Helatiye,

HELATİYE TATLISI TARİFİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ?

Ekim 24, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar


                                                      HELATİYE

    Osmanlı Saray Mutfaklarından ''tatlılar''denildiğinde ''HELATİYE''sevilen lezzetler arasında yerini
 almaktadır.
     15.ve 16.yüzyıl da Osmanlı da hazırlanan ve reçeteleri sır gibi saklanan lezzetlerden biridir.
  Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı gül şerbeti,sakızlı muhallebisi kuru meyveler,iç badem ve antep
  fıstığının tadının karışımını nar'ın mayhoş tadı ile dengelediği,bir koca kaseyi bile rahatlıkla yediren
  nefis bir lezzet..
      Osmanlı Saray Mutfağı ekşinin tatlıyla meyvelerle karışımı sanırım benim damak zevkime
  uyduğu için fırsat buldukça osmanlı mutfağını denemek tutku haline geldi bende..
      Gerçeğine bire bir uyması açısından çok fazla araştırma sonucu tatlıyı sanırım aslına uygun
   hazırladım.Bazı tariflerde yaş meyveler daha baskın olsa da,Osmanlı Mutfağının sık kullanılan
   kuru meyvelerini kullandım,sadece yine bu mutfakta neredeyse her yemeği süsleyen ''nar'ı
   şerbeti dengeleyen lezzetiyle mutlaka tatlınız da bulundurun.
        Aslında çok malzeme gerektirmeden ve kısa sürede hazırlanabiliyor..Kuru meyvelerinizi hafif
   haşlayarak tabaklara yerleştirirseniz ,servis aşamasında kaselere hazırlamanız kolaylaşmakta..
        Muhallebisi su muhallebisinin sakızlısı olarak pişiriliyor.Damla sakızını dikkatli kullanmanız da
   fayda var ,azı karar çoğu zarardır çünkü..bir an da acı bir tat halini alıverir..
        Verdiğim ölçüler ile normal orta boy dondurma kaselerinde 6 kişilik hazırlayabilirsiniz.
   Muhallebisi de 1 saat içinde buzdolabında soğuyarak küpler halinde kesilebilecektir.
   Aşure gibi görüntüsü nefis lezzeti ile haydi buyrun bu nefis Osmanlı Tatlısını hep birlikte hazırlıyalım..


  • MALZEMELER:
  • MUHALLEBİSİ:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 ad orta büyüklükte damla sakızı
  • YAPILIŞI:
  • Bir tencereye sütü,suyu,şekeri,nişastayı alın ve karıştırın.
  • Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Damla sakızını ekleyerek koyu kıvama gelene kadar pişirin.
  • Strech serdiğiniz bir tepsiye 1 parmak kalınlığında olacak şekilde boşaltın ve buzdolabında soğutun.
  • ŞERBETİ:
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • 2 dolu yemek kaşığı gül suyu
  • YAPILIŞI:
  • Küçük bir tencereye şekeri ve suyu alarak orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Limonu ekleyerek kaynatın.
  • Ateşten indirmeye yakın gül suyunu ilave edin ve başka bir kaseye aktararak soğutun.
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kuru Kayısı
  • Kuru İncir
  • Gün kurusunu ayrı kaplar da haşlayarak yumuşatın ve küpler halinde doğrayın.
  • 1 adet nar'ı ayıklayın ve bir tabağa alın.
  • İç bademleri kabuklarından ayıklayın.
  • Antep fıstığınızız da bir köşeye alın.
  • Haydi süslemeye geçebiliriz.
  • Bir dondurma kasesine soğuyan muhallebiyi küpler halinde keserek yerleştirin.
  • Üzerini örtecek kadar soğuk güllü şerbetini ekleyin.
  • Kuru meyveler,badem,nar ve antep fıstıkları ile son noktayı koyarak bu nefis lezzeti sevdiklerinizle paylaşın.
  • Tarifimizin hem sitemiz de hem de NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALINDA VİDEOSU'DA BULUNMAKTADIR.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..


       

0 yorum: