ANA YEMEKLER

PANCAR'LI HUMUS NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NEDİR?

Ağustos 16, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

                                         

                                                    PANCAR'LI HUMUS


      Merhabalar ,

 Bugün sizleri çok eski çağlara götürmek istiyorum.Tarih de bir yolculuğa ne dersiniz?

 Yemek tarifleri hikayeleri ve doğdukları yerler bilindiğinde sanki başka bir anlam taşıyor,sizce de öyle 

 değil mi?

        Bir çoğumuzun çok iyi bildiği ve severek tükettiği ''HUMUS''un da nereden doğduğuna şöyle bir 

 bakalım.

       Antik dönemden beri nohut ambarı olan Mısır ,bu bitkinin en sevdiği yerdir.Böylelikle Mısır'lılar

 sokak lezzetleri içinde ''FALAFEL'den sonra sofralarından eksik etmedikleri yemek ''HUMUS''dur.

      Bunun yanı sıra Lübnan ,Humus'u milli yemekleri konusunda iddialı olsa da,Mısır'ın mı?Yunanis-

 tan'ın mı? Suriye'nin mi? İran'ın mı tartışmaları sürerken ,hangisine sorsanız bizim diyecektir.

     Tek bilinen gerçek Humus adını Arapça nohut anlamına gelen ''HUMMUS''kelimesinden alıyor

 olmasıdır.Diğer bilgiler ise ,nohut'un ilk yetiştiği yerler Akdeniz Çanağı ve OrtaDoğu'dur.

 Binlerce yıldır burada yaşayan insanların ana besin kaynağı ''NOHUT'tur.

     Antik Roma da ise en sevilen sokak  yemeklerden olarak karşımıza çıkar.Hatta ünlü filazoflar

 Platon ve Sokrates bile yazılarında humus'un besin değerlerinden bahsederler ve o döneme ait yemek

 tariflerin de ''Humus''a rastlanmaktadır.

      Bizim Ülkemizde de bir başka çekişme yaşanmaktadır.Hatay'lılar,Tarsus'lular ve İskenderun'lular

 arasında kim daha iyisini yapar konusu olmuştur.

     Ülkemizde de Güney Doğu Anadolu'ya bakıldığında ''HUMUS ''sıkça tüketilen yemekler veya

 mezeler arasında yer almaktadır.Bizler yemekten daha ziyade ,uzun soluklu sofralar da meze olarak

 hazırlar ve ikram ederiz.

     Ehil ellerden çıkan Humus lezzeti ile belirli zamanlar da sofralarımıza renk katmaktadır.Ve kalabalık

 misafir ağırlamalarının zengin çeşitlerinden birisidir.

      HUMUS genellikle ana malzemesi nohut ile hazırlansa da ,bazen ona uyan lezzetler ile de denen-

 mektedir.Bugün bizim deneyeceğimiz gibi..Pancar girdiği diğer malzemelerin tadını alabilen ve tarifi

 hiç bozmadan hazırlamanıza yardım eden bir bitkidir.Rengi görüntüyü muhteşem hale getirdiği gibi,

 kıvamında ve ölçülerinle karıştırdığınız da enfes bir ''HUMUS''yemeniz mümkün.

       Buyrun o zaman tarifimize geçelim.


  • MALZEMELER:
  • 350 gr haşlanmış Nohut
  • 200 gr haşlanmış pancar
  • 2 tepeleme yemek kaşığı tahin
  • 1,5 limonun suyu
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı pancar suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • ÜZERİNE:
  • Zeytinyağ
  • Susam
  • Frenk soğanı
  • HAZIRLANIŞI:
  • Geceden ıslatarak haşladığınız nohutların kabuklarını soyarak rondoya alın.
  • Pancarların kabuklarını soyarak parçalara ayırın ve rondoya alın.
  • Pancar suyu ekleyerek püre haline getirin.
  • Tahin,limon suyu,dövülmüş sarımsak,zeytinyağ,kimyon ve tuz ekleyerek tekrar karıştırın.
  • Pürüzsüz bir kıvam aldığında servis tabağına yerleştirin.
  • Üzerine zeytinyağ gezdirin,susam serpin ve çok ince doğranmış az miktar da frenk soğanı ile süsleyin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


                          Ziyaretiniz için teşekkür ederim.

       Sitemize ABONE olarak yeni tariflerden haberdar olabilirsiniz.

    

 

0 comments: