hamur işi,

KARIŞIK PİZZA TARİFİ NEDİR ? BOL MALZEMELİ İNCE İTALYAN HAMURU İLE SOFRALARDA..

Mayıs 24, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



    Günümüz de hemen herkesin ya özellikle gidip yediği yada evde yemek yoksa en yakın pizzacıdan sipariş ettiği,özellikle de gençlerin çokça tercih ettiği pizzanın oldukça ilginç de bir hikayesi var.
    Pizza Latince de ezmek ve öğütmek anlamına gelen ''PİNSERE''fiili ile ilgilidir.
Sadece isim olarak değil,bizdeki pide gibi pizzanın doğuşu da Mısır,Yunan ve Roma uygarlıklarında arpa ve suyla elde edilen ''maza'ya'' dayanıyor.
    Pizzanın ilginç öyküsü ise,İtalyanın yoksul halkının mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketilmiştir.
    Dünya çapında üne kavuşması ise,1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri,domates ve fesleğen ile lezzetlendirilmiş pizzayı tatması  ile başlar.
    Kraliçenin kendisine sunula pizzayı beğenmesi sonucu bunu hazırlayan aşçı ''Esposito''ya bir teşekkür mektubu yazması ile ''PİZZA''zengin mutfağına da girmiş olur.
    Hatta bu mektup bugün hala PİZZERİA BRANDİ adlı pizza dükkanında sergilenmektedir.
1800 yıllarda Amerikaya göç eden İtalyanlar,yerleştikleri bu ülkede yemek kültürlerini açtıkları restoranlarda devam ettirirler ve PİZZA Amerikalılarında günlük yaşamına girmiş olur.
     Amerikalı girişimciler sayesinde de  dünya mutfaklarına sunulur.
Genellikle Amerikan pizzaların hamurları kalın,İtalyan pizzaların hamuru ise incedir.Üzerine konulan malzemeler ise dünyanın bir çok yerinde farklı kültürlere göre değişir.
     Bizim bugün hazırlıyacağımız pizza bol malzemesi ve ince hamuru ile İtalyan pizzası..
Haydi buyrun hep birlikte hazırlıyalım.Bu tarifi eviniz de pişirdikten sonra sanırım pizzacıya sipariş vermekten vazgeçeceksiniz.


  • MALZEMELER:
  • ÖLÇÜLER 2 BÜYÜK TEPSİ İÇİNDİR.
  • 600 gr buğday unu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı oda sıcaklığında su ile hamuru yoğurun ve üzerini örterek mayalanması için bir kenara alın.Bu arada üzerine koyacağımız malzemeleri doğrayarak tabaklara hazırlayın.
  • ÜZERİNE:
  • 300 gr sosis (halka doğranmış)
  • 200 gr sucuk (yarım ay kesilmiş)
  • 300 gr kaşar peyniri (yarısı mini küp doğranmış,yarısı rendelenmiş)
  • 1 ad.kapya biber,2 ad.köy biberi(halka doğranmış)
  • 2 adet büyük domates (kabuğu soyulmuş ve yarım ay ince kesilmiş)
  • 1 kase yeşil ve siyah zeytin (halka doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı domates püresi
  • Kekik 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • YAPILIŞI:
  • Pizzanın hamuru mayalandıktan sonra tekrar yoğurun ve iki eşit parçaya bölün.
  • Tepsinizin alt tabanı büyüklüğünde yağlı kağıdınıza kalemle çizerek hamuru kağıt üzerine alın ve merdane yardımıyla inceltin.
  • Böyle yaparak hamurun tepside eşit kalınlıkta olmasını sağlayacağız.
  • Malzeme sıralaması ise önce domates püresi sürün ve domatesleri yerleştirin.
  • Halka doğradığınız biberleri serpiştirin.
  • Kekik serpin.
  • Küp doğradığınız kaşar peynirlerini eşit şekilde gezdirin.
  • Sıra geldi sucuk ve sosisleri yerleştirmeye ,onlarıda eşit şekilde dağıtın.
  • En son zeytinler de yerleştirildikten sonra üzerine zeytinyağını gezdirin.
  • Fırınınızı 180 derece de ısıtın ve pizzayı verin fırına..
  • Hamuru kızaran pizzayı fırında çıkarın ve üzerine kaşar peyniri rendesini gezdirerek 5 dakika daha fırına verin.
  • Kaşar peynirinin erimesi yeterli olacaktır,çok kurutmayın.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra keserek sofralarda yerini alsın..
  • hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
       Not:Pizzamızın ''VİDEOLAR ''Bölümünden yada Neşem Çelik YouTube Kanalından bakarak kolaylıkla hazırlıyabilirsiniz.






      

0 comments: