KİŞ HAMURU NASIL HAZIRLANIR ?ISPANAK VE KEÇİ PEYNİRLİ KİŞ TARİFİ NEDİR ?
Merhabalar sevgili dostlar,
Uzun zamandır sizlere yazmak istediğim ve fırsat bulamadığım ''KİŞ''şu sıralar tv programlarına
konuk olması nedeniyle sanırım bir çoğunuzun dikkatini çekerek gündeme tekrar oturdu.
Kısaca bahsetmek gerekirse ,biraz eskilere giderek nasıl meydana geldiğini,hangi bölgeden çıktığını
anlatmak isterim .
QUİCHE LORRAİNE yani KİŞ adını Fransa - Almanya (Prusya) sınırında ki ALSACE (Alsas)
LORRAİNE (Loren) bölgesinden aldığı ve Lorraine'lilerin tütsülenmiş domuz eti,Alsace'lıların
da soğan kullanarak yaptıkları ilk tarifler..
Daha sonraki yıllar da içine peynir kullanılarak yapıldığı,önce Fransa'ya sonra diğer ülkelere
yayıldıkça,her ülkenin ve her bölgenin özelliği ve damak alışkanlığına göre iç malzemelerin de
farklılıklar ve çeşitlemeler yapılarak yayılıyor.
KİŞ (Quiche),geniş bir malzeme yelpazesine sahip pişirilebilmesiyle,kahvaltı,öğle yemeği,
atıştırmalık yada başlangıç olarak tercih edilen ve fırında pişirilen tuzlu bir tart çeşitidir.
Hamurunda ve iç malzemesinde kullanılan her tekniğin ve yöntemin bir sebebi vardır.
Gramaj kullanmanızın avantajı ise verilen ölçüleri hiç bir yanılma payı olmadan hazırlıyabilmenizdir.
Hamurun kıyır kıyır tabir ettiğimiz şekilde olması,bunun yanı sıra iç malzemelerinin dengesi,üzerinin
sosu ve ön pişirme dediğimiz şekilde fırınlanması ile istediğiniz ve olması gereken bir ''KİŞ''hazır-
lamanız mümkündür.
Lezzeti ve pişerken mutfağa yayılan kokusu ile ''pişiririm ama tam tarifini''diyen biriyseniz,
ve gerçek bir KİŞ yemek istiyorsanız bu vesile ile bir (mutfak terazisi) edinin eğer yoksa..
Elinizin altındaki rahatlığı farkedeceksiniz.
Tarifimin NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALIN DA VİDEOSU BULUNMAKTADIR.
Ayrıca buraya da ekleyeceğim.Seyrederek rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Buyrun başlayalım..
- MALZEMELER:
- HAMUR İÇİN.
- 300 gr Un
- 125 gr soğuk tereyağ
- 2 ad yumurta
- 2 yemek kaşığı soğuk su
- 1 çay kaşığı tuz
- HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle belirtmek isterim ki kiş hamurunu hazırlarken tereyağınızı küpler halinde keserek mutlaka soğuk kullanmanız ve hamuru süratli bir şekilde hazırlamanız.Bunun için mikser kullanmanız da fayda görüyorum.
- Mikser kabınıza unu ve tuzu alın ve bir tur döndürün.
- Küp doğranmış tereyağını ekleyerek hızlıca karıştırın.
- Un ve tereyağ kum halini alacaktır.,İşte istediğimiz tam da bu..
- Küçük bir kaseye yumurtaları kırın ve soğuk su ekleyerek bir çatalla çırpın.
- Bu karışımı una ekleyerek karıştırın ve hamurumuz hazır..
- Hamuru bir strech ile sarın ve buzdolabına kaldırın.
- Şimdi iç malzemelerini hazırlayalım.
- İÇ MALZEMESİ:
- 2 bağ yıkanmış ,süzülmüş ve doğranmış ıspanak
- 1 ad kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 100 gr sert keçi peyniri (küçük küpler halinde doğrayın)
- HAZIRLANIŞI:
- Kuru soğanı çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve tavaya alın.
- Zeytinyağ ekleyerek kavurmaya başlayın.
- Hazır olan ıspanakları ekleyin ve 5 dakika birlikte kavurun.(ıspanak su bırakmasın)
- Ateşten indirin ve karabiber ekleyin.
- Ilık hale gelince peynirleri ilave edin.
- Peynir tuzlu olduğu için ben tuz eklemedim.
- iç malzememiz hazır bir kenara alın.
- Tart kalıbınızı yağlayın ve buzdolabına kaldırın.
- Ve hamuru çıkarabiliriz.
- Hafif un serptiğiniz tezgahta hamuru ne çok kalın nede çok ince olmayacak şekilde kalıp boyutunda(kalıbın kenarlarını da düşünerek) açın.
- Bu arada tart kalıbımız 24-26 cm tabanı olan kalıptır.
- Açtığınız hamuru yağlı kağıt üzerinde açarsanız kalıba alırken rahatlık olacaktır.,
- Şimdi hamuru kalıba yerleştirin ve düzgünce eşit kalınlıkta olacak şekilde yerleştirin.
- Orta kısmını çatalla delin.
- Üzerine bir yağlı kağıt kapatarak üzerine ağırlık olması için her hangi bir bakliyat çeşiti yerleştirin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında 10 dakika ön pişirme yapın ve çıkarın.
- Üzerindeki ağırlıkları alın ve hazırladığınız ıspanaklı malzemeyi yerleştirin.
- SOS İÇİN:
- 1 ad yumurta
- 100ml süt yada krema (ben süt kullandım)aslında krema olacaktır.
- tuz ve karabiber
- HAZIRLANIŞI:
- Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
- Ve kiş'in üzerine eşit şekilde dökün.
- En son malzememiz peynir,ister kaşar peyniri rendesi isterseniz gravyer peyniri rendesi ile üzerini kaplayın.
- Aynı ısıda bu sefer takribi 35 dakika pişirin.
- Enfes kokusu mutfağınızı kaplayacaktır.
- Ilık hale geldiğinde dikkatlice kalıptan çıkararak servis tabağına alın ve dilimler halinde ikram edebilirsiniz.
- Hepinize afiyet olsun.
- Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
- Yeni tarifler de görüşmek üzere..
- Sevgiyle...
ISPANAKLI VE KEÇİ PEYNİRLİ KİŞ..
0 comments: