrı ayrı açmaktansa ,her iki_
 sine de aynı kullanmak açısından tek hamuru kullanmaktadırlar.
       Onun için aslı böyledir demek biraz zor..
 Sadece lahmacun 2-3 cm kalınlığında olmakla beraber pideler daha kalın hamur ile hazırlanır.
        Bizim bugün yapacağımız ''FINDIK LAHMACUN''bir diğer adıyla ,''KUŞGÖZÜ^''Mersin
 Tarsus yöresinde yapılan bir çeşitidir.
        Ve tabi bizler evlerimizde ki fırınlarda pişireceğimiz için tepsilere daha rahat yerleştirdiğimizden
 bu lahmacun tercih sebebimizdir.
        Ama sizler tek tek tava yada tost makinasında da pişirebilirsiniz.Çünkü hamurumuz ve iç mal-
 zememiz her iki pişirme için de uygundur.
        Resimlerle destekleyeceğim tarifimize başlayabiliriz.

  • MALZEMELER:
  • 20 adet fındık lahmacun içindir.
  • 1 paket kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İÇ HARCI:
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet domates
  • 2 adet kuru acı biber
  • maydanoz
  • tuz
  • YAPILIŞI:
  • Kuru mayayı ılık su ve şeker ile karıştırın ve 10 dakika bekletin.
  • 2,5 su bardağı elenmiş un ve tuzunu ekleyerek yoğurun.
  • Üzerini örterek 1 saat mayalandirin.
  • Mayalanan hamuru kalan 1/2 su bardağı un ile tekrar yoğurun.
  • Ceviz büyüklüğünde 20 adet yuvarlayın.
  • Şimdi gelelim iç malzemesine;eğer evinizde zırh var ise soğan ,kapya biber,kuru biber ,domates ve maydanozları ince doğrayın.
  • Fazla sulanmamalarına özen gösterelim.
  • Kıymayı ekleyerek tuz ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • İç harcınız biraz gevşek olacaktır.
  • Kıyma hamur üzerinde pişerken kendini toplayacağı için iç malzemesinin biraz suluca olması gerekmektedir.
  • Acı oranını damak zevkinize göre ayarlıyabilirsiniz.
  • Ayrıca sarımsakta ekleyebilirsiniz.
  • Şimdi gelelim hepsini toparlıyarak fırın tepsisine yerleştirmeye
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve yuvarladığınız hamurları çay tabağı büyüklüğünde açarak
  • tepsiye yerleştirin.(mayalı hamur olduğu için toparlanacaktır onun için kıyma harcını koymadan tepsi içindeki hamurları bir kez daha bastırarak açın.)
  • Hamurların üzerine kıymalı iç harcını bolca yerleştirin.
  • Kenarlarında hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
  • 185 derece de ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
  • Bu arada fırınınızın alt kısmına bir kap içinde su yerleştirin ki lahmacunlar pişerken buhar yaparak hamurun kurumasını önlesin.
  • Pişen lahmacunlarınızı bir tencere içine alarak kapağını kapatın.
  • Ve maydanoz,limon ve ayran eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...



      İÇ MALZEMESİ...



     HAMURLARIN TEPSİYE HAZIRLANIŞI


0 comments: