ANA YEMEKLER,
Merhabalar,
Dünya Mutfaklarından bugün ülkemizde de sıkça rastlanan bir yemeğe yer vermek istedim.
Osmanlı Döneminde ''kul aşı''olarak bilinen ,yeniçeriler için hazırlanan yemeğe benzediği de rivayet edilmektedir.
Macarca-GULYAS olarak telaffuz edilen bu yemeğin tarihine bakacak olursak,9.yüzyılda macar çobanlarının sürü otlatmaya giderken pişirip kuruttukları ve su ilavesiyle çorba yada et haşlaması haline getirdikleri söylenmektedir.
En büyük özelliği irice kesilen etlerin bol soğan ve biberle acı olarak pişirilmesidir.Ve tabi ki sulu olarak yenmesidir.
Bir çok tarifte baharat konusunda değişiklikler görülmektedir.Başlıca malzemesi et,soğan ve acı biberdir.Eti daha lezzetli hale getirmek için az miktarlarda kişniş ve defne yaprağı eklemekte fayda var.Ama dikkat edelim hiç biri bir diğerini ve etin lezzetini bastırmasın..
Haydi buyrun o zaman hep birlikte yemeğimizi hazırlıyalım..
Videoları da bulunan tarifimizi izlemek isterseniz sitemizin ''VİDEOLAR''Bölümünden yada
NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalımızdan bakabiilir,yorum ve beğenilerinizi sunarak bize destek olabilirsiniz..
https://www.youtube.com/watch?v=QYP7f8Vxelg&t=18s
GULAŞ NASIL YAPILIR ? MACARİSTAN MUTFAĞININ GELENEKSEL YEMEĞİ
Merhabalar,
Dünya Mutfaklarından bugün ülkemizde de sıkça rastlanan bir yemeğe yer vermek istedim.
Osmanlı Döneminde ''kul aşı''olarak bilinen ,yeniçeriler için hazırlanan yemeğe benzediği de rivayet edilmektedir.
Macarca-GULYAS olarak telaffuz edilen bu yemeğin tarihine bakacak olursak,9.yüzyılda macar çobanlarının sürü otlatmaya giderken pişirip kuruttukları ve su ilavesiyle çorba yada et haşlaması haline getirdikleri söylenmektedir.
En büyük özelliği irice kesilen etlerin bol soğan ve biberle acı olarak pişirilmesidir.Ve tabi ki sulu olarak yenmesidir.
Bir çok tarifte baharat konusunda değişiklikler görülmektedir.Başlıca malzemesi et,soğan ve acı biberdir.Eti daha lezzetli hale getirmek için az miktarlarda kişniş ve defne yaprağı eklemekte fayda var.Ama dikkat edelim hiç biri bir diğerini ve etin lezzetini bastırmasın..
Haydi buyrun o zaman hep birlikte yemeğimizi hazırlıyalım..
Videoları da bulunan tarifimizi izlemek isterseniz sitemizin ''VİDEOLAR''Bölümünden yada
NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalımızdan bakabiilir,yorum ve beğenilerinizi sunarak bize destek olabilirsiniz..
https://www.youtube.com/watch?v=QYP7f8Vxelg&t=18s
- MALZEMELER:
- 1 kg dana kuşbaşı (tas kebaplık biraz irice)
- 3 adet kuru soğan
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 1 kahve fincanı zeytinyağ
- 4 diş sarımsak
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet kurutulmuş acı biber
- 1 ad defne yaprağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı toz acı kırmızıbiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
- YAPILIŞI:
- Öncelikle kuru soğanları küçük yemeklik doğrayın ve bir kenara alın.
- Tencerenize her iki yağı da alın ve kızdırın.
- Etleri ekleyerek kavurmaya başlayın,bu arada ateşiniz yüksek derece de olsun.
- Etler içindeki suyu muhafaza etmesi için yüksek ateşte kavuralım ,
- Önce suyunu bırakacak daha sonra suyunu çekerek yağına kalacaktır.
- Bu aşamada ateşin altını orta dereceye alabilirsiniz ve doğradığınız soğanları ve sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Soğanlar da yumuşayınca sırasıyla salçayı,acı biberleri,kişnişi,tuzu,defne yaprağını ilave ederek karıştırın.
- Unu ve suyunu vererek kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Kısık ateşte arada kontrol ederek 35-40 dakika pişirin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: