Atayef Tatlısı,
ATAYEF TATLISI
Sofralar da görsel şölen adına tam manasıyla yakışan bir tatlıdır ATAYEF...
Aslı Arap Mutfağından geldiği söylense de bizim bir çok yöremiz de sevilerek yapılan bir lezzet..
Yapım aşaması biraz vakit alsa da eğer ''TAŞ KADAYIF'ları daha önceden deep freeziniz de hazır
ettiyseniz içini doldurmak kolayca yapılıp servise sunulabilir.
Ama ben bu tür tatlıları bekletmeden yana olmadığım için hepsini aynı gün hazırlamaktan yanayım.
Eğer sevdiklerinize şık ve değişik bir ikram sunmak istiyorsanız bu tatlı tam da aradığınız bir lezzet..
Öncelikle kremasını hazırlıyarak soğumaya bırakmanızı tavsiye ederim.Daha sonra pişireceğiniz taş kadayıflar sıcağı sıcağına külah şekli verilerek içine krema doldurduktan sonra servis tabağın da yeri-
ni alacaktır.İster mini boy krep tavalarında bir bir,isterseniz büyükçe bir krep tavasında en az 3 adeti
birden pişirmeniz mümkün..Çapları 10 cm kadar olacağından sanırım büyükçe bir krep tavası 3 tanesini birden dökerek pişirmenizi sağlayacaktır.
Zaten kadayıfların bir yüzü pişecek üstte kalan kısmı göz göz olduğunda tavadan alınacaktır.
Endişeniz olmasın pişmedi diye,kısık ateşte pişireceğiniz için tek yüzünün renginin dönmesi yeterli
olacaktır.Kızaran yüzü dışa gelecek şekilde külah gibi kıvırıp biraz bastırarak şeklini alacak ve bir
külah olacaktır.Geriye içini doldurmak ve ceviz yada fıstık tozuna bulayarak servis tabağına dizmek
kalacaktır.Görsellerle de anlatmak istediğim gibi rahatlıkla tatlınızı ikrama sunabileceksiniz.
Haydi o zaman ölçülerini ve nasıl yapıldığına geçebiliriz.
Hepinize kolaylıklar diliyorum..
ATAYEF TATLISI TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?
ATAYEF TATLISI
Sofralar da görsel şölen adına tam manasıyla yakışan bir tatlıdır ATAYEF...
Aslı Arap Mutfağından geldiği söylense de bizim bir çok yöremiz de sevilerek yapılan bir lezzet..
Yapım aşaması biraz vakit alsa da eğer ''TAŞ KADAYIF'ları daha önceden deep freeziniz de hazır
ettiyseniz içini doldurmak kolayca yapılıp servise sunulabilir.
Ama ben bu tür tatlıları bekletmeden yana olmadığım için hepsini aynı gün hazırlamaktan yanayım.
Eğer sevdiklerinize şık ve değişik bir ikram sunmak istiyorsanız bu tatlı tam da aradığınız bir lezzet..
Öncelikle kremasını hazırlıyarak soğumaya bırakmanızı tavsiye ederim.Daha sonra pişireceğiniz taş kadayıflar sıcağı sıcağına külah şekli verilerek içine krema doldurduktan sonra servis tabağın da yeri-
ni alacaktır.İster mini boy krep tavalarında bir bir,isterseniz büyükçe bir krep tavasında en az 3 adeti
birden pişirmeniz mümkün..Çapları 10 cm kadar olacağından sanırım büyükçe bir krep tavası 3 tanesini birden dökerek pişirmenizi sağlayacaktır.
Zaten kadayıfların bir yüzü pişecek üstte kalan kısmı göz göz olduğunda tavadan alınacaktır.
Endişeniz olmasın pişmedi diye,kısık ateşte pişireceğiniz için tek yüzünün renginin dönmesi yeterli
olacaktır.Kızaran yüzü dışa gelecek şekilde külah gibi kıvırıp biraz bastırarak şeklini alacak ve bir
külah olacaktır.Geriye içini doldurmak ve ceviz yada fıstık tozuna bulayarak servis tabağına dizmek
kalacaktır.Görsellerle de anlatmak istediğim gibi rahatlıkla tatlınızı ikrama sunabileceksiniz.
Haydi o zaman ölçülerini ve nasıl yapıldığına geçebiliriz.
Hepinize kolaylıklar diliyorum..
- MALZEMELER:
- HAMUR (TAŞ KADAYIFI)
- 2 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta akı
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- YAPILIŞI:
- Genişçe bir kaseye önce kuru malzemeleri alın ve sıvıları ilave ederek karıştırın.
- Hamurun üzerini bir örtü ile kapatın ve mayalanması için oda sıcaklığında bekletin.
- Hamurunuz bekleme aşamasındayken kremanızı hazırlıyabilirsiniz.
- KREMASI İÇİN:
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- YAPILIŞI:
- Un,nişasta,toz şeker ve vanilyayı tencereye alın ve karıştırın.
- Yumurta sarısını ve sütü ekleyerek el çırpıcısı ile çırpın ve orta ateşte devamlı karıştırarak pürüzsüz bir krema pişirin.
- Üzeri kabuk bağlamaması için streç ile kapatın ve soğutun.
- Şimdi mayalanan hamuru pişirmeye geçebiliriz.
- Krep tavanızı sıvıyağ ile hafifçe yağlayın ve bir orta boy kepçe ile çapı 10 cm olacak şekilde pan cake hamuru gibi dökerek tek yüzünü pişirin.
- Üstte kalan yüzü göz göz olduğunda pişmiş olacaktır.
- Tavadan aldığınızda sıcağı sıcağına iki yanını birleştirin ve bir külah elde edin.
- Bütün hepsi bu şekilde yapılıp bittikten sonra soğuyan kremayı külahların içine doldurun.
- SÜSLEMEK İÇİN:
- 1 çorba kasesi ince kıyılmış ceviz
- 1 çorba kasesi toz fıstık
- Atayef tatlılarınızın üst kısımlarını ceviz ve fıstığa bulayın ve servis tabağına dizin.
- Aşağı da resimler sizlere yardımcı olacaktır.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: