Yöresel Yemekler

KAYTAZ BÖREĞİ TARİFİ NEDİR? NASIL HAZIRLANIR ?

Ekim 09, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


             Merhabalar sevgili dostlar,

  Bugün Yöresel Mutfaklara bir göz atalım ve yolumuz Antakya'ya doğru gitsin.

  Antakya Mutfağı lezzet cümbüşü denebilecek şekilde çeşit ve lezzetlere sahip bir mutfaktır.

  Acı yemek ve mezelerin ön planda olduğu lakin hamur işleriyle de damaklarda enfes bir lezzet 

  barındıran bir çok yemek çeşidini görebiliriz.

         Antakyalıların affına sığınarak bugün sizlere Antakya'nın meşhur böreğini birlikte hazırlıyalım.

  Gerçi tarifi veren de bir Antakyalı olduğuna göre umarım sizler de beğenir ve hazırlarsınız.

  Bol soğanı,kıyması ve tel tel ayrılan hamuru ,iç harcının lahmacun tadında olması,hamurunun 

  biberli ekmeği andırması bu böreği ikisinin arasında bir yere oturtmakta..

  Öğle,akşam yemeklerin de yada çay ikramlarınızın yanında ikram edebilirsiniz.

  Göz doyuran büyük parçalar halinde hazırlandığı için ,isterseniz bölerek de servis yapabilirsiniz.

  Ben hazırlıyarak pişirdiğim de gerek görseli gerekse lezzeti ile çok beğeni alan ve bir sefer de 

  biten bir börek oldu.

            Haydi gelin hep birlikte bu nefis lezzeti hazırlayalım,ayrıca ''VİDEOLAR''bölümünden,

  NEŞEM ÇELİK/ YOUTUBE Kanalımız dan da izleyebilirsiniz.


  • MALZEMELER:
  •  15 ad börek için
  • HAMUR:
  • BARDAK ÖLÇÜSÜ:Sıvılar için 250ml = Kuru malzemeler için 100gr
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su
  • 6,5- 7 su bardağı un (kontrollü)
  • HAMURUN HAZIRLANMASI:
  • Hamur yoğuracağınız kasenize suyu ,şekeri ve mayayı alarak karıştırın.
  • Azar azar unu ekleyerek karıştırın.
  • Tuzunu ilave edin ve kalan un ile yumuşak ve hafif ele yapışan bir hamur elde edin.  
  •  Hamuru tezgaha alarak toparlayın ve kasesine koyarak üzerini örtün ve mayalanmaya bırakın.
  • Sıcak ortamda 1 saat içinde iki katına çıkacaktır.
  • Hamurumuz mayalanmaya bırakıldığına göre gelelim iç malzemesinin hazırlanmasına..
  • İÇ HARCI:
  • 400 gr dana kıyma
  • 2 ad kuru soğan (küçük doğranmış)
  • 3 ad sivri biber (küçük halkalar halinde )
  • 1 ad büyük domates (rendelenmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • az kimyon (1 çay kaşığı)
  • Pul biber (isteğe göre)
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kıymayı kaseye alın ve malzemeleri sırayla ekleyerek karıştırın.
  • HAMURA SÜRMAK İÇİN:
  • 150 gr eritilmiş tereyağ
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı süt karışımı
  • HAZIRLANIŞI:
  • Hamurunuz mayalandı ve iki katına çıktıysa tezgaha biraz un serpin ve hamuru tekrar yoğurun. 
  • Bir tepsiye zeytinyağ dökün (1/2 kahve fincanı yeterlidir)
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar yuvarlayın ve yağladığınız tepsiye yerleştirin.
  • Tepsideki zeytinyağı ile hamurları alt üst yapın.
  • Üzerini strech'le kapatın ve 15 dakika bekletin.
  • Şimdi her bir bezeyi masaya az zeytinyağ dökerek elinizle çeke çeke büyütün.
  • Neredeyse hazır yufka büyüklüğün de olacaktır.
  • Açtığınız hamurun üzerine eritilmiş tereyağ sürün ve orta kısımlarına çizikler atın.(küçük bir aparat işinizi kolaylaştıracaktır)
  • Hamurunuzun üst ve alt kısımlarından ortaya doğru uzun şerit olacak şekilde toplayın ve gül şeklinde yuvarlayın.
  • Bu şekilde hepsini hazırlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.
  • Tekrar üzerlerini kapatın ve 15 dakika bekletin.
  • Tekrar mayalanan hamurlarınızın tam orta kısmını çay bardağının alt kısmını bastırarak çanak şekli verin.
  • Bu çanakların içini bolca (çünkü pişerken kıymalı harç küçülecektir.) kıymalı harcını yerleştirin.
  • Kıymayı yerleştirirken hamurlar biraz daha büyük olacaktır.
  • Yumurta sarısı ve sütü çırpın böreklerin hamur olan yan kısımlarına sürün.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin.
  • Tel tel ayrılan hamuru ve lahmacun tadın da iç harcı ile günün istediğiniz saatin de tüketebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖      
 



                           AFİYET OLSUN.


      Ziyaretiniz için teşekkür ederim.

0 comments: