HAMUR İŞİ,

GAZİANTEP LAHMACUNU NASIL HAZIRLANIR ? Ölçüleri nelerdir ? Nasıl yapılır ?

Ekim 31, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                 GAZİANTEP LAHMACUNU


             Merhabalar sevgili arkadaşlar,

  Memleketimizin 1960 lı yıllardan sonra Doğu Bölgelerinden tüm ülkeye yayılan ve çok sevilerek 

  tüketilen yiyeceğidir LAHMACUN..

         Arapça da ''LAHM Ü MACİN '' denilen,et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelir.

  Tarihi 5000 yıllara dayanmaktadır ve Doğu'ya özgü bir yemektir.Kimi Ülkeler de Türk 

  Pizzası olarak bilinir.

  Lahmacun,Türkiye,Ermenistan,Lübnan,Suriye ve İsaril de popüler bir yemektir.

  Malzemeleri yöreye göre değişiklikler göstermektedir.ŞanlıUrfa ve Mardin de soğanlı,GaziAntep

  de sarımsaklı,KahramanMaraş da hem soğan hem sarımsaklı olarak hazırlanmaktadır.

  Bazı bölgeler de yuvarlak (fındık,tabak altı vs.)olarak ,bazı bölgeler de ise oval şekil verilebilir.

  İyi pişmiş incecik çıtır çıtır hamuru ve bol iç harcı ile ehil ellerden çıkan lahmacun,büyük küçük

  herkesin sıkça tercih sebebidir.

  Genellikle yanında kuru soğan,maydanoz ve limon eşlik etse de ,Doğu Bölgelerin de közlenmiş

  patlıcan da tercih edilen eşlikçisidir.

         Lahmacun ve kebap türü yiyecekleri genellikle dış mekanlar da yemeyi tercih etsek de ,salgın

  nedeniyle şu günler de dışarıda yemek yemeyenler için özlediğiniz LAHMACUN'u,evleriniz de

 hijyen kurallara uygun içinize sinerek hazırlamak o kadar da zor değil..

        Haydi hanımlar,önlüklerinizi takın kollarınızı sıvayın ve bu hafta yemek listenize bu tarifi

  ekleyerek fırınlara verelim.

         Hepinize şimdiden kolay gelsin..


  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 22 ad orta büyüklükte lahmacun içindir.
  • 7 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 - 2 su bardağı oda sıcaklığın da su (kontrollü)
  • HAZIRLANIŞI:
  • Yoğurma kasenize unu alın ve orta kısmını havuz gibi açın.
  • Ortasına mayayı,şekeri ve az su ekleyerek karıştırın ve mayayı aktif hale getirin.
  • Tuzunu unun üzerine gezdirin.
  • Kalan suyunu ekleyerek ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
  • Üzerini örterek kenara alın.
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 500 gr orta yağlı dana kıyma
  • 3 ad orta boy kuru soğan
  • 3 ad küçük kapya biber
  • 2 ad domates
  • yarım demet maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası
  • Tuz,karabiber
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kuru soğanları küçük doğrayın.
  • Kapya biberini mini küpler halinde doğrayın.
  • Maydanozu ve sarımsakları ince doğrayın.
  • Kıymayı bir kaseye alın ve soğanı,kapya biberi,sarımsakları,maydanozu,salçaları,küçük doğranmış (kabuğu soylarak)domatesi,zeytinyağını,tuz ve karabiberini ekleyerek suluca ve gevşek bir iç harç hazırlayın.Pişerken hamurun üzerinde toplanmaması için iç harcınızın sulu olaması gerekmektedir.
  • Acı biber salçası kullanacaksanız karabiber yeterli olacaktır.
  • ŞEKİL VERME:
  • Mayalanan hamuru tezgaha alın ve tekrar yoğurarak 22 adet beze olacak şekilde yuvarlayın.
  • Lahmacunları hazırladıktan sonra hemen fırına verecek şekilde hazırlamanızı tavsiye ederim,hamurumuz mayalı olduğu için tepsi içinde tekrar kabarmaması ve hamurun kalın olamamsı için hemen fırınlayın.
  • Hamur bezelerini tezgahı unlayarak merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde ince olacak şekilde yuvarlak açın.
  • Üzerine bolca iç malzemesini eşit şekilde yerleştirin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine 4 adet olacak şekilde yerleştirin.
  • Fırınınızı 200 derece de ısıtın ve tepsinizi fırına verin.
  • Güzelce kızararak çıtır bir hamur olacak şekilde pişirin.
  • Yüksek ısıda olacağı için kısa sürede lahmacunlarınız pişecektir.
  • Yanında hazırlayacağınız maydanoz,kuru soğan ve limon dilimleri ile sevdiklerinizle güzel bir akşam yemeği yada öğle yemeği olacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Tarifimizin VİDEOSU da bulunmaktadır.Sitemize ve Neşem Çelik YouTube Kanalıma ABONE OL'un hem izleyin hem detaylı bilgi sahibi olun hemde akşama ne pişirsem düşüncesinden kurtulun.
  • Sevgiyle....💖



                       Ziyaretiniz için teşekkür ederim...Afiyet olsun....

0 comments: