hamur işi,

KENAR DOLGULU PİZZA TARİFİ

Mayıs 04, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                        KENAR DOLGULU PİZZA
 
     Merhabalar,
İtalya denildiğinde hepimizin aklına ''PİZZA''gelir...Bizlerinde sokak lezzetleri arasına özellikle gençlerin sevdiği yiyecekler sıralamasında ilk sıralara yerleşmiştir.
    PİZZA,aslında mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının
vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketilmiş.
    Dünya çapında üne kavuşmasının hikayesi ise 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın ,mozzarella peyniri,domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatmasıyla başlar.
   Zaman içerisinde farklı yerlerde ,farklı malzemeler eklenerek bir çok çeşidi yapılır.Ve böylelikle ''PİZZA^''günümüze kadar sevilerek tüketilen yiyecekler arasına girer..
   Çalışan kadınların günümüz de çoğalması sonucu ,akşam yemekleri hazırlamakta zorlanan hanımlar için de pizza dükkanlarından sipariş vererek sofralarına koydukları yiyecek haline gelmiştir.
   Bol ve sevilen malzemeleri ile özellikle çocukların ve gençlerin vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır.
   Bu doğrultu da biz de dışarıdan sipariş ile istediğimiz bu lezzeti kendi mutfaklarımız da hazırlıyalım ve pişirelim.
    Hem daha bereketli hem kesemize uygun bir pizzayı hep birlikte yapalım.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 ad yumurta
  • 1 paket kuru maya + 1 tatlı kaşığı şeker +1/2 kahve fincanı ılık su
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • YAPILIŞI:
  • Hamur kasenize mayayı üzerine şekeri ve 1/2 kahve fincanı ılık suyu alın ve 10 dakika mayanın kabarmasını bekletin.
  • Daha sonra un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
  • Unu eleyerek yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun.
  • Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası + 1 yemek kaşığı zeytinyağ +2 yemek kaşığı su
  • 2 ad sivri biber
  • 2 ad halka doğranmış domates
  • 2 yemek kaşığı yeşil ve siyah zeytin (halka kesilmiş)
  • 1 kutu konserve mısır
  • 100 gr halka doğranmış sucuk
  • 150 gr kaşar peyniri (yarısı dikdörtgen kesilmiş,yarısı rendelenmiş)
  • Kekik
  • HAZIRLANIŞI:
  • Mayalanan hamuru 35 x 35 yuvarlak tepsi boyutunda,merdane yardımıyla açın.
  • Tepsiyi yağlayın ve hamuru tepsiden dışarı çıkacak şekilde çekerek yerleştirin.
  • Dışa sarkan hamura dikdörtgen kestiğiniz kaşar peynirlerini yerleştirerek bir tur üzerine hamur kapatın.Hamur tam tepsi boyutuna gelecektir.
  • Salça,zeytinyağ ve suyu bir kasede karıştırın ve hamura sürün.
  • Üzerine kekik serpin.
  • Daha sonra sucuktan başlayarak ,kaşar peyniri rendesi hariç iç malzemeleri yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dakika (hamurun kenar kısmı kızarmaya başlayana kadar)pişirin.
  • Fırından çıkarın ve kaşar rendesini pizzanın üzerine serperek tekrar fırınlayın.
  • Kaşar peyniri eriyince fırından alın ve dilimleyin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Not: Pizza denildiğinde ''mozzarella peyniri''aslında olmazsa olmazıdır.Fakat peyniri bulmakta zorluk çekmeyesiniz diye kaşar peyniri kullanmayı tercih ettim.Tercih sizlerin.
  • Sevgiyle...

                                                        Afiyet olsun...















                               

0 comments: