ANA YEMEKLER,

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI TARİFİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ?

Ocak 09, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                                          ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI



                     Merhabalar,
           Türk Mutfağında çok önemli bir yere sahip olan ''DOLMALAR''bölge ve yörelere göre
     tariflerinde değişiklik gösterse de ''ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI''nasıl olmalı tam
     tarifi nedir diyorsanız eğer işte size gerçek tarifini yazıyorum.
           Dolmalar sarma adı altında geçse de dediğim gibi bölgeler ve yörelerin kendine has pişirme
     ne iç malzemesini hazırlama bakımından farklılık gösterir.
           Benim sizlere yazacağım bu tarif ''TÜRK MUTFAĞINDA''sözü geçen ve genellikle İstanbul
     da (gerçek İstanbulluların) pişirdiği tarifdir.
          Tül gibi güzel bir Tokat yaprağı ile içinin şeker ve baharatları ile hazırlanan ve pirincinin
     lapa gibi olmaması ile damaklarda lezzet bırakır.
          Tarihine şöyle bir göz atacak olursak,Ermenistan Gelenekleri Geliştirme ve Koruma Derneği
     dolmanın kendilerine ait bir yemek olduğunu söyleselerde ,DOLMA etimolojik olarak da anlaşıla-
     cağı üzere ''içini doldurmak''fiilinden türemiş geleneksel bir Türk Yemeğidir.
          Asma yaprağından yapılan dolma kültürümüze çok sonradan girmiş olsa da içinde şeker ve
     zeytinyağ bulunan ve soğuk yenen yemekleri yapan bizden başka mutfak yoktur.
         Yunan mutfağıda da yapılsa da çok farklı şekilde pişirilmektedir.
     Osmanlı coğrafyasında dolmanın envai çeşidini bulabilirsiniz.Ermeniler ve Rumlar bu coğrafya 
     da Türklerle hep iç içe yaşadıkları için yemek kültürleri de birbirlerine geçmiştir.
         Onun için Zeytinyağlı Yaprak Dolmasını bir başka kültüre taşımak olamaz.
          Zeytinyağlı Yaprak Dolması bizim kültürel zenginliğimizdir.

           Şimdi gelin hep birlikte bu nefis lezzeti nasıl pişiririz görelim.
           Hepinize kolay gelsin...


  • MALZEMELER:
  • 500 gr Asma Yaprağı
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 6 ad kuru soğan
  • 1,5 su bardağı riviera yada sızma karışık zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı olarak hepsinden :dolma baharı-tarçın-karabiber-kuru nane
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 8-10 dal her ikisinden de maydanoz ve dereotu
  • Limon dilimleri
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • YAPILIŞI:
  • Pirinci bir kase içinde bolca yıkayın ve soğuk su içinde 15 dakika bekletin.
  • Bu arada soğanları küçük doğrayın.(rondo kullanmayın)
  • Dolmanın iç malzemesini hazırlayacağınız tencereye zeytinyağını alın ve soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın(çok gibi görünen soğanlar yumuşamaya başladıkça azalacaktır)
  • Bu arada dolma fıstıklarını da ekleyin ve kavurun.
  • Fıstıklar pembeleşmeye başlayınca pirinci süzün ve ekleyin.
  • Üzerine tuzunu ,şekerini ve baharatları ile üzümünü ilave ederek güzelce karıştırın.
  • Ateşin altını kısın ve suyunu vererek kapağını kapatın.
  • Dolmanızın içi suyunu çekerek yağına kaldığında ateşten indirin ve bir başka tepsiye boşaltın.(tencerenin sıcağı ile pirinçler pişmeye devam etmesin)
  • Maydanoz ve dereotunu ince doğrayarak ekleyin güzelce karıştırın.
  • Bu aşamadan sonra sıra geldi yaprakları sarmaya,
  • Yapraklarınızı önce sıcak su ile daha sonra soğuk sudan geçirerek tuzundan arındırın.
  • Ve orta büyüklükte ki her bir yaprağa 1 dolu yemek kaşığı iç malzemesinden koyarak sarın.
  • Tencereniz biraz yayvan olursa çok daha iyi olacaktır.Sardığınız dolmalar çok katlı olmasın.
  • Sarma işiniz bittikten sonra dolmaların üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirin ve limon dilimleri yerleştirerek bir tabak kapatın.
  • 1 su bardağı sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Pişen dolmalarınızı tencere içinde ılınınca bir tepsiye ters çevirerek boşaltın ve servis tabağınıza yerleştirerek limon dilimleri ile süsleyin.
  • Bu dolmayı pişirip lezzetini aldıktan sonra inanın başka dolma yemeyeceksiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Tarifimizin sitemizin ''VİDEOLAR''bölümüne ve NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalında Videoları bulunmaktadır.
  • Sitemize ve YouTube Kanalımıza ''ABONE OLARAK yeni tariflerden haberdar olabilirsiniz.
  • Bereketli sofralarda tekrar görüşmek üzere...

















                     

0 comments: