ANA YEMEKLER,
MÜCVER
MÜCVER,günümüz de her ne kadar kabak ile yapılan bir yemek olarak bilinse de Osmanlı
Mutfağın da yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır.
O dönemler de ''MÜCMER'' olarak yemek kayıtlarına geçse de ,günümüz de ''MÜCVER''
olarak bilinmektedir.
Kabak'la yapılan tarifi herkesçe bilinse de ,Osmanlı döneminde kabakla yapılan tarife rastlanmamaktadır.
Osmanlı Mutfağında en sık yapılan tarifleri patlıcan,kadayıf,yumurta,kıyma,ciğer ve taze
fasulye mücveridir.
Günümüz de yumurta tavası olarak bildiğimiz birkaç çukurdan oluşan tavalara o dönemde
mücver tavası denilmekteydi.
Ve o dönemin yemek kitabına geçen kayıtlarda ''MÜCVER''köfteler'e dair yazılan tarifler
içinde bulunmaktadır.
Bugün kabak yerine farklı bir sebze ile değişik mücver'ler yapılmaktadır.
Ama mücver denildiğinde akla sebze olarak kabak gelmektedir.Ve Türk Mutfağının yemek kültürüne
sadık kalmamız gerekirse aslına uygun olarak tarifleri kayıtlara geçmemiz gerekmektedir.
Yine günümüz de kızartmalar zararlılar arasına girmiş olsa da biz yemeğin aslını bozmadan
çok sık olmasa da hazırlıyalım.
Kimimiz fırında hazırlasa da en lezzetli hali elbette ki bol yağda ve kısa sürede kızartılarak yenmesidir.
Haydi o zaman güzel bir mücver hazırlıyalım ve sıcak sıcak sofralara alalım..
Tarifimizin ''VİDEO''su bulunmaktadır.VİDEO'lar bölümünden bakınız.
MÜCVER NEDİR ,NASIL YAPILIR ?OSMANLI MUTFAĞIN'DA MÜCVERİN YERİ
MÜCVER
MÜCVER,günümüz de her ne kadar kabak ile yapılan bir yemek olarak bilinse de Osmanlı
Mutfağın da yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır.
O dönemler de ''MÜCMER'' olarak yemek kayıtlarına geçse de ,günümüz de ''MÜCVER''
olarak bilinmektedir.
Kabak'la yapılan tarifi herkesçe bilinse de ,Osmanlı döneminde kabakla yapılan tarife rastlanmamaktadır.
Osmanlı Mutfağında en sık yapılan tarifleri patlıcan,kadayıf,yumurta,kıyma,ciğer ve taze
fasulye mücveridir.
Günümüz de yumurta tavası olarak bildiğimiz birkaç çukurdan oluşan tavalara o dönemde
mücver tavası denilmekteydi.
Ve o dönemin yemek kitabına geçen kayıtlarda ''MÜCVER''köfteler'e dair yazılan tarifler
içinde bulunmaktadır.
Bugün kabak yerine farklı bir sebze ile değişik mücver'ler yapılmaktadır.
Ama mücver denildiğinde akla sebze olarak kabak gelmektedir.Ve Türk Mutfağının yemek kültürüne
sadık kalmamız gerekirse aslına uygun olarak tarifleri kayıtlara geçmemiz gerekmektedir.
Yine günümüz de kızartmalar zararlılar arasına girmiş olsa da biz yemeğin aslını bozmadan
çok sık olmasa da hazırlıyalım.
Kimimiz fırında hazırlasa da en lezzetli hali elbette ki bol yağda ve kısa sürede kızartılarak yenmesidir.
Haydi o zaman güzel bir mücver hazırlıyalım ve sıcak sıcak sofralara alalım..
Tarifimizin ''VİDEO''su bulunmaktadır.VİDEO'lar bölümünden bakınız.
- MALZEMELER:
- 1 adet büyük boy kabak
- 4 adet taze soğan
- 1 küçük boy çorba kasesi ile ince kıyılmış taze nane,maydanoz,dereotu
- 2 adet yumurta
- 25 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz
- Karabiber
- Toz Kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (üzerine 2-3 damla limon suyu)
- 4 dolu yemek kaşığı un
- (karışımı hemen kızarttığınız takdirde un yeterlidir.)
- KIZARTMAK İÇİN:
- 2 su bardağı ayçiçek yağı
- YAPILIŞI:
- Kabağın üst kısmını tırtıklı kazıyıcı ile hafifçe kazıyın ve rendeleyin.
- Taze soğan,maydanoz,dereoetu ve taze naneyi de ince doğrayın.
- Hepsini kabaklarla buluşturun.
- Yumurtaları,tuz ve baharatlarını ekleyin.
- Kaşar rendesini ilave ederek karıştırın.
- Mücveri fazla karıştırmamaya özen gösterin çünkü çok çabuk sulanacaktır.
- En son unu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın ve kızdırılmış yağda bir kaşık yardımıyla dökerek hızlıca kızartın.Yağın çekmemesi mücverin lezzetli olmasını sağlar.
- Kağıt havlu üzerine çıkarın ki biraz yağını çeksin.
- Daha sonra servis tabağına dizin ve ikrama sunun..
- Yanına koyacağınız yoğurt mücvere en yakışandır.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle....
0 comments: