hamur işi,

RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR ? PÜF NOKTALARI NEDİR ?

Nisan 26, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                       RAMAZAN PİDELERİ

    Merhabalar sevgili arkadaşlar,
Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.
Tüm Dünya da ve Ülkemiz de yaşanan sıkıntılı günler denk gelen ramazan ayı,fırınlar da beklenen
pide kuyruklarını,ramazan sofralarını,sevdiklerimizle yiyeceğimiz iftar sofralarını maalesef bu yıl
yapamıyoruz.
     Sokağa çıkma yasağı nedeniyle de pidelerimiz sıcak sıcak evlerimize ulaşmıyor.O yüzden bu
Ramazan gelin o nefis kokusuyla iftar saatine yakın mutfağınızdan pideler sıcak sıcak sofralarınıza gelsin.Yoğurun koyun bir tarafa,siz diğer işlerinizi yaparken hamurunuz bir güzel mayalansın ve şeklini verir vermez atın fırına ,iftar saatine yakın sıcacık çoluk çocuk bu lezzeti paylaşın.
     Bloğum da bir başka tarifim daha var,bu sefer ki tarifim ise mahalle fırınınız dan alacağınız birebir
ölçülerde yapacağınız bir tarifdir.
     Hamurun güzelliği eliniz de pürüzsüz elastiki dokusuyla hazırlarken keyif alacağınız bir pide olacaktır.Hele üzerine süreceğiniz ve fırıncıların ''ŞİFA''dedikleri karışım fırınınızdan mis gibi pide
kokusunu etrafa yayacaktır.
      Haydi tarifimize başlayalım.



  • MALZEMELER:
  • 1 büyük ve kalın-2 ad oval ince pide içindir.
  • 1kg buğday unu (9 su bardağı)
  • 650 ml musluk suyu soğukluğunda ama iyi su olsun.(3 su bardağı + 1 çay bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket (42gr) yaş maya
  • ŞİFA İÇİN:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1/2 çay bardağı oda sıcaklığında su
  • 1/2 çay bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
  • 1 ad yumurta sarısı
  • Susam 
  • Çörek otu
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle eğer evinizde profesyonel mikseriniz varsa yoğurma işlemi biraz daha rahat olacak,ama yoksa da önemli değil ,yoğurma işlemini biraz uzun tutarız.
  • Unu genişçe bir kaseye yada tepsiye alarak ortasını havuz gibi açın.
  • Orta kısmına suyunu ekleyerek ele yapışan bir hamur olana kadar en az 8 dakika yoğurun.
  • Un ve suyu toparladıktan sonra hamuru tezgahınıza yada masanıza alırsanız yoğurma işlemini daha rahat yaparsınız.
  • Hamur elinize yapışan bir hamur olacaktır sakın un eklemeyin.
  • Yoğurdukça pürüzsüz bir hale gelecektir.
  • Ekmek ve pide hamurları ne kadar çok ve güzel yoğurulursa o kadar güzel mayalanacaktır.
  • 8 dakika sonunda hamuru şöyle elinizle biraz açın ve tuzunu serperek 2 dakika daha yoğurun.
  • 2 dakika sonra bu sefer mayayı üzerine ufalayın ve 3-4 dakika da mayalı olarak yoğurun.Mayanızın hamura tamamen işlemesini sağlayın.
  • Harika bir hamur olacaktır.
  • Kasenizi zeytinyağ ile yağlayın ve hamuru içine bırakarak üzerini örtün 1.5 saat mutfağınızın ortamında mayalanması için bekletin.
  • 1,5 saat sonra hamurunuz baloncuklar içinde ve 3 katı olacaktır.
  • Elinizi zeytinyağ ile yağlayın.(hamurun altındaki yağ elinizi yağlamanız için yeterlidir.)
  • Şİmdi hamuru tezgaha alın ve dört bir yanından bohça şeklinde katlayın.
  • Tekrar kasesine alın ve bir yarım saat daha bekletin.
  • Yine kaseden taşacak kıvama geldi değil mi ?
  • Hamuru biri 400gr diğeri 600 gr olacak şekilde (göz kararı ayırabilirsiniz biri diğerinden biraz fazla)
  • Her ikisini de katlama yapın ve yuvarlayın.Bir strech üzerine ikisini de yerleştirin.
  • Üzerlerine çok hafif un serpin,bir havlu ile kapatın ve 20 dakika beklesin.
  • Sizde bu arada fırınınızı 220 derece de ısıtmaya başlayın.
  • Ve üzerine süreceğimiz şifa'yı hazırlayalım.
  • Çünkü pidelerimize şekil verdiğimiz zaman fırına vermemiz gerekiyor,hamurumuz çok güzel yoğrulduğu için beklediği sürece tekrar kabararak şeklini bozabilir.
  • ŞİFA İÇİN:bir kaseye unu alın ve soğuk su ile iyice çırpın,un pürüzleri kalmasın.
  • Sıcak suyunu ekleyin tekrar çırpın.
  • Pekmezi ekleyin ve köpürene kadar çırpın.Evet şifa hazır ,haydi pidelere şekil verelim.
  • Fırın tepsiniz yağlı kağıt ile kaplayın ve kepekli un serpin..kepekli un yoksa tam buğday olabilir o da mı yok buğday unu serpin.
  • Önce kalın ve yuvarlak olanı hazırlayalım.
  • 400 gr olarak ayırdığınız hamuru elinizle hafifçe bastırarak büyütün,takribi 25 cm çapında olacaktır.
  • Elinizle şifayı üzerine bolca sürün ve yine elinizi şifaya batırarak parmak uçlarınız yani tırnaklarınızla kare şekiller verin.
  • Üzerine susam ve çörekotu serpin.
  • Fırınınızın alt katına içi su dolu bir kase yerleştirin ve tepsinizi yerleştirin.
  • Fırın ayarları değişiklik göstereceğinden takribi 15-20 dakika da pideniz pişecektir.
  • Diğerlerini hazırlamak için pişen pidenizin fırından çıkmasını bekleyin.
  • Mis gibi kokusu mutfağınızdan dışarlara taşacaktır.
  • Gelelim diğer hamura ;onu da iki eşit parçaya ayırın.
  • Dikdörtgen şekil verin ve elinizle hafif hafif bastırarak uzun oval şekil verin.(resimlerde göreceksiniz)
  • Yine bolca elinizle şifa sürün ve verev şekiller verin.
  • Yumurta sarısı sürün,susam ve çörek otu serpin.
  • Bu pideleriniz daha ince olacaktır.
  • Yine aynı ısıda ve alt kısımda su dolu kase ile pişirin.
  • Nar gibi kızaran pideleriniz nefis kokusu sıcacık ve çıtır çıtır lezzeti ile iftar sofralarınız da yerini alsın.
  • Bir tanesi daha kalın ve yuvarlak diğer ikisi kebapçı pidesi gibi yumurtalı oval ve daha ince olacaktır.
  • Sizler hangisini seviyorsanız bu hamurla istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz.
  • Bu ölçü bize çok diyorsanız yarım ölçü olarak hazırlayın ve ister tek bir yuvarlak pide olarak yada ikiye bölerek hazırlıyabilirsiniz.
  • Hepinize hayırlı ramazanlar,bereketli iftar sofraları diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Not: Bloğumuz da ''VİDEOLAR''bölümü ve Neşem Çelik / YouTube Kanalımıza ABONE OLun yeni tariflerden ücretsiz olarak haberdar olabilirsiniz.tarifleri izleyerek uygulayabilirsiniz.


  •  

0 yorum: