Revani,

REVANİ NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR? GERÇEK REVANİ TARİFİDİR..

Aralık 01, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar


            Türk Mutfağının şerbetli tatlılar içinde önemli bir yere sahip olan ''REVANİ'',Osmanlı
   Dönemin de Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine,saray aşçılarının icat ettiği ve
   Erivan zaferi nedeniyle ''REVANİ''adını verdikleri tatlıdır.
          Bir çok yöremiz de yapılsa da farklı malzemeler ilave ederek aslından uzaklaşılıyor.Ve adı
   ısrarla revani olarak anılıyor.
          Günümüz de teknelojinin nimetlerinden faydalanarak çok kısa sürede bir tepsi revaniyi
   hazırlamak mimkün olabilmekte..
          Revani gerçek tarifinde yapıldığında,eski dönemler de hazırlanması son derece uğraş isteyen
   ve pişirilmesi ,şerbetinin verilmesi dikkat gerektiren tatlılardan biridir.
         Süngerimsi dokusu,şerbetinin her bir dilimini aynı oranda alması,yerken damakta bıraktığı
   lezzeti çok önemlidir.
         Aslında çok fazla malzemeye ihtiyacı yoktur Revani'nin..sadece hazırlanışına dikkat edilsin,
   güzel fırınlansın en önemlisi ise şerbetini zamanında verilmesidir.
        Diğer önemli bir konuya daha değinmeden edemeyeceğim.içine fındık,fıstık,yoğurt,yağ giren
   tarifler ''REVANİ''değildir.Onlar yoğurt tatlısıdır.İkisini birbirinden ayırmakta fayda vardır.
         Sadece belki o da damak zevkinize göre bir kaç damla limon yada portakal aroması ekle_
   yebilirsiniz.Tabi baskın olmamak şartıyla,şöyle hafiften bir esinti gibi olsun yeter..
         Haydi lafı daha fazla uzatmadan tarifimize geçelim..Ayrıca youtube kanalımda videosu da
   bulunmakta..izleyebilirsiniz..hatta ABONE OLabilir,yeni tarifleri takip ederek beğenebilir ,yorum
   da yapabilirsiniz..Bekliyorummm...

  • MALZEMELER:
  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı portakal aroması
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • YAPILIŞI:
  • Tatlımızın yapılışına şerbetini hazırlıyarak başlayalım.
  • Bir tencere içine şeker ve suyunu koyarak orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Fokurdamaya başlayınca limon dilimini ekleyerek 8-10 dakika birlikte kaynatın.
  • Şerbeti ateşten indirin ve soğutun.
  • Artık revani hamurunu hazırlıyabiliriz.
  • Mikser kabınıza yumurtaları kırın ve şeker ,vanilya ilavesi ile çırpmaya başlayın.
  • Bu işlem profesyonel bir mikser ile 10 dakika ,el mikserleri ile biraz daha uzun sürebilir.
  • Yumurtalar ve şeker yoğun krema kıvamını alarak hacmi iki katına çıkana kadar sürecektir.
  • Artık mikseri bir kenara alabilirsiniz.
  • Unu,kabartma tozunu eleyin.
  • Önce irmiği ekleyin ve alttan üste doğru bir spatula ile karıştırın.
  • Un ve kabartma tozunu da ekleyin ve aynı şekilde karıştırın.
  • Aman dikkat yumurta,şeker karışımını sakın söndürmeyin.
  • İrmik,un tamamen karışsın ,içinde topaklar halinde kalmasın.
  • Eğer çok yüksek olmasını istiyorsanız 26cm çapında yuvarlak bir kalıba,normal boyutta olmasını istiyorsanız 30 cm tepsiye yada kare borcama(büyük kare)hamuru alabilirsiniz.
  • Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve takribi 35 dakika pişirin.
  • Kürdan kontrolü yapın.
  • Revani pişince fırından çıkarın ve üzerine önce 1 orta büyüklükte kahve fincanı ile oda sıcaklığında su gezdirin ve tekrar fırın sıcaklığına 10 dakika bırakın.
  • Sonra fırından çıkarın ve yine oda sıcaklığında soğuyan şerbetini eşit şekilde gezdirin.
  • Dilimlere kesin.Ve 2 saat dinlendirin.
  • İster fıstık ile isterseniz hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
  • İşte sizler için aileniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz ''REVANİ''..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..









1 yorum:

  1. Tarifinizle denedim.Ölçüler ile tam denk düştü.
    Misafirlerim de çok beğendi
    Artık "revani yapılışı"nda kesinlikle hep sizin tarif ile yapacağım
    teşekkürler

    YanıtlayınSil