ANA YEMEKLER

ET'Lİ BİBER VE DOMATES DOLMASI NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?

Ağustos 09, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar,

  Yaz aylarının sevilen yemeklerinden biri de ''dolmalar''dır. Türk Mutfağına damgasını vuran etli yada

  zeytinyağlı dolmalar ,yörelerin özellikleri dışında bilinen tarifleri ile çok sık pişirdiğimiz ve 

  tükettiğimiz,üzerine yoğurt ile yenen lezzetli bir yemektir.

        Yöre yemekleri dersek genellikle pirinç yerine bulgur tercih edilir ve içine eklenen kıyma daha

  az kullanılır.Daha kuru ve sıkı doldurulduğu için de farklı bir lezzet çıkar ortaya,tabi bu da o 

  yörenin alışık olduğu bir damak zevkidir.

       Et'li Dolmalar genel olarak bakıldığında ,iç malzemesinin biraz suluca olması,etin daha fazla,

  pirincin daha az ve içine konulan yağı ile kısık ateşte pişerek ,çatalı vurduğunuz da dağılan bir

  lezzette olması gerekmektedir.Hele ki piştiği anda servis edildiğin de tadına doyum olmaz..

        İç Anadolu,Güney Doğu Anadolu ve daha bir çok bölge de mutlaka pişirilen bir yemektir.Ama

  dediğim gibi her bölge alıştığı damak zevki itibariyle bir kaç farklı dokunuş ve pişirme tekniği ile

  dolmaların tadını farklı hale getirir.

       Benim sizlere yazacağım ''ETLİ DOLMA''Türk Mutfağında kayıtlara geçen bir tarifdir.

  • MALZEMELER:
  • 12 ad orta boy dolmalık biber ve domates (yarı yarıya yada biber fazla domates daha az olabilir)
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 ad büyük domates rendesi
  • 2 ad orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
  • 8 dal maydanoz
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 su bardağı su
  • HAZIRLANIŞI:
  • İç Malzemesini hazırlıyalım;
  • Kuru soğanları küçük doğrayın(dolmalar da bıçak ile soğanlarınızı doğrayın)
  • Kıymayı bir kaseye alın ve üzerine doğradığınız soğanları ekleyin.
  • Domates rendesini,yıkadığınız pirinci,ince kıyılmış maydanozu,domates salçasını,zeytinyağ ve tereyağını,tuzunu,karabiberini ve naneyi ekleyerek güzelce karıştırın.
  • İç malzemelerinizin biraz suluca olması gerekmektedir.
  • Dolmalık biberlerinizin üst kısımlarını kapak gibi kesin ve içindeki çekirdekleri çıkararak yıkayın.
  • Domateslerinizin üst kısmını da kapak gibi kesin(tamamen değil)
  • İç kısmını kaşıkla alın.
  • Biber ve domateslerin içlerini hazırladığınız iç malzeme karışımı ile doldurun.
  • Pirincin pişince büyüyeceğini düşünerek çok bastırmadan doldurmanız da fayda var.
  • Üzerlerine kapaklarını yerleştirin.
  • Geniş bir tencereye yan yana boşluk kalmayacak şekilde dizin.(üst üste koymayın)
  • Üzerine bir tabak kapatın ve suyunu ekleyin.
  • Tencerenizi kısık ateşe alarak takribi 30-35 dakika pişirin.
  • Yanında yoğurt ile ikram edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


        

 

0 comments: