Börekler,

KIYMALI ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ

Kasım 29, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



KIYMALI ARNAVUT BÖREĞİ

    Selamlar herkese,
 Çok geniş bir coğrafya da yaşayan Rumeli insanlarının mutfaklarında börekler önemli bir yer tutar.
 Mubadele ile farklı farklı yerlere yapılan göçlerle Rumeliler gittikleri yörelerin mutfaklarından da 
 etkilenerek farklılıklar göstermişseler de ana malzemesi ve yapılma biçimi böreklerin aynıdır.
     İçine konulan malzemeler o yörenin özelliklerini taşısa da ,Boşnak Böreği,Arnavut Böreği,
 Rumeli Böreği gibi isimler alır.Ve çok değişik iç malzemeleri ile bu börekler yapılabilinir.
     Trakya ve Rumeli Mutfağının baş tacı olan ''BÖREKLER ve SİNİ PİDELER''inden biri olan
 Kıymalı Arnavut Böreğini bugün sizlerle paylaşacağım.
     Hepinize kolaylıklar diliyorum...

  • MALZEMELER:
  • 600 gr bugday unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • İÇ HARCI:
  • 400 gr dana kıyma
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • tuz
  • karabiber
  • maydanoz
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • ARALARINA SÜRMEK İÇİN:
  • 1 su bardağı ayçiçek ve zeytinyağ karışımı
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı ve susam
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle hamurumuzu yoğurarak dinlenmeye bırakalım.Hamur en az 1 saat dinlenirse hamurunuzu daha rahat açabilirsiniz.
  • Hamur yoğurma kabınıza eleyerek unu alın ve orta kısmını havuz gibi açarak yumurtayı,zeytinyağı ve suyunu koyarak karıştırın.
  • Unun üzerine karbonat ve tuzu ekleyin ve orta havuza undan alarak güzel bir hamur tutun.
  • Hamuru iyice yoğurun ve üzerini örterek dinlendirin.
  • Bu arada iç malzemesini hazırlıyabilirsiniz.
  • Kuru soğanları küçük doğrayın ve bir tavaya alın.
  • Zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar yumuşamaya başlayınca fıstıkları ekleyerek 5 dakika da fıstıklarla beraber kavurun.
  • Kıymayı ekleyin ve kıyma kavrulana kadar devam edin.
  • Ateşten indirdikten sonra kuş üzümünü,ince kıyılmış maydanozu,tuzunu ve karabiberini ekleyerek karıştırın.
  • İç harcınızı bir kenara alın.
  • Hamurdan 18 adet mandalina büyüklüğünde bezeler yuvarlayın.
  • Bezeleri bir tepsiye dizin ve her bir hamur bezesini yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına yağ karışımı sürerek üst üste yerleştirin.
  • Yağladığınız hamurları 1/2 saat dinlendirin.
  • Tezgahınızı hafif yağlayın ve açtığınız hamurları iki adet üst üste alın ve elinizle çekerek büyütün.
  • Yağlı hamur olduğu için çok rahatlıkla hazır yufka büyüklüğünde açılacaktır.

  • Hazır yufka büyüklüğüne gelen hamurun alt kısmına kıyma harcı yerleştirin ve rulo kıvırıp ''U'' şekline getirin.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek börekleri yerleştirin ve 1/2 saat tepside bekletin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırın ayarları değişkenlik göstereceği için takribi 25 dakika ve sonrası olabilir.
  • Aşağıda ki resimler de sanırım sizlere yardımcı olacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun..
  • Sevgiyle...






0 yorum: