ANA YEMEKLER,

EKŞİLİ KÖFTE NASIL YAPILIR ?

Mart 22, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar


                                                        EKŞİLİ KÖFTE

    Merhaba sevgili arkadaşlar,
Köftelerin içinde en sevdiğim diyebileceğim,sebzesiyle,terbiyesiyle,köftelerin ağızda eriyen hafif
ekşimsi lezzeti ile hem protein ihtiyacımızı hem sebzelerin vitaminlerini bir arada alacağınız bir tarif..
    Belki bir çoğunuz da benim gibi düşünüyor olabilir..Özellikle bebek ve çocukları olanlar daha sık
pişirirler herhalde...Belki de 3 yemeği bir yemek içinde barındıran ender yemeklerden biridir.Yani bir tabak da üç ayrı vitamin ,3 ayrı lezzet aroması...
     Türk Mutfağı köfteler kategorisinde haklı bir yer edinmiştir,nasıl ve nereden meydana geldiğini bilmem ama iyi ki de mutfak kitaplarımıza adı girmiş..
      Bilmeyenler için veyahut farklı bir tarif ile pişirenler için,bir de böyle deneyin...
Hepinize kolay gelsin o zaman...


  • MALZEMELER:
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 ad kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 8 dal maydanoz
  • Tuz + Karabiber
  • KÖFTELERİ BULAMAK İÇİN:
  • 1 çorba kasesi un
  • SEBZELER:
  • 2 ad havuç
  • 2 ad patates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • TERBİYESİ:
  • 1 ad yumurta
  • 1 ad limon suyu
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 su bardağı + 1 su bardağı su
  • YAPILIŞI:
  • Kuru soğanı rendeleyin,maydanozları ince doğrayın.
  • Kıymayı bir kaseye alın.
  • Soğan rendesini,maydanozu,yıkanmış pirinci,tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun.
  • Bir tepsiye unu yayın.
  • köfteleri fındık büyüklüğünde yuvarlayın ve un'lu tepsiye bırakın.
  • Genişçe bir tencereye 3 su bardağı su alın ve az miktar tuz ekleyin.
  • Orta ateşe alın.
  • Havuç ve patatesleri küçük küpler halinde doğrayın ve tencerede ki suya bırakın.
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağını da ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • unlu tepsiye bıraktığınız köfteleri tepsiyi sallayarak hepsinin una bulanmasını sağlayın.
  • Unu silkeleyerek kaynamakta olan sebzelere köfteleri bırakın.
  • Kısık ateşte köftelerin pirinçleri yumuşayana kadar pişirin.
  • Bu esnada suyu biraz azalacağı için 1 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Ekşili köfte biraz suluca güzel olur ..
  • Bu arada terbiyesini hazır edelim.
  • Küçük bir kasede yumurta,limon suyu,yoğurtu çırpın.
  • Pişen yemeğinizden bir kepçe suyunu alarak terbiyeye katın ve karıştırın.
  • Daha sonra hepsini yemeğe ekleyin.Ve karıştırın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..




1 yorum: