KARPUZ TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Ağustos 16, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

 

            Merhabalar,

   Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi ''KARPUZ''...hatta eskiler yazın denize girilme vaktini

   Karpuz kabuğu denize düşünce diye belirlerdi.Sıcak havalar da günün her saati ve hatta sabah

   kahvaltıların da dahi besin kaynağı,buz gibi bir dilim karpuz'u sevmeyen yoktur herhalde..

   Diyet programı yapanların da tercihleri arasında olan ''karpuz'lif bolluğu ve içeri açısından bedeni

   rahatlatmada üstüne yok..Saymakla bitmeyen vitamin ve faydaları olan bu leziz yaz meyvesini

   yaz boyu tüketmekte fayda var.

   Mutfaklar da sıfır atık projesi içerisinde sebze ve meyvelerin bir çok şeyinden faydalanmak ve

   yiyebilir hale getirebilmek..

   Karpuz denildiğin de bol sulu,lezzetli ve faydaları ile çok tercih edilen bir meyve gelir aklımıza..

   Ve kabuklarını şehir ortamında yaşayanlar doğru çöpe atarlar,köy ortamında karpuz ve kavun 

   kabukları genellikle koyuna kuzuya verilir.Ama apartman ortamın da tabi ki böyle bir şansımız yok.

   Madem sıfır atık dedik gelin sevdiğimiz bu meyvenin kabuklarını da değerlendirelim ve üstelik çok

  da lezzetli kütür kütür bir turşu yapalım.çekirdeklerini de kullandığımız zaman ''KARPUZ''tam da 

  istediğimiz mutfakta sıfır atık projesini tam da gerçekleştirmiş olacağız.Ayrıca turşu tüketmiyorum

  diyorsanız Karpuz Reçeli de olabilir.

        Ama bugün bizim tarifimiz turşudan yana..Yaz aylarının sonlarına doğru evler de kışa hazırlık

  başladığın da turşular da kavanozlar da yerini alacağına göre bu sene bir kavanoz da karpuz ile 

  kuralım ,inanın çok memnun kalacaksınız.Denemekte fayda var...Kışın bol acılı bir kuru fasulyenin

  yanında harika gidecektir.

        Tarifimizi NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALINDAN DA İZLEYEBİLİRSİNİZ.

  • MALZEMELER:
  • Ölçüler 1.700 kavanoz içindir.
  • 5-6 adet karpuz kabuğu dilimi (kırmızı kısmı biraz üzerinde kalsın)
  • 5-6 adet acı sivri biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı (100ml)üzüm sirkesi
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Sıcak su 
  • YAPILIŞI:
  • Karpuz dilimlerinin yeşil kısımlarını bir bıçak ile çıkarın.
  • Verev yada dikdörtgen olarak doğrayın.
  • Maydanozları güzelce yıkayın.
  • Sarımsakları halka doğrayın.
  • Biberleriniz büyükse ortadan ikiye kesebilirsiniz
  • Kavanozunuza karpuz ,biber ,sarımsak ve maydanoz olarak yerleştirin.
  • En üste maydanozları bastırarak yerleştirin.
  • Üzerine sirkeyi ekleyin.
  • Bir kaseye tuzu alın ve 1 su bardağı kaynar suyu ekleyerek tuzu eritin.
  • Kavanozunuza tuzlu suyu ekleyin ve üzerini tekrar kaynar su ile tamamen doldurun.
  • Kapağını sıkıca kapatın ve bir kez alt üst yapın.
  • Bir hafta mutfağın bir kenarında beklettikten sonra 2-3 gün de buzdolabında beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Nefis lezzeti az tuzlu harika bir turşu sofralarınız da ..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
  • Sevgiyle...


                                                  AFİYET OLSUN...

0 comments: