Börekler,

SÜTLÜ KIYMALI AÇMA BÖREK TARİFİ

Mart 16, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                 SÜTLÜ KIYMALI AÇMA BÖREK

   BÖREKLER,Türk Mutfağı denilince ilk akla gelenlerden..davet yemeklerin de bile ara sıcak olarak
sofralarda yer bulmuş bir hamur işi ve hatta hamur işlerinin içinde assolistidir.
   Kahvaltıların,öğlen ve akşam yemeklerinin ,çay yanında ikramların neredeyse olmazsa olmazı
böylesine sevilen börekleri bugün biz de güzel bir tarif ile ele alalım.
   Anneannelerin,babaannelerin ve annelerimizin genellikle el açması olarak yaptıkları,özellikle de
bayram günlerinde yapılan,çocukluğumuzun mis kokulu ,dışı çıtır çıtır içi yumuşacık böreklerini
günümüz de hazır yufka ile hazırlamaya bıraksa da,ara sıra da olsa o güzelim eski tatların reçetelerini
bizler de mutfaklarımız da hazırlıyarak günümüze taşımamız gerektiğini düşünüyorum.
    Her el açması böreğin kendine has yoğurma,açma,bekletme ve pişirme süreleri vardır.
Eğer güzel bir börek hazırlamak istiyorsanız yapmak istediğiniz tarifi bire bir uygulamanızı öneririm.
    Bunun yanı sıra içine koyacağınız malzemelerin hazırlanması da açılan yufkalara lezzet katacaktır.
Bazen evde olan malzemelerle bu işi çözsekte,misafirlerimiz için daha bir özen gösterdiğimiz zamanlarda farklı malzemeleri seçeriz.
    Bunların ilk sırasını kıymalı ve peynirli börekler alır.Ayrıca patatesli,patlıcanlı,pırasalı,kabaklı,
ıspanaklı,tavuklu,mercimekli ve Balkan Mutfağından gelen bal kabaklı börekler bunlardan birkaçıdır.
     Ara katlarına gezdirdiğimiz soslar da yapacağımız böreğin tarifine göre değişecektir.
Biraz da sizlerin yumuşak yada çıtır bir börek seçmenizle alakalıdır.
     Şimdi gelelim bugün ki börek tarifimize..


  • MALZEMELER:
  • 700 gr un
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında su
  • 1/2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • AÇMAK İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası karışımı
  • BEZE ARALARINA:
  • 150-200 gr arası yumuşak tereyağ
  • İÇ HARCI:
  • 350 gr dana kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz 
  • karabiber
  • maydanoz
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad.yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ karışımı
  • susam
  • çörek otu
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle bir kase içerisinde un maya zeytinyağ tuz şeker süt ve suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim.Üzerini bir mutfak havlusu ile kapatarak mayalandıralım.
  • Bu arada iç harcını hazırlıyabilirsiniz.
  • Kuru soğanları küçük yemeklik doğrayın ve bir tavaya alın.Zeytinyağ ekleyerek orta ateşte kavurun.
  • Soğanlar yumuşayınca ateşten indirin ve içine kıymayı,tuzu,karabiberi ekleyerek karıştırın.
  • Yani kıymayı kavurmayacağız.
  • Maydanozları ince doğrayın ve kıymaya ilave edin karıştırın ve iç harcımız hazır.
  • Yine küçük bir kaseye un nişasta karışımını alın.
  • Hamur mayalandığına göre küçük bezeler halinde yuvarlayın.
  • 40 adet ceviz büyüklüğünde bezeler olacaktır.Üzerlerini bir mutfak havlusu ile kapatın ki kurumasınlar ve açma işlemi yapılırken tekrar mayalansınlar.
  • Hamur bezelerini tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
  • 5 li gruplar halinde üst üste yerleştirin.8 adet 5 li yufkalarınız olacaktır.
  • 5 bezenizi birlikte üzerindeki unu biraz silkeledikten sonra,hamuru açacağınız tezgahı biraz zeytinyağ ile yağlayarak oklava ile dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Açtığınız yufkanın geniş kenarına bolca kıyma harcını yerleştirin ve çok sıkmadan rulo sarın.
  • 8 adet rulonuz olacaktır.1/2 saat kadar ruloları bekletin.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek börekleri yerleştirin.
  • Üzerlerine yumurta zeytinyağ karışımını sürerek susam ve çörek otu serpin.
  • 175 derece de ısıttığınız fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Servis tabağına 3 parçaya keserek yerleştirin.
  • Dışı çıtır içi kat kat ve yumuşacık börekleriniz ikrama hazır..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Not: Böreğimizin ''VİDEO''su bulunmaktadır.Sitemizin VİDEOLAR bölümünden bakabilirsiniz.

0 comments: