Şam Dürümü(fıstıklıcevizlikadayıflı),

ŞAM DÜRÜMÜ-FISTIKLI,CEVİZLİ VE KADAYIFLI ŞAM DÜRÜMÜ NASIL YAPILIR ?

Mart 01, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar





    Merhabalar sevgili dostlar,
    Türk Mutfağının mihenk taşı diyebileceğimiz ''ŞERBETLİ TATLILAR''Ülke olarak tartışmasız bir
    sevgimiz olduğu bir gerçek..
    Saray Mutfaklarından günümüze ,bayramların,özel günlerin ve çoğunlukla yemekli ağırladığımız
    misafirlerimiz için yemek üstü tercihimiz genellikle şerbetli tatlılardır.
    Şekerden undan uzak duruyorum diyenlerin bile akıllarına gelen ilk tatlı şerbetli bir tatlıdır.
          Bugün sizlere tarifini vereceğim tatlı da adından da anlaşılacağı üzere ŞAM da hazırlanan
   özellikle bayramlar da merkez Çarşı dedikleri tatlıcı dükkanlarında göz alıcı bir şekilde dizilen
   tatlıların arasında görmeniz mümkündür.
         Aslında fazla uğraş istemeden lezzetli bir tatlıyı ortaya çıkarmanız mümkün...İster sadece ceviz
  yada sadece fıstık da ekleyerek hazırlıyabilirsiniz.
        Damak çatlatan lezzetiyle şerbetli tatlıdan yana tercihini kullananlara deneyin derim..
  Benim tarifim de hem ceviz hem fıstık bulunmakta...her ikisinin de lezzetini tatmak açısından,
  aynı tepsi içinde hamuru iki eşit parçaya ayırarak cevizli ve fıstıklı olarak hazırladım.
        Arap mutfağının vazgeçilmez tatlı malzemesi olan tel kadayıf bu tatlıda da bulunmakta...
  Hafifçe kavrulmuş tel kadayıf kullanmanızı tavsiye ecerim,hatta kavrulmuş olarak hazır paketlerde
  satılanlar da olabilir.
        Haydi o zaman tarifimize geçelim..Bir hatırlatma da tarifimizin VİDEOsu da çekilmiştir,
  kısa süre içerisinde tarifimizin videosunu da yayına sunacağım.Görerek daha rahat çalışıyorum
  diyenler tarifimizi videodan izleyerek de hazırlıyabilirler..
        Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum...


  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 125 gr yumuşak tereyağ
  • 1 çay bardağı (80gr) pudra şekeri
  • 2,5 yemek kaşığı (40gr) irmik
  • 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un (klasik su bardakları)
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • ŞERBET KAYNATILDIKTAN SONRA, ODA SICAKLIĞINDA SOĞUTULACAK.
  • HAMUR KARIŞIMINA EKLEMEK İÇİN:
  • 1 çay bardağı toz antep fıstığı + 2 yemek kaşığı kavrulmuş tel kadayıf
  • 1 çay bardağı ince doğranmış ceviz + 2 yemek kaşığı kavrulmuş tel kadayıf
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • FIRIN ISISI:
  • 175 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika 
  • YAPILIŞI:
  • Yumuşak tereyağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
  • Sırayla diğer hamur malzemelerini ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
  • Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırmayı unutmayın.
  • Hazırladığınız hamuru eşit iki parçaya ayırın (mutfak teraziniz size yardımcı olacaktır)
  • Hamurun birine toz fıstık + tel kadayıf ilavesi ile tekrar yoğurun.
  • Diğer hamura da ceviz + tel kadayıf  ekleyerek tekrar yoğurun.
  • Toz fıstıktan dolayı hamurunuzun biri yeşil renk alacaktır.
  • Bu tatlımız için büyük boy dikdörtgen borcam yeterli olacaktır.Borcamı yağlayarak kenara alın.
  • Hamurları borcam boyutuna göre rulolar olarak hazırlayın.
  • Bir sıra fıstıklı bir sıra cevizli olarak yerleştirin.
  • Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısı sürün.
  • Hamur rulolarını tahmini parmak boyutunda olacak şekilde bıçakla kesin.
  • Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve tatlıyı takribi 20 dakika pişirin.(fırın ayarları değişkenlik gösterebilir,üzerleri hafif kızarmış olacaktır.)
  • Tatlınızı fırından çıkardıktan sonra ılık hale gelince şerbetini verin ve şerbetini çektikten sonra üzerini toz fıstık yada ceviz ile süsleyin.
  • Bu nefis lezzette şerbetli tatlıyı sevdiklerinizle paylaşın.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...




                                     Ziyaretiniz için teşekkür ederim...

0 yorum: