EKMEKLER,
RAMAZAN PİDESİ
Merhabalar,
11 ayın sultanı Ramazanı karşıladığımız şu günlerde ,sofralarımız da bu ayın en önemli kahramanı
''RAMAZAN PİDESİ''dir.İftar saatine az bir süre kala fırın önlerinde uzanan kuyruklarda beklenen
sıralar,elimizi yakan sıcaklığı ile eve koşturmamız ve ezan saatine kadar soğumadan kalması için bir mutfak havlusuna sararak beklettiğimiz,top patlamasıyla birlikte ya bir bardak su ya bir zeytin yada bir hurma ile orucumuzu açar açmaz elimizin ilk gittiği tabağımızın yanında ki sıcacık pidedir.
Kendine has kokusu ve yumuşacık dokusuyla bazen iftariyeliklerle sadece pide yemek isteriz.
Dumanı tüten çorbanın yanında yada bir tabak yemeğe yine o iştirak eder bizlere..Ve hatta ramazanın son günleri bir tane pideyi derin dondurucu da saklarız ki daha sonra güzel bir tirit yapılsın diye..
Bazende ifrara çağırdığımız misafirler için gözümüz doymaz fazlaca alırız bir çoğuda artar,kesinlikle
atılmaz pideler..Tirit kalan pideler için en güzel yemektir...Bazen de çocuklar için sabah kahvaltısın da arasına koyduğumuz kaşar peyniri ile nefis bir tosta dönüşürler..
Yani anlayacağınız bu mübarek ayın en çok tüketilen yiyeceği ''RAMAZAN PİDELERİ''bugün
bizlerin konuğu..Fırın da sıra beklemek istemiyorsanız gelin evlerimizin mutfaklarında nefis bir pide hazırlıyalım ve iftar saatine sıcacık getirelim..
Videosunu da çektiğim pidemiz için detaylı yazacağım.Sırayı takip ettiğiniz de sonuç sizi memnun edecektir.Yeter ki severek hazırlıyalım ve pişirelim..
Haydi buyrun hep birlikte pide yapımına..
Bu nefis lezzeti mutfaklarınız da mutlaka deneyin..Memnun kalacaksınız...
RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR ? TARİFİ VE YAPILIŞI NEDİR ?
RAMAZAN PİDESİ
Merhabalar,
11 ayın sultanı Ramazanı karşıladığımız şu günlerde ,sofralarımız da bu ayın en önemli kahramanı
''RAMAZAN PİDESİ''dir.İftar saatine az bir süre kala fırın önlerinde uzanan kuyruklarda beklenen
sıralar,elimizi yakan sıcaklığı ile eve koşturmamız ve ezan saatine kadar soğumadan kalması için bir mutfak havlusuna sararak beklettiğimiz,top patlamasıyla birlikte ya bir bardak su ya bir zeytin yada bir hurma ile orucumuzu açar açmaz elimizin ilk gittiği tabağımızın yanında ki sıcacık pidedir.
Kendine has kokusu ve yumuşacık dokusuyla bazen iftariyeliklerle sadece pide yemek isteriz.
Dumanı tüten çorbanın yanında yada bir tabak yemeğe yine o iştirak eder bizlere..Ve hatta ramazanın son günleri bir tane pideyi derin dondurucu da saklarız ki daha sonra güzel bir tirit yapılsın diye..
Bazende ifrara çağırdığımız misafirler için gözümüz doymaz fazlaca alırız bir çoğuda artar,kesinlikle
atılmaz pideler..Tirit kalan pideler için en güzel yemektir...Bazen de çocuklar için sabah kahvaltısın da arasına koyduğumuz kaşar peyniri ile nefis bir tosta dönüşürler..
Yani anlayacağınız bu mübarek ayın en çok tüketilen yiyeceği ''RAMAZAN PİDELERİ''bugün
bizlerin konuğu..Fırın da sıra beklemek istemiyorsanız gelin evlerimizin mutfaklarında nefis bir pide hazırlıyalım ve iftar saatine sıcacık getirelim..
Videosunu da çektiğim pidemiz için detaylı yazacağım.Sırayı takip ettiğiniz de sonuç sizi memnun edecektir.Yeter ki severek hazırlıyalım ve pişirelim..
Haydi buyrun hep birlikte pide yapımına..
- MALZEMELER:
- 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Bunların üzerini örtecek kadar ılık su (takribi 1/2 su bardağı)
- Öncelikle videosunda da izleyeceğiniz gibi hamuru yoğuracağınız kaseye yaş mayayı alın ve üzerine toz şekeri serpin ve ılık suyu ekleyerek karıştırın .Üzerini örterek 15 dakika bekletin.
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 5,5 - 6 su bardağı un (Unu aşamalı ekleyeceğiz)
- ÜZERİNE:
- 1 ad.yumurta sarısı
- Çörek otu
- Susam
- YAPILIŞI:
- Mayamızın kabarması için beklettik şimdi gelelim devamına;Ilık suyu,yumurta akını,zeytinyağını ve tuzunu ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Karışım hemen kabaracaktır.
- Unu önce 1 su bardağı ekleyin karıştırın,sonra 2 su bardağı ve en son 1 su bardağı daha ilave ederek güzelce karıştırıyoruz.Yani 4 su bardağı unu eklemiş oluyoruz..
- Bu aşamada üzerini bir havlu ile kapatarak mayalandırıyoruz.
- Kısa sürede cıvık olan hamur kabaracaktır.
- 1,5 su bardağı daha ilave ederek tekrar karıştırıyoruz.Ve tekrar beklemeye alıyoruz.
- Eğer mutfağınız sıcaksa mayalanma aşamaları kısa sürede gerçekleşecektir.
- Kalan 1/2 su bardağı unu hamur tahtanıza veya tezgaha serpin ve hamuru üzerine bırakarak yoğurun.Hafif elinize yapışabilir başka un eklemeyin.
- Güzelce yoğuracağınız hamuru iki eşit parçaya ayırın ve yuvarlayın.
- Her ikisini de elinizle bir parmak kalınlığında olacak şekilde yuvarlak açın ve kare şekil verin.
- (Bildiğiniz pide şekli..bu iş için parmak uçlarınızı kullanın)
- Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve kepekli un serpin.
- Pideleri iki ayrı tepsiye yerleştirin.
- Yumurta sarısına az zeytinyağ ekleyerek karıştırın ve pidelerin üzerlerine sürün.
- Çörek otu ve susam serpin.
- Fırınınız ısınana kadar pideler tepsi mayası olacaktır.
- Fırını 175 derece de ısıtın ve tepsileri vermeden önce içine su serperek nem olmasını sağlayın.
- Pideleri pişmeye bırakın..Üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız pidelerin üzerine avuç içinize aldığınız suyu serperek bir mutfak havlusu ile örtün.
- Mis gibi kokusu yumuşacık dokusu ve lezzeti ile pideler sofralar da yerini alabilir..
- Hepinize afiyet olsun..
- Sevgiyle..
- Not:Ölçüler 2 adet pide içindir.
Neşem Çelik YouTube kanalımızdan yada sitemizin ''VİDEOLAR'' bölümünden videosunu izleyebilirsiniz.Kanalımıza ''ABONE OL''mayı unutmayın..
FIRIN ÖNCESİ...
Bu nefis lezzeti mutfaklarınız da mutlaka deneyin..Memnun kalacaksınız...
0 comments: