Börekler,

PATATESLİ VE KAŞAR PEYNİRLİ AÇMA BÖREK TARİFİ

Ağustos 04, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


              PATATESLİ VE KAŞAR PEYNİRLİ AÇMA BÖREK

    BÖREKLER:::Hazır yufkasıyla el açmasıyla olmazsa olmazlarımız..
  Yörelerimize göre iç malzemelerini seçtiğimiz,damak zevkimize göre ve alıştığımız lezzette
   sevdiğimiz,bazen saç üzerinde bazen tencere içinde alt üst ettiğimiz,peynirlisi,kıymalısı,otlusu
   aklınıza hangisi geliyorsa yada o an buzdolabında ne varsa içine kattığımız nefis lezzetlerdir.
      Sıcak günlerde börek mi yenir diyenlere inat (inanın pekala da yeniyor üstelik deniz havası alıp
   da biraz da yorgun düştüyseniz ve de bir okadar da karnınız açıktıysa bir bardak ayran yada çay
   eşliğinde tadına doyum olmuyor.
       Aslında hamurla patatesi yan yana pek bağdaştıramasam da genel istek üzerine bugün patates
   kullandım ama gel gör ki yanına kaşar peynirini iliştirmesem olmazdı.
      Her ne kadar kıymalı börekleri sevsem de ,değişik peynir karışımı hamur işlerinin de severim.
   Ve ayrıca iç harcınında bol kullanılması taraftarıyımdır.Yerken ağzımıza sadece yufka tadı gelmesin
    diye...Aynı ölçüler de ve orantılı olması gerekiyor diye düşünüyorum.sizleri bilemem tabi...
       Fazla söze gerek yok diyelim ve bu gördüğünüz nefis lezzette böreğimizi nasıl hazırladık ve
   pişirdik hep birlikte bakalım..Ha bu arada ''video''sunu da çektim,bakabilirsiniz..
        Nasıl mı bakacağız? Neşem Çelik diye YouTube arama tuşuna basıyorsunuz ve izliyorsunuz.
  Bu kadar kolay...Bir zahmet ''ABONE OL''yazısını okuduysanız üzerine bir tık basınız ve hemen
  yanında bir çan göreceksiniz .,işte ona da bastığınız da ben yeni ne paylaşırsam sizin haberiniz oluyor..Bunların hepsi BEDAVA...
          Haydi buyrun tarifimize...


  • MALZEMELER:
  • 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 ad yumurta
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Biraz tuz
  • 5 su bardağı un
  • Hamurunuzun un hariç diğer malzemelerini bir kase içinde karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Üzerini örterek hamurunuzu 1 saat dinlendirin.
  • Hamurunuz NE KADAR ÇOK DİNLENİRSE O KADAR GÜZEL AÇMANIZI SAĞLAR.
  • HAMURU AÇMAK İÇİN:
  • Buğday nişastası
  • İÇ HARCI:
  • 4 büyük haşlanmış patates
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • kırmızıbiber
  • YAPILIŞI:
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ekleyerek kavurun.
  • Salça ,tuz ve baharatları ilave edin.
  • Haşlanan küp doğranmış patetesleri ekleyerek ezerek karıştırın.
  • Tam bir püre kıvamına gelmesine gerek yok,biraz dişe dokunur olsun.
  • Bir tabağa alarak soğutun.  
  • AYRICA-1 çorba kasesi rendelenmiş kaşar peyniri
  • HAMUR ARALARINA:
  • 1 dolu yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ karışımı
  • ÜZERİNE:
    Kalan yağ karışımına 1 ad yumurta ekleyerek çırpın.
  • Susam
  • YAPILIŞI:
  • Dinlenen hamurunuzu 7 eşit beze olarak yuvarlayın.
  • hamur bezelerini nişasta serperek açabildiğiniz kadar ince açın.
  • Fazla gelen nişastayı silkeleyin.
  • Açtığınız yufkanızı ikiye katlayın (yarım ay )
  • Üzerine yağ karışımını sürün.
  • Alt kısmına patates harcını bolca yerleştirin.
  • Patateslerin üzerine kaşar rendesi ekleyin.
  • Ve rulo olarak yanlara çekerek sarın.(ruloyu biraz uzatın)
  • Gül şekli vererek tepsinin ortasına yerleştirin.
  • Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın.
  • Gül şekli verdiğiniz böreğin etrafına sarın,biraz esnek bırakmanızda fayda var,pişerken kabaracakları için içi ve dışı tam kıvamında pişecektir.
  • Yufka aralarına sürdüğünüz yağ karışımında biraz kaldı sanırım,işte onun içine yumura kırın ve çırpın.
  • Bu karışımı böreğin üzerine sürün ve bolca susam serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 30-35 dakika (siz yine de arada kontrol edin)pişirin.
  • Biraz ılınınca kesebilir ve çayın yanında aileniz yada arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...




 
                                                   Afiyet Olsun...

0 comments: