ANA YEMEKLER,

TERİYAKİ SOSLU TAVUK NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?

Ekim 31, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                           TERİYAKİ SOSLU TAVUK


      Merhabalar sevgili dostlar,

  Ülkemizde de sıkça tercih edilen bir tavuk yemeği olan ''TERİYAKİ SOSLU TAVUK''Bugün ki

  tarifimiz..

  Japon Mutfağından tüm Avrupa Ülkelerine yayılan ve sıkça kullanılan bir sos olan TERİYAKİ ,

  günümüzde bir çok farklı kültüründe mutfağında bulunmaktadır.

  Japonca da TERİ- parlatmak ,YAKİ -ızgara yada kavurma anlamına gelir.Ve bu sos yemek üzerine

  hazırlanarak ızgara yada kavurma yöntemiyle pişirilir.

  Japon Mutfağının bir yemek pişirme tekniği olmakla birlikte ,genellikle Japonya da balık yemek-

  lerin de kullanılmaktadır.

  Batı'ya inildiğinde Teriyaki tavuk,kuzu ve dana etlerinde daha sık kullanılan bir sostur.

  Aslında en çok yakıştığı yer tavuk etidir.Onun içindir ki bizim Ülkemizde de çoğunlukla Tavuk

  yemeklerin de bu sos'a rastlanır.

  Japon Mutfağının vazgeçilmez malzemesi SOYA SOSU ,bizim mutfak kültürümüz de yeni yeni

  ve az kullanılsa da ,tavuk yemeklerine yakıştığı için ,tuz oranı fazla olsa da,zaman zaman kulla-

  nılmaktadır.Ve hatta tuz oranı yüksek olan soya sosunun ''TUZU AZALTILMIŞ''olarak da market-

  ler de bulabilirsiniz.Bu tarifimiz de ben de tuzu azaltılmış soya sosu kullanmakla birlikte biraz da

  su ialvesiyle soyanın yoğunluğunu almak istedim.

  Pamuk kıvamında ,neredeyse çiğnemeden yutulacak kadar yumuşak bir tavuk yemek istiyorsanız,

  ve hafifçe tatlı tadıyla ,eğer acıyla da aranız iyiyse,hem acını ,hem tatlını lezzetini alabileceğiniz,

  yumuşacık bir tavuk yemeğinin adıdır-TERİYAKİ SOSLU TAVUK..

  Bu yemeğin VİDEOSU'nu da hazırladım,arzu edenler seyrederek de uygulayabilir.

  Buyrun tarifimizin ölçülerine geçelim..Hepinize kolaylıklar diliyorum..

  • MALZEMELER:
  • 750 gr tavuk but (kemiksiz)
  • 1 su bardağı un
  • az tuz ve karabiber
  • SOS:
  • 100ml (büyük boy kahve fincanı)tuzu azaltılmış soya sosu
  • 1 dolu kahve fincanı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker yada bal
  • 2 dolu yemek kaşığı susam
  • 1 diş halka kesilmiş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • arzuya göre acı biber
  • ÜZERİNE:
  • 1 dal frenk soğanı
  • HAZIRLANIŞI:
  • Tavuk etlerini irice kuşbaşı olarak doğrayın.
  • Unu,tuzu ve karabiberini bir kasede karıştırın.
  • Tavuk etlerini un karışımına bulayın ve fazla unu silkeleyin.
  • Tavaya zeytinyağını alın ve ısıtın.
  • Unladığınız tavuk etlerini ekleyerek yüksek ateşte kavurmaya başlayın.
  • Tavuk etlerinin dış kısımları rengini değiştirecek içleri ise yumuşak kalacak şekilde kavurun.
  • Tavuklar neredeyse pişme kıvamında;şimdi hepsini bir tabağa aktarın.
  • Aynı tavaya sos malzemelerini birer birer alın ve orta ateşte 5 dakika karıştırın.
  • Tavukları ilave ederek 10 dakika birlikte kavurun.
  • Lezzeti ve yumuşacık dokusuyla yemeğiniz hazır..
  • Servis tabağına alarak üzerine ince kıyılmış frenk soğanı serpiştirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖
  • Bir daha ki tarifimiz de buluşmak dileğiyle,ziyaretiniz için teşekkür ederim.
  • Neşem Çelik...



0 comments: