KEK-PASTALAR,
Merhabalar,
Çok eski tarihlerden bu yana pişirilen ''KEKLER'',eskiden tencereler de odun ateşinde yada sobalar da pişirilirdi.
Zamanla teknoloji ilerledikçe fırınların çıkması ile ,özel reçeteler ve farklı pişirme yöntemleri
lezzetli ve kabaran keklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Orta Çağdan bu yana yassı ekmek olarak pişirilen,daha sonraları meyveli ekmek olarak yapılan
zaman içinde çok fazla çeşidi ve damak zevklerine uygun malzemelerin eklenmesi ile tüketilmektedir.
Çoğunlukla evlerimiz de hazırlarız keklerimizi..bazen mutfakta bulunan malzemeler kısa sürede
güzel bir keki çayın yanına dilimleyerek ikram ederiz.
Bazen de biraz farklı bir tarif olsun,biraz da gösterişli olsun diyorsanız işte tam da öyle bir tarif
sizler için...Haydi buyrun birlikte bu lezzetli ve gösterişli keki hazırlıyalım.
MARMELATLI DAMA KEK NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?
Merhabalar,
Çok eski tarihlerden bu yana pişirilen ''KEKLER'',eskiden tencereler de odun ateşinde yada sobalar da pişirilirdi.
Zamanla teknoloji ilerledikçe fırınların çıkması ile ,özel reçeteler ve farklı pişirme yöntemleri
lezzetli ve kabaran keklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Orta Çağdan bu yana yassı ekmek olarak pişirilen,daha sonraları meyveli ekmek olarak yapılan
zaman içinde çok fazla çeşidi ve damak zevklerine uygun malzemelerin eklenmesi ile tüketilmektedir.
Çoğunlukla evlerimiz de hazırlarız keklerimizi..bazen mutfakta bulunan malzemeler kısa sürede
güzel bir keki çayın yanına dilimleyerek ikram ederiz.
Bazen de biraz farklı bir tarif olsun,biraz da gösterişli olsun diyorsanız işte tam da öyle bir tarif
sizler için...Haydi buyrun birlikte bu lezzetli ve gösterişli keki hazırlıyalım.
- MALZEMELER:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı oda sıcaklığın da süt
- 1 su bardağı yarısı eritilmiş tereyağ yarısı zeytinyağ
- 2 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı un
- İLAVE OLARAK:
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı un
- DIŞ KAPLAMA YAPIMI:
- 400 gr kek kırıntıları
- 200ml krema
- 2 yemek kaşığı kakao
- ARASINA SÜRMEK İÇİN:
- 2 tepeleme yemek kaşığı erik yada kayısı marmelatı
- ÜZERİNE:
- Kakao
- YAPILIŞI:
- KEK İÇİN:
- Yumurtalar ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın.
- Süt ve yağ karışımını ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin karıştırın.
- Hamuru eşit olarak iki kaseye ayırın.
- Hamurun birine 2 yemek kaşığı kakao diğerine 1 yemek kaşığı un ekleyerek karıştırın.
- Sade ve kakolu iki kek hamurunuz olacak,bunları yine aynı büyüklükte dikdörtgen kek kalıplarına aktarın.
- 175 derece de ısıtılmış fırında pişirin.
- Keklerinizi tamamen soğutun.
- Kabaran üst kısmını ve sert olan yan kısımlarını keserek düzeltin ve bu kek parçalarını bir kaseye alın.
- İki keki de aynı boyutlarda boyuna ikiye kesin.
- Aralarına ve üstlerine marmelat sürerek bir sade bir kakaolu olarak birleştirin ve yine dikdörtgen bir kek ortaya çıkarın.
- 1/2 saat buzdolabında bekleterek tamamen birleşmesini sağlayın.
- Bu arada kestiğiniz kek parçaları 400 gr olacaktır.İçine kreme ve kakao ekleyerek hamur kıvamında yoğurun.
- İki strech arasında bu hamuru ince açın.
- Soğuyan keki tam ortasına koyarak etrafını sarın.
- Servis tabağına aldığınız kekinizin üzerine kakao serpin.
- Dilimleyerek ikram edin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: