hamur işi,
KAVUK POĞAÇA
Merhabalar,
POĞAÇALAR,hepimizin günün her saatin de kimi zaman çay eşliğin de kimi zaman sabah kahvaltısında ,kimi zaman da ara da atıştırmalık olarak tercih ettiğimiz ilk akla gelendir.
Bir çok çeşidi ve lezzette ki poğaçalar ,damak zevkimize göre ,iç malzemesine göre değişir.
Hele ki ehil ellerden çıktıysa tadına doyum olmaz..
Bugün bizim yapacağımız poğaça da ister içi sadece tereyağlı istenirse içine peynir koyularak hazırlanabilen katmerli bir poğaça olacak..
Buyrun birlikte hazırlıyalım...
KAVUK POĞAÇA NEDİR ? NASIL YAPILIR ?
KAVUK POĞAÇA
Merhabalar,
POĞAÇALAR,hepimizin günün her saatin de kimi zaman çay eşliğin de kimi zaman sabah kahvaltısında ,kimi zaman da ara da atıştırmalık olarak tercih ettiğimiz ilk akla gelendir.
Bir çok çeşidi ve lezzette ki poğaçalar ,damak zevkimize göre ,iç malzemesine göre değişir.
Hele ki ehil ellerden çıktıysa tadına doyum olmaz..
Bugün bizim yapacağımız poğaça da ister içi sadece tereyağlı istenirse içine peynir koyularak hazırlanabilen katmerli bir poğaça olacak..
Buyrun birlikte hazırlıyalım...
- MALZEMELER:
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 100ml (1 ajda çay bardağı)ılık süt
- 100ml ılık su
- 100ml zeytinyağ
- 1 ad yumurta beyazı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- ARALARINA:
- 2,5 dolu yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
- ÜZERİNE:
- Yumurta sarısı
- Susam
- YAPILIŞI:
- Kasenize kuru maya,toz şeker ve ılık sütü alarak karıştırın.10 dakika bekletin.
- Maya aktif hale gelince ılık suyu,yumurta beyazını ,zeytinyağını ilave ederek karıştırın.
- Unu ve tuzu ekleyerek yoğurun.
- Hamurun üzerini örterek mayalandırın.
- Mayalanan hamurunuzu 10 beze olarak yuvarlayın.
- Her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açarak üzerlerine tereyağ sürün ve üst üste yerleştirin.(en üst hamura tereyağ sürmeyin.)
- Hepsini birden hazır yufka büyüklüğünde açın.
- 2 parmak eninde şeritler halinde kesin ve şeritleri 2'ye bölün (çok uzun olmasın)
- Bu aşama da eğer isterseniz şerit hamurların üzerine peynir koyabilirsiniz.
- Hamur şeritlerini rulo olarak sarın.
- Ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
- Tepsi mayası için üzerini örterek 20-25 dakika bekletin.
- Ayırdığınız yumurta sarısını çırpın ve poğaçaların üzerine sürün.
- Susam serpin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika pişirin.
- Kat kat yumuşacık pofuduk poğaçalarınız çayın yanında sizlere eşlik etsin.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: