PANCAR'LI HUMUS NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NEDİR?
PANCAR'LI HUMUS
Merhabalar ,
Bugün sizleri çok eski çağlara götürmek istiyorum.Tarih de bir yolculuğa ne dersiniz?
Yemek tarifleri hikayeleri ve doğdukları yerler bilindiğinde sanki başka bir anlam taşıyor,sizce de öyle
değil mi?
Bir çoğumuzun çok iyi bildiği ve severek tükettiği ''HUMUS''un da nereden doğduğuna şöyle bir
bakalım.
Antik dönemden beri nohut ambarı olan Mısır ,bu bitkinin en sevdiği yerdir.Böylelikle Mısır'lılar
sokak lezzetleri içinde ''FALAFEL'den sonra sofralarından eksik etmedikleri yemek ''HUMUS''dur.
Bunun yanı sıra Lübnan ,Humus'u milli yemekleri konusunda iddialı olsa da,Mısır'ın mı?Yunanis-
tan'ın mı? Suriye'nin mi? İran'ın mı tartışmaları sürerken ,hangisine sorsanız bizim diyecektir.
Tek bilinen gerçek Humus adını Arapça nohut anlamına gelen ''HUMMUS''kelimesinden alıyor
olmasıdır.Diğer bilgiler ise ,nohut'un ilk yetiştiği yerler Akdeniz Çanağı ve OrtaDoğu'dur.
Binlerce yıldır burada yaşayan insanların ana besin kaynağı ''NOHUT'tur.
Antik Roma da ise en sevilen sokak yemeklerden olarak karşımıza çıkar.Hatta ünlü filazoflar
Platon ve Sokrates bile yazılarında humus'un besin değerlerinden bahsederler ve o döneme ait yemek
tariflerin de ''Humus''a rastlanmaktadır.
Bizim Ülkemizde de bir başka çekişme yaşanmaktadır.Hatay'lılar,Tarsus'lular ve İskenderun'lular
arasında kim daha iyisini yapar konusu olmuştur.
Ülkemizde de Güney Doğu Anadolu'ya bakıldığında ''HUMUS ''sıkça tüketilen yemekler veya
mezeler arasında yer almaktadır.Bizler yemekten daha ziyade ,uzun soluklu sofralar da meze olarak
hazırlar ve ikram ederiz.
Ehil ellerden çıkan Humus lezzeti ile belirli zamanlar da sofralarımıza renk katmaktadır.Ve kalabalık
misafir ağırlamalarının zengin çeşitlerinden birisidir.
HUMUS genellikle ana malzemesi nohut ile hazırlansa da ,bazen ona uyan lezzetler ile de denen-
mektedir.Bugün bizim deneyeceğimiz gibi..Pancar girdiği diğer malzemelerin tadını alabilen ve tarifi
hiç bozmadan hazırlamanıza yardım eden bir bitkidir.Rengi görüntüyü muhteşem hale getirdiği gibi,
kıvamında ve ölçülerinle karıştırdığınız da enfes bir ''HUMUS''yemeniz mümkün.
Buyrun o zaman tarifimize geçelim.
- MALZEMELER:
- 350 gr haşlanmış Nohut
- 200 gr haşlanmış pancar
- 2 tepeleme yemek kaşığı tahin
- 1,5 limonun suyu
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı pancar suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- ÜZERİNE:
- Zeytinyağ
- Susam
- Frenk soğanı
- HAZIRLANIŞI:
- Geceden ıslatarak haşladığınız nohutların kabuklarını soyarak rondoya alın.
- Pancarların kabuklarını soyarak parçalara ayırın ve rondoya alın.
- Pancar suyu ekleyerek püre haline getirin.
- Tahin,limon suyu,dövülmüş sarımsak,zeytinyağ,kimyon ve tuz ekleyerek tekrar karıştırın.
- Pürüzsüz bir kıvam aldığında servis tabağına yerleştirin.
- Üzerine zeytinyağ gezdirin,susam serpin ve çok ince doğranmış az miktar da frenk soğanı ile süsleyin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
Sitemize ABONE olarak yeni tariflerden haberdar olabilirsiniz.
0 comments: