ANA YEMEKLER,

KARADENİZ BÖLGESİ:KARALAHANA ÇORBASI TARİFİ

Aralık 13, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                             KARALAHANA ÇORBASI

   Merhabalar,
Karadeniz Bölgesinin bu çok sevilen ''KARALAHANA ÇORBASI''bugün ki konuğumuz..
Karadeniz Bölgesinin kendine has özellikler taşıyan mutfağı,yörenin belirli bölgelerinde farklı
yemek pişirme özellikle taşısa da ,bu çorba sanırım yörenin hemen her yerinde sevilerek sofralarına
aldıkları ve sık pişirilen bir yemektir.
    Hatta karalahana'nın bir öyküsü olduğu bile söylenir.Belirli kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusun da öykü kısaca şöyle..
    Kış mevsimin de kar'ın yolları kapladığı ve köy yollarının kapandığı dönemlerde,Giresun'un
yayla yolları ve yüksek yerleri de kar'la kaplandığı bir gün,köyde bir kadın evinde yiyecek bir şeyi
kalmayınca,çocuklarına pişirebileceği ,ot dahi olsa bulmak umuduyla tarlaları dolaşmış.
    Dikkatini bir bitki çekmiş,karın altında kalmasına rağmen çürümeyen,yayvan yapraklı ve halk
arasında pancar olarak bilinen ''kara lahana'yı'' toplamış ve eve getirip pişirmiş.
    O zor zamanlarını da bu şekilde atlatmış.Seferberlikten sonra da bu sebzeyi yetiştirip satarak
geçimini sağlamış.Ve insanlar böylelikle bu sebzeyi de ,yemeğini de tanımış olmuşlar.
    Özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir.Nedeni ise karalahananın üzerine gelen kar suyunun
sebzeyi daha lezzetli hale getirildiğine inanılmasıdır.
     Şimdi gelelim günümüze,ana malzemesi karalahana olan çorbayı,belirli bölgelerde farklı malzemeler de eklenmekte ama biz ortak bir noktada çorbayı buluşturduk.
     Kış mevsiminde olduğumuza göre de bu tarifin tam zamanı diyelim ve hiç tatmadım diyenlerin bile pişireceğini umduğum çorbamızın tarifini yazalım.


  • MALZEMELER:
  • 500 gr kara lahana
  • 3 su bardağı haşlanmış mısır kırığı
  • 2 su bardağı taze barbunya (kurusu da olabilir)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet kurutulmuş acı kırmızı biber
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ + 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet et bulyon
  • Tuz
  • 6 su bardağı su + kaynadıktan sonra 2 su bardağı daha eklenecek.
  • Kuyruk yağı sevenler 1 yemek kaşığı kuyruk yağı ekleyebilir.
  • YAPILIŞI:
  • Mısır kırığını ve barbunyanız kuru ise geceden ıslatın.
  • Ve ilk iş olarak ayrı ayrı onları haşlayın ve yıkayın.(barbunyanın kara suyu çıkana kadar)
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve çorbanızı pişireceğiniz derin bir tencereye alın.
  • Tereyağ ve zeytinyağını ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Bu arada kuyruk yağı ekleyecekseniz ilave edebilirsiniz.
  • Kurutulmuş acı biberleri sıcak suda 10 dakika beklettikten sonra küçük doğrayarak ekleyin.
  • Mısır kırığını,barbunyaları ve suyunu vererek kaynamaya bırakın.
  • Bu arada kara lahanaları ince kıyın.
  • Çorbaya karalahanaları ekleyin.
  • Salçayı,bulyonu ve tuzunu vererek 1/2 saat orta ateşte pişirin.
  • Bu arada suyu azalacağı için 2 su bardağı sıcak su ekleyerek bir taşım daha kaynatarak ateşten indirin.
  • Arzu eden küçük parça et yada kıyma ilave edebilir.
  • Mısır ekmeği ile servis edilirse tam yöresine uygun ikram etmiş olacaksınız.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: