Börekler,

KIYMALI ÇITIRLAR NASIL YAPILIR ?

Kasım 24, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar


                                   KIYMALI ÇITIRLAR

     Merhabalar,
  Zamanla yarışan hanımlarımız için hazır yufkalar mutfaklarımız da imdadımıza yetişiyor.
  Hele ki mahalle araların da kalan yufkacıların açtığı un kokulu dükkanlardan tül gibi incecik
  açılmış koskocaman yufkalar yapılan böreklere daha da bir lezzet katıyor.
     Vereceğim tarifte de eğer böyle bir yufka bulursanız lezzetin farklılığını sizler de anlayacaksınız.
   Kış aylarında ev hanımlarının çay saatleri ikramsız geçmez..Yada akşam yemekli misafir ağırla_
   caklar için bu börek ara sıcak olarak da ikram edilebilir.
       Kıymalı börek sevenler,üstüne üstlük çıtır çıtır olsun diyenler bu böreği mutlaka denemeli..
   Lezzeti ile görüntüsünün güzelliği ile sofranızın baş köşesinde yerini alsın..
       Yapılışını resimlerle sizlere anlatacağım,hepinize kolay gelsin...


  • MALZEMELER:
  • 4 ad hazır yufka
  • SOS İÇİN:
  • 75 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 çay bardağı (80ml) zeytinyağ
  • 1 çay bardağı krema,
  • İÇ HARCI:
  • 250 gr dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 7 dal ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • Arzuya göre susam
  • PİŞİRME ISISI:
  • 175 derece ısıtılmış fırında
  • PİŞİRME SÜRESİ:
  • Takribi 13-15 dakika
  • YAPILIŞI:
  • Sos malzemelerini bir kase içerisinde karıştırın ve kenara alın.
  • İç harcı için soğanları küçük doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte bir tavaya alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Kuru soğanlar yumuşamaya başlayınca şekeri ekleyin ve 5 dakika daha kavurarak karamelize edin.
  • Tavayı ateşten indirin ve kıymasını ekleyerek soğanların sıcağı ile kıymayı güzelce karıştırın.
  • Maydanozunu,tuzunu ve karabiberini ekleyerek karıştırın ve ılık hale getirin.
  • Şimdi gelelim hazırlanışına;Yufkanın birini masaya serin ve üzerine sos gezdirin.
  • Diğer yufkaları da aralarına sos gezdirerek üst üste yerleştirin.
  • Yufkalar soslanınca yumuşayacaktır.
  • Ucu tırtıklı yuvarlak bisküvi kesici kalıp ile yufkayı yuvarlaklar halinde kesin.
  • Yuvarlak yufkanın bir yanına kıymalı harcı yerleştirin ve yarım ay şeklinde kapatın.
  • Fırın tepsinize börekleri yerleştirin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpin.
  • Şimdi fırın zamanı...
  • Boş bir zamanınız da hazırlıyarak deep freez de saklayabilir,kullanacağınız zaman çıkararak açılmasını beklemeden fırınlayabilirsiniz.
  • Kıymalı çıtırları ara sıcak olarak ikram etmeyi de düşünebilirsiniz.
  • Ara sıcak  olarak ikram ettiğiniz de domates sos yanına çok yakışacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Yufkanın hazırlanışı aşağıda resimlenmiştir.






            Kesilen hamurdan geriye kalan parçaları küçük keserek bir tepsi içinde fırınlayın ve üzerine kıyma ,sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biber gezdirerek değerlendirebilirsiniz.

                                                         
                    Neşem Çelik ile bereketli sofralar...




1 yorum:

  1. Harika görünüyor elinize sağlık
    kesme işinde kolaylaştırıcı pratik çözüm olmuş

    YanıtlayınSil