hamur işi,
KAYISILI KURABİYE
KURABİYELER,evimiz de yayılan mis gibi kokusu ile bizleri çocukluğumuza götürür.
Mutfaklarımızın neredeyse demişbaşı gibidir.Kurabiyeler kendilerine ait kutularında mutlaka
yerini alır ve habersiz gelen misafirler için bizlerin imdadına da yetişir.
İster bol köpüklü bir türk kahvesinin yanında ,istersek de çayın yanında nefis bir ikram olur.
Bu arada sıkça hazırladığımız ''KURABİYELER''nasıl doğmuştur merak ettiniz mi ?
M.S 700 yıllar da aslın da kurabiyeler bir nevi termometre görevi yapmakta idi.
O tarihler de ekmek yapımın da fırın ısısını hazırlanan kurabiyeler fırına verilerek ayarlanırmış.
Sonraları 17.ve 18. yüzyıllar da sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlar da kurabiyeler hazırlanarak
günümüze kadar gelmiş bulunmaktadır.
Günümüz de çeşitlerinin sayısı sanırım bilinmiyor.Pastacı ustalarının günden güne eklediği,
değişik tatlar ve şekiller ile nefis lezzette ki kurabiyeler çıkmaktadır.
Bugün ki tarifimiz de iç dolgulu bir kurabiye hazırladık..Kayısı da bu lezzete lezzet kattı diyebiliriz.Umarım beğenirsiniz..haydi o zaman hep birlikte hazırlıyarak pişirelim.
Bu nefis lezzeti mutlaka denemelisiniz ....
KAYISILI KURABİYE NASIL HAZIRLANIR VE ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?
KAYISILI KURABİYE
KURABİYELER,evimiz de yayılan mis gibi kokusu ile bizleri çocukluğumuza götürür.
Mutfaklarımızın neredeyse demişbaşı gibidir.Kurabiyeler kendilerine ait kutularında mutlaka
yerini alır ve habersiz gelen misafirler için bizlerin imdadına da yetişir.
İster bol köpüklü bir türk kahvesinin yanında ,istersek de çayın yanında nefis bir ikram olur.
Bu arada sıkça hazırladığımız ''KURABİYELER''nasıl doğmuştur merak ettiniz mi ?
M.S 700 yıllar da aslın da kurabiyeler bir nevi termometre görevi yapmakta idi.
O tarihler de ekmek yapımın da fırın ısısını hazırlanan kurabiyeler fırına verilerek ayarlanırmış.
Sonraları 17.ve 18. yüzyıllar da sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlar da kurabiyeler hazırlanarak
günümüze kadar gelmiş bulunmaktadır.
Günümüz de çeşitlerinin sayısı sanırım bilinmiyor.Pastacı ustalarının günden güne eklediği,
değişik tatlar ve şekiller ile nefis lezzette ki kurabiyeler çıkmaktadır.
Bugün ki tarifimiz de iç dolgulu bir kurabiye hazırladık..Kayısı da bu lezzete lezzet kattı diyebiliriz.Umarım beğenirsiniz..haydi o zaman hep birlikte hazırlıyarak pişirelim.
- MALZEMELER:
- 250 gr yumuşak margarin
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 ad yumurta
- 1 tatlı kaşığı limon esansı
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 su bardağı un
- 1/2 su bardağı hamuru toparlamak için un
- İÇ MALZEMESİ:
- 500 gr kuru kayısı
- 1/2 kahve fincanı kayısının kaynayan suyu
- 1 kahve fincanı pudra şekeri
- 1 su bardağı iri doğranmış ceviz
- YAPILIŞI:
- HAMURUN HAZIRLANIŞI:
- Bir cam kase içerisine yumuşak margarini alın ve pudra şekeri ekleyerek krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Sırasıyla yumurtasını,limon esansını,nişastasını ve unu ekleyerek yoğurun.
- 1/2 su bardağı unu hamur tahtanıza yada mutfak tezgahınıza serperek hamuru toparlayın ve 1/2 saat dinlendirin.
- Bu arada içine koyacağınız kayısı püresini hazırlayabilirsiniz.
- Kayısıları küçük bir tencere içerisine alın ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar kaynatın.
- Yumuşayan kayısıları rondoya alın ve kaynayan suyundan 1/2 kahve fincanı ekleyerek püre haline getirin.
- Kayısı püresini bir tabağa boşaltın ve pudra şekeri ile cevizini ekleyerek karıştırn.
- Şimdi gelelim dinlenen hamurumuza:
- Hamuru iki parçaya ayırın ve streç arasında 1/2 santim kalınlığında hamuru açın.
- Kare bisküvi kalıpları ile hamuru keserek şekli verin.
- Tam orta kısımlarına kayısı püresi yerleştirin ve her iki yanının orta kısım da birleştirin.
- Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek kurabiyelerinizi yerleştirin.
- Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve kurabiyeleri 12 dakika pişirin.
- Fırından çıkararak soğutun ve üzerine pudra şekeri serpin.
- hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
Bu nefis lezzeti mutlaka denemelisiniz ....
Abla yine döktürmüşsün.Ayrıntılı harika olmuş her zamanki gibi.Ellerine sağlık..
YanıtlaSil