ANA YEMEKLER,

KAVUN DOLMASI TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?OSMANLI SARAY MUTFAKLARINDAN BİR LEZZET..

Temmuz 27, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                       KAVUN DOLMASI
             OSMANLI SARAY MUTFAKLARINDAN MUHTEŞEM BİR LEZZET..

     Kavun Dolması,her ne kadar günümüz de Türk Mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da
Osmanlı Saray Mutfağının pek çok meyveli yemek ve dolma gibi 15. ve 16. yüzyıl döneminde önemli bir yere sahiptir.
     Elma Dolması (Tuffahiye),vişneli yaprak sarma ve pekmezli ayva dolması da bunlardan bir kaçıdır.
     Kavun Dolması,1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan,Kanuni Sultan Süleymanın
oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet düğününde ki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir.
     O dönem mutfağında da tatlının ve tuzlunun birlikte kullanıldığının da göstergesidir.
Kavun ortadan ikiye bölünüp iç çekirdekli kısımları ile bir miktar da kavunun çıkarılarak hazırlanan sosunun yanı sıra,zırh kıyması,iç bademi,dolmalık fıstığı,pirinci,kuş üzümü ve baharatlar ile tatlandırılarak kavunu içine doldurulmak süretiyle fırınlanarak pişirilir.
     Servis tabağına alındıktan sonra ise,çekirdeklerinden yapılan sos gezdirilerek ikrama sunulur.
Belki de alışık olmadığınız tatlıyla tuzlunun birleşmesinden ortaya çıkan bu yemek tatmadan karar verilmemesi gereken bir lezzettir.
     Yeniliklere açık damak zevkleri için bu eski günlerden bugüne kadar gelen lezzeti denemenizi öneririm..yemeğimizin NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALINDA VİDEOSU DA BULUNMAKTADIR..
      Şimdi sizler için detaylı olarak tarifini yazıyorum..Hepinize kolay gelsin...


  • MALZEMELER:
  • 1 adet orta büyüklükte (1,500gr) kavun
  • İÇ MALZEMESİ;
  • 350 gr kuzu-dana karışık zırh kıyması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 4 dolu yemek kaşığı iç badem
  • 3 dolu yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 dolu yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı toz kişniş
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 7-8 dal ince kıyılmış dereotu
  • 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz
  • KAVUNLARI DOLDURDUKTAN SONRA FIRIN ÖNCESİ ÜZERİNE:
  • Her bir dolmanın üzerine 1/2 yemek kaşığı tereyağ parçaları
  • SOS İÇİN:
  • Kavunun içinden çıkan çekirdekler,suyu ve kavun parçaları
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle kavunu tam ortadan ikiye kesin.Bir parçasının tepe kısmını şapka gibi çıkarın.
  • Çekirdek kısımlarını ve bir miktarda kavun kısmından bir kaşık yardımıyla çıkararak temizleyin ve bir tabağa alarak kenara bırakın.
  • İç harcı için kuru soğanı küçük doğrayın.
  • Tereyağını bir tavada eriterek soğanları ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  • Bu arada pirinci bir küçük kasede su ekleyerek haşlamaya başlayın.
  • Kavrulan soğanlara kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Sırasıyla bademleri,fıstıkları,kuş üzümünü ilave edin ve karıştırın.
  • Ateşiniz orta ısıda olsun.
  • Haşlanan pirinçleri süzün ve soğuk sudan geçirerek ekleyin.
  • Tuz ve baharatlarını ekleyin karıştırın ve ateşten indirerek dereotu ve maydanozunu ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Küçük bir tepsiye oyduğunuz kavunları oturtun ve iç harcını doldurun .
  • Üzerlerine tereyağ parçalarını yerleştirin ve birinin kapağını üzerine oturtun.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
  • Kavunlar fırında pişerken sosunu hazırlayın.
  • Bir tavaya tereyağını alın ve eritin.
  • ayırdığınız çekirdekler,suyu ve kavun parçalarını tereyağına ekleyerek orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • 10 dakika kaynatın ve süzgeçten geçirerek bir kaseye alın,ince kıyılmış maydanozunu ekleyin ve karıştırın.Sosunuz hazır.
  • Fırından çıkardığınız kavun dolmalarını servis tepsisine alarak üzerlerine sos gezdirin ve ikrama hazır...
  • Bu muhteşem lezzeti sevdiklerinizle paylaşın..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

                               FIRIN ÖNCESİ..

      
                                   MUHTEŞEM KAVUN DOLMAMIZ SERVİSE HAZIR...



0 comments: