EKMEKLER,
FOCCACİA EKMEĞİ
EKMEKLER,sofralarımızın en önemli besin kaynağıdır.Bizim insanlarımız yemeğin yanında ekmek olmazsa sanki bir eksiklik hisseder.Bir çoğumuz pilav ve makarna ile hatta mantı ile bile
ekmek yeriz.Heleki fırından yeni çıkmış çıtır ekmeklerin tadına doyum olmaz.
İtalyan mutfağının ekmeği olan ''FOCCACİA''ekmeğin ötesinde çörek gibi de yenebilecek
çörek edasında bir ekmektir.Zeytinyağlı oluşu,üzerinde ki domates ve zeytinlerle ,yumuşak ve mis
gibi sızma zeytinyağ kokusuyla genellikle yemeğin yanında değil de bir bardak çayın yanında sanki
daha güzel gider..
Evlerde yapılan ekmekler,dokusundan mı yoksa pişerken çıkan kokusundan mı bilinmez ama
stres atıcı özelliğe sahiptir,tavsiye ederim.
O zaman bu hafta ister ekmek niyetine isterseniz çayın yanında yada sabah kahvaltısında bu
lezzetli ekmeği hazırlıyalım.Hepinize kolay gelsin.
FOCCACİA EKMEĞİ NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?
FOCCACİA EKMEĞİ
EKMEKLER,sofralarımızın en önemli besin kaynağıdır.Bizim insanlarımız yemeğin yanında ekmek olmazsa sanki bir eksiklik hisseder.Bir çoğumuz pilav ve makarna ile hatta mantı ile bile
ekmek yeriz.Heleki fırından yeni çıkmış çıtır ekmeklerin tadına doyum olmaz.
İtalyan mutfağının ekmeği olan ''FOCCACİA''ekmeğin ötesinde çörek gibi de yenebilecek
çörek edasında bir ekmektir.Zeytinyağlı oluşu,üzerinde ki domates ve zeytinlerle ,yumuşak ve mis
gibi sızma zeytinyağ kokusuyla genellikle yemeğin yanında değil de bir bardak çayın yanında sanki
daha güzel gider..
Evlerde yapılan ekmekler,dokusundan mı yoksa pişerken çıkan kokusundan mı bilinmez ama
stres atıcı özelliğe sahiptir,tavsiye ederim.
O zaman bu hafta ister ekmek niyetine isterseniz çayın yanında yada sabah kahvaltısında bu
lezzetli ekmeği hazırlıyalım.Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 30 gr yaş maya
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1,5 su bardağı su
- 500gr + 1 yemek kaşığı un
- ÜZERİNE;
- Zeytin
- Taze chery domates yada kurutulmuş domates(biraz sıcak suda bekletin)
- Kekik
- Biberiye
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
- HAMURU MAYALANMAYA BIRAKIRKEN:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- YAPILIŞI:
- Kasenize mayayı ufalayın ve balı ekleyin.
- Suyun az bir miktarını üzerine alın ve karıştırın.
- 10 dakika mayanın aktif hale gelmesini bekledikten sonra kalan suyu,zeytinyağını ,tuzunu ve unu ekleyerek hafif ele yapışan bir hamur yoğurun.
- Bir başka kaseye zeytinyağı gezdirin ve hamuru içine bırakarak üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
- 26x26 ebatında tepsinizi bolca zeytinyağı ile yağlayın.
- Mayalanan hamuru ara ara katlama yaparak mayalanmaya devam edin.(en az 5 kere katlama işlemi ile hamuru çevirin,hafif ele yapışan bir hamur olacaktır)
- En son tekrar hamuru tepsi boyutuna getirin ve tepsiye yerleştirin.
- Parmak uçlarınızla üzerine bastırın ve yuvarlak elde edin.
- Bu yuvarlakların içine domatesleri ve zeytinleri yerleştirin.
- Kekik ve biberiye serpin ve zeytinyağ gezdirin.
- Fırınınız ısınana kadar tepsi de bekletin.
- Fırını 180 derece de ısıtın ve pişmeye bırakın.
- Üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkarınca avuç içinize aldığınız suyu üzerine serpin ve bir mutfak havlusu ile örtün.
- Yumuşacık dokusu ve nefis lezzeti ile ''FOCCACİA ''ikrama hazır.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle..
- NOT:Tarifimizin VİDEOSU da bulunmaktadır.
0 comments: