ANA YEMEKLER,

KUZU TANDIR NASIL YAPILIR ?

Kasım 06, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


KUZU TANDIR

    Merhabalar,
Et sevenler sanırım buna bayılacaklar..eğer gerçekten sadece et tadını almak istiyorsanız,
sanırım en güzel et yemeği ''KUZU TANDIR''dır.
    Türk Mutfağının,en sevilen yemeğidir.Eti o kadar yumuşaktır ki,kemiği silkeleme ile etten 
ayrılır.Sizlerin yapacağı da taze yada kurutulmuş kekik serperek ikram etmek ve tadına bakmaktır.
     Tandır,eski zamanlarda toprağa kazılan çukur içerisinde pişirilen et tekniğinden yola çıkılarak
geliştirilmiştir.Bugün modern tandır'larda çok daha rahat olarak pişirilmektedir.
     Bu şekilde et pişirme yöntemi,Selçuklu Türklerinden ve onların atalarına kadar uzanan bir tekniktir.Yüzyıllar boyunca da bu teknik kullanılmıştır.
     Günümüzde de çok sevilen bu yemeği,artık modern mutfak eşyalarımızla bizlerde evlerde
pişirebilmekteyiz.
      Tabiki bu işin ustalarına ve odun ateşinde tandırlar içinde pişirilen KUZU TANDIR'lara şapka 
çıkarsak da bizlerde evlerimizde en az o lezzetleri yakaladık diyebilirim.
      En önemli özelliğinin et ve sosu olduğunu unutmayalım.
Etinizin dinlenmiş olması gerekmektedir.Bir gece soslayarak buzdolabının alt rafında bekletmeniz
ve pişirmeye öyle geçmeniz ,etin kemiğinden bir silkelemeyle ayrılmasını sağlayacaktır.
      Aşamaları ile sizlere resimlerle yazmaya çalışacağım.Sonuç sizleri memnun edecektir.
Haydi buyrun tarifimize:
  • MALZEMELER:
  • 1.500 - 1.600 gr civarında kuzu kol (incik kısmını çıkarttım)
  • 1/2 limon suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı toz kişniş
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 dal taze kekik




                          HAZIRLANIŞI:
     
     Etin soslanarak buzdolabında bekletilmiş hali



  • Resimde gördüğünüz gibi sos malzemelerini bir kase içinde karıştırın (taze kekik hariç)
  • Etinizi sos ile güzelce kaplayın ve 1 gün buzdolabında bekletin.
  • Döküm tavanızı iyice kızdırın ve etin üst kısmı renk değiştirene kadar arkalı önlü mühürleyin.
  • Yüksek ateş olmasına dikkat edin ki etin iç suyu içinde muhafaza edilsin.
  • Resimde gördüğünüz gibi tavada pişirilişi...
  • Mühürlenen ete 1 su bardağı su ekleyin ve 40 dakika kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirin.
  • Döküm tavanızın diğer kapağı ile sıkıca kapatın.
  • Daha sonra orta ateşte (kapak açık) suyunu tamamen çekene kadar pişirmeye devam edin.
  • Bu işlem de bitince eti yağlı kağıda sarın ve folyo ile kaplayın.
  • Fırın tepsisine yerleştirin.
  • 190 derece de ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
  • Bu arada etin kuru olmaması için fırınınızın alt kısmına ısıya dayanıklı bir kase içerisine su doldurarak yerleştirin.
  • Bir saatin sonucunda servis tabağına alacağınız KUZU TANDIR bir çatal darbesiyle kemiğinden ayrılacaktır.
  • Taze kekik serperek ikrama sunabilirsiniz.
  • Kuzu Tandırın yanına en yakışan ise ortadan ikiye kesilmiş kuru soğandır.
  • Hepinize afiyet olsun...
  • Sevgiyle...


  •         Tadına doyamıyacağınız bu nefis yemeği mutlaka deneyin...

0 comments: