EKMEKLER,

FIRIN EKMEĞİ NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Mart 29, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                     Merhabalar sevgili arkadaşlar,
   Tüm Dünyanın ve Ülkemizin zor zamanlar  geçirdiği şu günlerde evde kal türkiye ,evde hayat var
    diyerek korunmamız açısından bir çoğumuz evde zaman geçirmekteyiz.
   Sağlığımız ve hijyene çok dikkat etmemiz gereken günlerdeyiz.Biraz psikolojimiz de bozulmadı
   değil..Bu arada bağışıklık sistemimizin de güçlü olması gerekiyor.Hijyene ne kadar önem vermemiz gerekiyorsa bir o kadar da beslenmemize dikkat etmeliyiz.
         Dünya adeta bize ders verir gibi sanki..Uzun zamandır sevgiyi ,doğayı,çevreyi unutarak, maddi-
 yata dönen insanoğlu iktidar hırsları,ben merkezcilik,mal'a düşkünlük ve kişisel hırslarına yenik
 düşerek ,bir takım manevi değerlerimizi unuttu..Bir merhaba demek bile inanın zor hale geldi..
         40lı yıllardan 80li yılların başına kadar olan zamanı şöyle bir düşünün yada araştırın,resimlere
  bakın yada o tarihlerde yaşayan yakınlarınızdan öğrenin.İnanın en güzel zamanlarmış,bizler bir yere
  kadar bu zamanları yaşadık ama uzun bir zamandır hayatın keşmekeşliğine kapılarak ,sosyal ilişki-
  lerimizde ki daralmayı fark edebiliriz.
         Sadece robot gibi çalış kazan eve gel sadece doymak için ye ve yat..Bir çoğunuzun yaşantısı da
  sanırım böyle..hem modern teknolojinin her şeyinden faydalanıyoruz ama bir o kadar da yoruluyo-
  ruz...Neden ?  Çünkü bitmeyen bir hırs içindeyiz...çok çabuk tüketiyoruz..hep bir koşturmaca içinde
  (nereye yada neye olduğu belli olmayan ) günleri tüketiyoruz.
          Aslında sevdiklerimizle geçireceğimiz güzel bir akşam yemeği,eskilerden konuşarak keyifli
  vakit geçirmeleri unuttuk..
          Doğayı unuttuk,çevreyi korumayı,değerlere sahip çıkmayı,hayvanlarla yaşamayı,sabah kalkıp
  çiçeklerle konuşmayı..hep unuttuk..
         Yarına çıkacak senedimiz olmamasına rağmen hırslara kapılanlar,bırakın dünya malı dünyada
  kalıyor,üstelik arkanızdan söyleniyorlar.Bugününüzü yaşayın.Hayvanları sevin,karınlarını doyurun
  Komşularınıza sabahları ''GÜNAYDIN''demeyi unutmayın..
         Herşeyden önemlisi ''HAYATA GÜLÜMSEYİN''...gülmek,selam vermek hepsi bedava..

         Şimdi gelelim resmini gördüğünüz ''FIRIN EKMEĞİNE''..Niye mi ev de ekmek yapıyoruz..
  Malumunuz bugünler de herşeyden korkar olduk...Eskilere dönüş yolculuğundayız..Dünya bunu
  öğretti bizlere...
         Belki de bu KORONAVİRÜS bizim hayrımıza olmuştur,bizi kendimize getirir..
  O zaman biz de evlerimiz de o çocukken avucumuz da bozuk paralarla bi koşu gittiğimiz mahalle
  fırınlarından alıp kucağımıza bastırarak koştuğumuz ve mis gibi kokusu burnumuza gelince,sıcak
  sıcak ,uç kısmını kopara kopara eve geldiğimiz ,üzerine bir de azar işittiğimiz ekmekler vardı ya,
  işte onlardan yapalım ne dersiniz ?

        Ekmek hazırlamak ve pişirmek stres de attırıyor biliyorsunuz değil mi?
     Haydi başlayalım o zaman ..Bu arada Neşem Çelik YouTube Kanalına videosunu da yükledim.
     Sitemizin VİDEOLAR bölümünde de ayrıca var..


  • MALZEMELER:
  • 2 ad büyük ekmek
  • 500 gr buğday unu
  • 325 ml musluk suyu (suyunuz soğuk olacak)
  • (1,5 su bardağı + 1/2 çay bardağı = 325ml)
  • 12,5 gr (yarım paket) yaş maya
  • 7,5 gr tuz (1/2 yemek kaşığı) tuz
  • Malzeme ölçülerine mutlaka uyulması gerekiyor.
  • Öncelikle eğer profesyonel bir mikseriniz varsa yoğurma işlemini daha kolay,elde yoğuracaksanız süre biraz daha uzun olacaktır ve hamur ele yapışan bir hamurdur sakın ilave yapmayın.
  • Mikser kabınıza önce unu ve suyu alarak karıştırmaya başlayın bu süre en az 8 dakika olsun.
  • Un ve su pürüzsüz şeffaf bir hale gelecektir.Ne kadar güzel yoğurursanız unun içindeki glüten o kadar incelecektir.Bu da ekmeğinizi çok lezzetli hale getirir.
  • Süre tamam sa şimdi tuzu ekleyin ve 2 dakika da tuz ile karıştırın.
  • Mayayı bir tabağa ufalayın.Ve hamura ekleyerek 3 dakika da birlikte yoğurun.
  • Hamuru çektiğiniz de uzayacak ve hafif elinize yapışacaktır.
  • Şimdi tezgahınıza biraz un serpin ve hamuru toparlayın .Un çok olmasın 1 avuç yeterli..
  • Hamuru un serptiğiniz kaseye yerleştirin ve üzerini bir bez ile kapatarak 45 dakika mayalandırın.
  • 45 dakika sonunda mutfak ortamında hamurunuz iki katına çıkacaktır.
  • Tekrar tezgahınızı unlayın ve hamuru bir kez daha yoğurun yuvarlak hale getirin.
  • İki eşit bezeye ayırın,yuvarlayın üzerlerine hafif un serperek üzerini örtün.25 dakika beklesin.
  • Tekrar mayalandı...şimdi ekmek şeklini verelim.
  • Her bir bezeyi katlama işlemi ile yoğurun.
  • Ortası biraz tombikçe uç kısımları ince olacak gibi şekil verin.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek ekmekleri yerleştirin.
  • Üzerlerini tekrar örtün biraz daha uyusunlar ...1 saat kadar..
  • Bir saat sonunda ekmekler kocaman oldu..tam ortadan değil de biraz yana doğru bir kesik atın.
  • Bu işlem için jilet yada sivri uçlu bir bıçak işinizi görecektir.
  • Güzel yoğurulmuş bir hamur,kesik atıldığında sönmez..dikkat edin.
  • Fırınınızın buhar ayarı yoksa,alt kısma bir tepsi yerleştirin ve içini su ile doldurun.
  • 200 derece de fırını ısıtın,bu arada içinde ki su da buhar vermeye başlayacaktır.
  • Haydi ekmekleri fırına verin.
  • Fırın ısı ve pişirme ayarları değişkenlik göstereceği için takribi 25-30 dakika içinde ekmekler pişecektir.Yani nar gibi olacak tabiri buna uygundur.
  • Fırından çıkarın ve öylece bırakın ki dışı çıtır çıtır içi yumuşacık ekmekler sofraya gelsin.
  • İçinin tok tok oluşu ile inanın bir dilim ekmek yemeğin yanında yada kahvaltı da yeterli olacaktır.
  • Ama lezzetli oluşu daha fazla yemenizi sağlayacaktır.
  • Bu leziz ekmekler alışkanlık yapıyor haberiniz olsun.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...





           Neşem Çelik YouTube Kanalına ABONE OL'mayı unutmayın...

               Ziyaretiniz için TEŞEKKÜRLER....


0 comments: