ANA YEMEKLER,
ŞİVEYDİZ
Yöresel lezzetler olarak bugünün konuğu ''ŞİVEYDİZ''
Gaziantep Mutfağına özgü bahar aylarında yapılan bir yemek türüdür.İçinde ki taze soğan ve taze
sarımsak doğal antibiyotik özelliği taşır.
Gaziantep Mutfağının zenginliği,ayrıca mevsimsel pişirilen yemekleri olarak da ayrılır.Tarihi
İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep çeşitli kültürlerin buluşmasıyla zengin bir mutfağa sahiptir.
Gaziantep denildiğin de önce akla kebap ,lahmacun ve baklava gelse de,sebze,mevye,tahıl ve
etlerden yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunmaktadır.
Bunlardan birini diğerinden lezzet olarak ayırmak da pek mümkün olmamaktadır.
ŞİVEYDİZ 'in bir başka özelliği de Nisan-Mayıs aylarında pişirilmesi,mevsimsel geçiş dönemi
olduğu için,doğal antibiyotik olarak kabul edilmesi neticesinde ,gribal enfeksiyonların yaygın ol-
duğu bu dönem de Gaziantep'liler bu yemeği özellikle pişirip tüketirler.
Taze sarımsağın en lezzetli olduğu dönem bu nisan-mayıs aylarıdır.Ayrıca et,nohut,yumurta
içeriğiyle yoğun bir protein,yoğurt içeriyle de kalsiyum kaynağı bir yemektir.
Kısaca söylemek gerekirse her yönüyle sağlıklı besinleri içeren ''ŞİVEYDİZ'',mükemmel dene-
bilecek bir besin çeşididir.
Bu yemeği tadabilmeniz için Gaziantep' e gitmenize gerek yok,sizlerde kendi evinizin mutfağın
da pişirebilirsiniz.
Sadece bahar aylarında çıkan taze sarımsağı almanız ve yazacağım tarifi uygulamanız neticesi
hem çok besleyici hemde çok lezzetli bir yemeği tatmış olacaksınız.
Yemeğimizin ''VİDEO''su da bulunmaktadır.Yapmanız gereken sitemizin ''VİDEOLAR''bölümü-
ne gitmek ve bir çok tarifin videosunu izlemek için NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalına ABONE
OL'mak..Ziyaretiniz için teşekkürler...
İŞTE TARİFİMİZ...
ŞİVEYDİZ NASIL YAPILIR ? GAZİANTEP MUTFAĞI
ŞİVEYDİZ
Yöresel lezzetler olarak bugünün konuğu ''ŞİVEYDİZ''
Gaziantep Mutfağına özgü bahar aylarında yapılan bir yemek türüdür.İçinde ki taze soğan ve taze
sarımsak doğal antibiyotik özelliği taşır.
Gaziantep Mutfağının zenginliği,ayrıca mevsimsel pişirilen yemekleri olarak da ayrılır.Tarihi
İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep çeşitli kültürlerin buluşmasıyla zengin bir mutfağa sahiptir.
Gaziantep denildiğin de önce akla kebap ,lahmacun ve baklava gelse de,sebze,mevye,tahıl ve
etlerden yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunmaktadır.
Bunlardan birini diğerinden lezzet olarak ayırmak da pek mümkün olmamaktadır.
ŞİVEYDİZ 'in bir başka özelliği de Nisan-Mayıs aylarında pişirilmesi,mevsimsel geçiş dönemi
olduğu için,doğal antibiyotik olarak kabul edilmesi neticesinde ,gribal enfeksiyonların yaygın ol-
duğu bu dönem de Gaziantep'liler bu yemeği özellikle pişirip tüketirler.
Taze sarımsağın en lezzetli olduğu dönem bu nisan-mayıs aylarıdır.Ayrıca et,nohut,yumurta
içeriğiyle yoğun bir protein,yoğurt içeriyle de kalsiyum kaynağı bir yemektir.
Kısaca söylemek gerekirse her yönüyle sağlıklı besinleri içeren ''ŞİVEYDİZ'',mükemmel dene-
bilecek bir besin çeşididir.
Bu yemeği tadabilmeniz için Gaziantep' e gitmenize gerek yok,sizlerde kendi evinizin mutfağın
da pişirebilirsiniz.
Sadece bahar aylarında çıkan taze sarımsağı almanız ve yazacağım tarifi uygulamanız neticesi
hem çok besleyici hemde çok lezzetli bir yemeği tatmış olacaksınız.
Yemeğimizin ''VİDEO''su da bulunmaktadır.Yapmanız gereken sitemizin ''VİDEOLAR''bölümü-
ne gitmek ve bir çok tarifin videosunu izlemek için NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalına ABONE
OL'mak..Ziyaretiniz için teşekkürler...
İŞTE TARİFİMİZ...
- MALZEMELER:
- 800gr dana (kuzu) kuşbaşı et (aslı kuzu etidir,tercih sizlerin)
- 1 kahve fincanı zeytinyağ
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 9 ad taze sarımsak
- 9 ad taze soğan
- 1 lt sıcak su
- Tuz
- SOS İÇİN:
- 1 ad yumurta
- 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 kahve fincanı su
- 2,5 yemek kaşığı un
- ÜZERİNE:
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- YAPILIŞI:
- Düdüklü tencereye zeytinyağını alın ve yüksek ateşte kızdırın.
- Eti ilave ederek kavurmaya başlayın.
- Etler suyunu bırakıp daha sonra suyunu çekerek yağına kalınca sıcak suyunu ekleyerek kapağını kapatın ve takribi 30 dakika pişirin.
- Taze sarımsakların ve soğanların beyaz olan kısımlarını verev olarak 3 cm boyunda keserek hazırlayın.
- Düdüklü tencereniz de pişen etleri suyu ile birlikte genişçe bir tencereye aktarın.
- Orta ateşe oturtun ve doğradığınız sarımsak,soğan,nohut ve tuzunu ekleyerek kapağını kapatın.
- Soğan ve sarımsaklar yumuşayana kadar pişirin,bu arada suyu da biraz azalacaktır.
- Diğer tarafta sosunu hazırlayın.
- Bir kase içine yoğurdu alın ve suyu ekleyerek karıştırın.
- Yumurtayı ve akabinde unu ekleyerek pürüzsüz olacak kıvamda çırpın.
- Pişen yemeğin suyundan kepçe ile azar azar alarak yoğurdu kesmeden karıştırın.
- Daha sonra sosunu yemeğin üzerine boşaltarak hızlıca karıştırın.(yoğurdun kesilmemesi için)
- 8-10 dakika orta ateşe koyun birlikte kaynatın,özleşsinler.
- Servis edeceğiniz zaman tabaklara aldığınız da üzerine tereyağında kızdırılmış kuru nane gezdirin.
- Bu bol vitamin deposu ve lezzetli yemeği sevdiklerinizle paylaşın.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle....
0 comments: