ÇÖREKLER,
TAHİNLİ CEVİZLİ KATMER
Merhabalar,
Kış mevsimine girilince ev hanımlarının günleri ve komşu gezmeleri daha bir sıklaşır.Bu demektir
ki tatlılar,tuzlular,börekler ve çörekler mutfaklar da mis gibi kokusunu evlere yayar..
Çalışan anneler de hafta sonları mutfak da pratik ve az malzemeli atıştırmalıkları hazırlamayı tercih
ederler genellikle..ama istisnalar kaideyi bozmaz diyelim ve lezzetli,bereketli ve hamur işi olsun
diyen annelerimiz de mutlaka vardır.
Yurdumuzun bir çok böldesinde yapılan ''KATMER''ler önce adından dolayı GAZİANTEP'in
baklava hamuru ile yapılan ve arasına fıstık ,kaymak konulan katmeri sanırlar..
Aslında tahin,ceviz,haşhaş gibi malzemelerle de yumuşacık nefis katmerler yapılmaktadır.
Kimi bazı şehirlerimizin isimlerini alsa da kimi bir kaç farklı özelliği ile içine konulan malzemenin
adını almaktadır.
Genelleme yaparsak eğer ''ÇÖREKLER''grubunun sevilen bir hamur işidir.Çok az kullanılan şeker nedeniyle de tuzlular sınıfına girdiğinden sadece çay yanında bir ikram olarak düşünülmez.
Bizim bugün yazacağımız ''KATMER''de tahin ve cevizin (en uyan ikili)hamurla birleşmesi sonucu ortaya çıkan hem bereketli hem yumuşacık ve tazeliğini bir kaç gün koruyan bir tarifi
paylaşacağım.
Tarifimizin daha önce NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALIN DA VİDEOSU BULUNMAKTADIR.ABONE OLUN YENİ TARİFLERDEN HABERİNİZ OLSUN.
İşte buyrun tarifimiz...
TAHİNLİ CEVİZLİ KATMER TARİFİ NEDİR ?
TAHİNLİ CEVİZLİ KATMER
Merhabalar,
Kış mevsimine girilince ev hanımlarının günleri ve komşu gezmeleri daha bir sıklaşır.Bu demektir
ki tatlılar,tuzlular,börekler ve çörekler mutfaklar da mis gibi kokusunu evlere yayar..
Çalışan anneler de hafta sonları mutfak da pratik ve az malzemeli atıştırmalıkları hazırlamayı tercih
ederler genellikle..ama istisnalar kaideyi bozmaz diyelim ve lezzetli,bereketli ve hamur işi olsun
diyen annelerimiz de mutlaka vardır.
Yurdumuzun bir çok böldesinde yapılan ''KATMER''ler önce adından dolayı GAZİANTEP'in
baklava hamuru ile yapılan ve arasına fıstık ,kaymak konulan katmeri sanırlar..
Aslında tahin,ceviz,haşhaş gibi malzemelerle de yumuşacık nefis katmerler yapılmaktadır.
Kimi bazı şehirlerimizin isimlerini alsa da kimi bir kaç farklı özelliği ile içine konulan malzemenin
adını almaktadır.
Genelleme yaparsak eğer ''ÇÖREKLER''grubunun sevilen bir hamur işidir.Çok az kullanılan şeker nedeniyle de tuzlular sınıfına girdiğinden sadece çay yanında bir ikram olarak düşünülmez.
Bizim bugün yazacağımız ''KATMER''de tahin ve cevizin (en uyan ikili)hamurla birleşmesi sonucu ortaya çıkan hem bereketli hem yumuşacık ve tazeliğini bir kaç gün koruyan bir tarifi
paylaşacağım.
Tarifimizin daha önce NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALIN DA VİDEOSU BULUNMAKTADIR.ABONE OLUN YENİ TARİFLERDEN HABERİNİZ OLSUN.
İşte buyrun tarifimiz...
- MALZEMELER:
- HAMUR:
- 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı sıcak su ile karıştırın ve 15 dakika bekletin.
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı sıcak süt
- 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 6 su bardağı un'dan 2 yemek kaşığı unu ayırın.
- ARA BEKLETME:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- İÇ SOS:
- 1 çorba kasesi tahin
- 2.5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çorba kasesi iri doğranmış ceviz
- YAPILIŞI:
- Malzemeler bölümündeki ilk 4 malzemeyi karıştırarak 15 dakika beklettiğiniz de mayanın kabardığını göreceksiniz.Bu aşama da sırasıyla diğer malzemeleri ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde ederek üzerini kapatın ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölün.
- Bir tabak yada tepsiyi 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın.
- 4 eşit parçaya böldüğünüz hamurları yuvarlıyarak yağlı tabağa alt üst yaparak bırakın.
- Üzerlerini strech'le kapatın ve 1/2 saat buzdolabında bekletin.
- Buzdolabından çıktıklarında fısır fısır tekrar kabaracaktır.
- Hamurun birini tezgah üzerinde elinizle çekerek büyütün.(tezgaha biraz yağ sürebilirsiniz.)
- Hazır yufka büyüklüğüne gelecektir.
- Üzerine tahin sürün,şeker serpin ve ceviz ekleyin.
- Bohça gibi kapatıp bir kenara alın.
- 2. hamuru da aynı şekilde çekerek büyütün ve yine tahin,şeker ve ceviz serpin.
- 1. hazırladığınız ve bohça şekli verdiğiniz hamuru bu yufkanın tam ortasına yerleştirin ve bohçalayın.Yani 4 ad hamurdan 2 adet katmerimiz olacaktır.
- Diğer hamurlara da aynı işlemi yaparak hazırlayın.Ve 20 dakika bekletin.
- Hamurlarınız tekrar kabaracaktır.
- Her bir hamuru elinizle bastırarak dikdörtgen olacak şekile getirin.(30x40 )
- Fırın tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın ve katmerlerinizi yerleştirin.
- Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını çok az pekmezle karıştırarak sürün.
- Susam serpin ve sivri uçlu bir bıçakla verevine çizikler atın.
- 175 derece de ısıtılmış fırında 15-20 dakika (takribi) pişirin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
VİDEOLAR Bölümümüzden izleyebilirsiniz...
0 comments: